Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



20.9.10

Νέα διαγνωστική μέθοδος για το Αλτσχάιμερ


Η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια σχεδόν 100% αρκετά χρόνια πριν τα πρώτα σημάδια της, με την ανάλυση υγρών του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική τεχνική, η οποία προσφέρει ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης που πλήττει τουλάχιστον 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η βελγική μέθοδος μετρά το ...

... επίπεδο ορισμένων πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη για πρώτη φορά ενός αξιόπιστου τεστ διάγνωσης της πάθησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα τριών ομάδων ατόμων, που ήσαν υγιείς, είχαν μέτρα συμπτώματα νοητικής φθοράς όπως προβλήματα μνήμης ή είχαν Αλτσχάιμερ. Με τον τρόπο αυτό, εντόπισαν μια συγκεκριμένη "υπογραφή" βιοχημικού δείκτη που είναι παρούσα σε άνω του 90% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης στο 72% όσων έχουν μέτρια νοητική υποβάθμιση και στο 36% όσων είναι υγιείς. Οι επιστήμονες κατάφεραν να διαγνώσουν έγκαιρα το 100% των ατόμων της δεύτερης ομάδας που μέσα σε μια πενταετία θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται αθόρυβα και ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και δέκα χρόνια πριν διαγνωστούν τα πρώτα συμπτώματά της. Όμως η νέα έρευνα προσφέρει ελπίδες ότι ίσως καταστεί δυνατή η έγκαιρη διάγνωσή της στο μέλλον. Οι επιστήμονες αναζητούν αξιόπιστους διαγνωστικούς βιοχημικούς δείκτες από το τέλος της δεκαετίας του ΄90.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 37 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια, με το Αλτσχάιμερ να αποτελεί την αιτία για τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ