Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



10.1.11

Το "τσιμπολόγημα" τη νύχτα βλάπτει τα δόντια


Όσες και όσοι σηκώνονται πεινασμένοι μέσα στη νύχτα και τρώνε, μπορούν να προξενήσουν σοβαρή ζημιά στα δόντια τους, ακόμα και να τα χάσουν, άσχετα με το ακριβές είδος φαγητού που καταναλώνουν, προειδοποιεί μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο περιοδικό για θέματα διατροφής "Eating Behaviours", σε συνεργασία με Aμερικανούς συναδέλφους τους, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τη ζημιά στα δόντια στις...

... αλλαγές στη ροή του σάλιου, το οποίο τείνει να ξηραίνεται τη νύχτα. Όπως αναφέρουν, χρειάζεται αρκετό σάλιο για να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών κι αυτό μπορεί να γίνει πολύ καλύτερα την μέρα, αλλά όχι τη νύχτα.

Η έρευνα διήρκεσε επί έξι χρόνια και μελέτησε άνω των 2.200 περιπτώσεων. Το 8% των ατόμων δήλωσαν ότι έτρωγαν συστηματικά μέσα στη νύχτα. Υπολογίστηκε ότι αυτά τα άτομα κατανάλωναν περισσότερο από το ένα τέταρτο της ημερήσιας λήψης θερμίδων αφού είχαν φάει το επίσημο βραδινό φαγητό τους ή ξυπνούσαν μέσα στη νύχτα και ...τσιμπολογούσαν υπό το σεληνόφως.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση τροφής τη νύχτα, όταν το στόμα είναι πιο ξερό λόγω των μεταβολών στο σάλιο, σημαίνει ότι περισσότερο φαγητό παραμένει στα δόντια και για πιο πολύ χρόνο, με συνέπεια να προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια, ειδικά αν τα νυχτερινά φαγητά έχουν ζάχαρη ή οξέα (π.χ. από αναψυκτικά).
Η έρευνα διαπίστωσε ότι τελικά, μετά την εξαετία, οι "νυχτερινοί τύποι" είχαν πληρώσει το "τίμημα", καθώς είχαν χάσει περισσότερα δόντια σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους με πιο φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ