ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

8.12.10

«Φονιάς» το παθητικό κάπνισμα!


Σοκ προκαλεί η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το παθητικό κάπνισμα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος! Οπως καταδεικνύουν τα δεδομένα της πρώτης έρευνας που ασχολήθηκε με το παθητικό κάπνισμα σε παγκόσμιο επίπεδο, η ηλικιακή ομάδα που μετράει τις περισσότερες απώλειες από το παθητικό κάπνισμα είναι τα παιδιά, καθώς περίπου 165.000 παιδιά τον χρόνο πεθαίνουν από...

... την επίδρασή του στην υγεία τους. Από τους παιδικούς θανάτους, τα δύο τρίτα εντοπίζονται στην Αφρική και τη Νότια Ασία, όπου η έκθεση στον καπνό στο σπίτι σε συνδυασμό με τις μολυσματικές ασθένειες αποτελούν ένα φονικό? χαρμάνι για τους ανηλίκους.
Οπως έγινε γνωστό, οι ερευνητές του ΠΟΥ συγκέντρωσαν σχετικά με το παθητικό κάπνισμα δεδομένα από 192 χώρες για την περίοδο του 2004 και με τη χρήση μαθηματικού μοντέλου υπολόγισαν τους θανάτους και τα χρόνια καλής υγείας που κόβει από τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Παγκοσμίως το 40% των παιδιών, το 33% των μη καπνιζόντων ανδρών και το 35% των μη καπνιζόντων γυναικών ήταν παθητικοί καπνιστές το 2004. Η έκθεση στον καπνό προκάλεσε 379.000 θανάτους από προβλήματα καρδιάς, 165.000 από ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού, 36.900 από άσθμα και 21.400 από καρκίνο των πνευμόνων. Για να γίνει ξεκάθαρη η επίδραση του καπνίσματος στην υγεία, αυτοί οι θάνατοι πρέπει να προστεθούν στους 5,1 εκατ. θανάτους καπνιστών τον χρόνο!
Οι θάνατοι παιδιών που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα εστιάζονται σε φτωχές χώρες, ενώ θάνατοι ενηλίκων σημειώνονται σε όλες τις χώρες ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Στις ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία, σημειώθηκαν μόνο 71 θάνατοι παιδιών από το παθητικό κάπνισμα και 35.388 θάνατοι ενηλίκων. Σε χώρες της Αφρικής, από την άλλη, υπολογίζεται ότι 43.375 θάνατοι ανηλίκων και 9.514 ενηλίκων σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
ΕκκλησηΗ επικεφαλής της έρευνας, Ανέτ Πρους Ουστούν, κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ για το κάπνισμα, οι οποίες περιλαμβάνουν υψηλότερη φορολογία, απλό πακετάρισμα και απαγόρευση διαφημίσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 7,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε κράτη που έχουν νομοθεσία κατά του καπνίσματος!
Νομοθεσία
Τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα
Στις χώρες που υπάρχει νομοθεσία κατά του καπνίσματος η οποία τηρείται, η έρευνα καταδεικνύει ότι η έκθεση στον καπνό άλλων και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειωθεί έως και 90% το μέγιστο και κατά μέσο όρο στο 60%. Οι έρευνες που κατά καιρούς έχουν γίνει καταδεικνύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μειώνεται επίσης και ο αριθμός των τσιγάρων που κάνουν οι καπνιστές.