Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



31.10.10

Κρυογενετική


Μια σχετικά πολύ νέα μέθοδος που υπόσχεται να διαφυλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα για λόγους υγείας, αισθητικής αλλά και (κυρίως) γονιμότητας έρχεται να ανασύρει σενάρια φουτουριστικών ονείρων. Η αποθήκευση βλαστοκυττάρων - τα οποία είναι και τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται από την κρυογενετική - είναι πλέον η πιο σημαντική επένδυση για τη σύγχρονη επιστήμη.
Η κρυογενετική είναι μια πολύ νέα μέθοδος που μελετά τις μεταβολές των ιδιοτήτων της ύλης στην περιοχή του ...

... απόλυτου μηδέν (-273° C) και αποτελεί το πλέον υποσχόμενο πεδίο της επιστήμης και αφορά κάθε χρονική στιγμή από τη γέννηση του ανθρώπου και μετά. Σήμερα με τη γονεϊκή άδεια υπάρχει δυνατότητα να αποσπαστούν βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του βρέφους (εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα) τα οποία καταψύχονται στους -196° C με τη βοήθεια υγρού αζώτου, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για την περίπτωση που ο δότης τα χρειαστεί για πιθανές αιματολογικές ασθένειες.
Με τις σημερινές γνώσεις η ιατρική τεχνολογία ελπίζει ότι θα δοθούν λύσεις σε ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον αλλά και στην ανάγκη ανανέωση καρδιακού μυ (πχ μετά από έμφραγμα), στην αποκατάσταση του θυρεοειδή και στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων στους διαβητικούς.
Στον κόσμο υπάρχουν ήδη σε μερικά κράτη τράπεζες βλαστοκυττάρων και έτσι στα μέσα του 2006 μετά από νομοθετική ρύθμιση επιτράπηκε η κρυογένεση και στη χώρα μας. Ήδη υπάρχουν πάνω από 3.500 δείγματα που φυλάσσονται στην CryoBanks, θυγατρική του ΙΑΣΩ και με δότες έμβρυα που γεννήθηκαν σε μαιευτήρια ή από γυναίκες όλης της Ελλάδας. Το κόστος συντήρησης φτάνει περίπου τα 2.200 ευρώ (για 20 χρόνια) και το ποσοστό που αναζητά αυτή τη μέθοδο για χρήση σε γονιμοποίηση φτάνει πλέον το 20% επί του συνόλου των γεννήσεων.
Φυσικά μια τέτοια μέθοδος ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει και πολλές "εκτροπές" με πολλούς διάσημους ή πλούσιους να αναζητούν στην κρυογενετική την αναγέννηση ή αισθητική τελειοποίηση και διατήρηση της νεότητας φτάνοντας σε όρια υπερβολής.