Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



13.5.09

Google Chrome


Πριν από λίγο καιρό, η Google κυκλοφόρησε δοκιμαστικά (και δωρεάν) τον Google Chrome. Έναν νέο browser που φιλοδοξεί να σβήσει απ' τον χάρτη τον Internet Explorer και τον Mozilla Firefox. Και θα το καταφέρει, πιστέψτε με. Ας δούμε το γιατί:

1) Είναι ένα νέο προϊόν κατασκευασμένο από την αρχή με μοντέρνο σχεδιασμό και άποψη.

2) Χρησιμοποιεί multi-threading (οι προγραμματιστές καταλαβαίνουν τι είναι αυτό), γεγονός που τον κάνει πολύ πιο γρήγορο και ασφαλή απέναντι στους ανταγωνιστικούς browsers.

3) Τα tabs είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους. Κοινώς, αν κολλήσει μια σελίδα, όλες οι άλλες σελίδες που έχετε ανοιχτές δουλεύουν κανονικά.

4) Χρησιμοποιεί βελτιωμένη και ταχύτερη μηχανή Javascript, την V8.

5) Χρησιμοποιεί δικό του Task Manager (α λα Windows) για να τερματίζετε τα processes μέσα σε μια συγκεκριμένη σελίδα, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο - όχι ολόκληρη τη σελίδα ή τον browser.

6) Έχει ένα καταπληκτικό address bar που θα λατρέψετε αμέσως. Πλέον αντί να πληκτρολογείτε μία διεύθυνση, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο. Το καλύτερο; Το Chrome σας προτείνει αυτόματα, καθώς πληκτρολογείτε, τη σελίδα που πιθανώς ψάχνετε. Όχι φυσικά με βάση το ιστορικό σας. Κατ' ευθείαν ζεστά αποτελέσματα από τη μηχανή αναζήτησης, πριν καν την πραγματοποιήσετε!

7) Ενσωματώνει δυνατότητα ανώνυμης περιήγησης όπου μπορείτε να ανοίξετε προσωρινά σελίδες που δεν θα αποθηκευτούν στο υπόλοιπο ιστορικό σας.

8) Ανοίξτε ένα καινούριο tab. Το Chrome σας δείχνει αυτόματα σε μικρά screenshots τα περιεχόμενα των τελευταίων σελίδων του ιστορικού σας. Με ένα click επάνω τους, γλιτώνετε την περιττή πληκτρολόγηση.

9) Είναι τρομερά ασφαλές, καθώς ενσωματώνει τη λίστα όλων των "επικίνδυνων" sites για τα οποία σας ενημερώνει άμεσα πριν τα επισκεφτείτε. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία sandbox, το οποίο σημαίνει πως ό,τι συμβαίνει μέσα σε ένα tab, δε μπορεί να επηρεάσει τον υπόλοιπο υπολογιστή. Όσο για τα popups; Τέλος κι αυτά -ακόμη και τα πιο σοφιστικέ- καθώς πλέον εμφανίζονται απλώς ως links στο tab της σελίδας που έχετε ανοιχτή για να τα ανοίξετε μόνο με τη θέλησή σας.

10) Πάνω απ' όλα; Είναι όμορφο, μοντέρνο, "καθαρό" με τεράστιο χώρο για να βλέπετε τις σελίδες χωρίς περιττά menu, κουμπάκια και πεδία αναζήτησης.


Το Google Chrome παραμένει σε beta (δοκιμαστική) έκδοση, μέχρι την οριστική κυκλοφορία του. Μπορείτε να το κατεβάσετε από το http://www.google.com/chrome/ και να διαπιστώσετε μόνοι σας αν αξίζει πραγματικά τον κόπο. Υποστηρίζει πλήρως και την ελληνική γλώσσα.

Δύο σημεία - πριν δυσαρεστηθείτε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το Chrome δε δουλεύει σωστά σε κάποια sites (όπως π.χ. στο Hotmail ή στο Facebook). Νομίζω ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τη Javascript, σίγουρα θα λυθεί άμεσα όμως. Μην βιαστείτε να ξηλώσετε τον παλιό σας browser παρόλα αυτά.

Επίσης, για όσους χρησιμοποιούν Symantec/Norton Antivirus, κατεβάστε και τρέξτε το αντίστοιχο fix πριν εγκαταστήσετε το Chrome. Μου πήρε ένα μήνα να βρω γιατί δε δουλεύει στο laptop μου, οπότε ελπίζω να σας γλιτώνω από περιττό κόπο. Περισσότερα, αν θέλετε, μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.