Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



29.3.11

Μυωπία, Υπερμετρωπία, Αστιγματισμός στα παιδιά


Αρχικά θα πρέπει να σας εξηγήσουμε τι είναι η μυωπία αλλά και τα άλλα διαθλαστικά σφάλματα όπως η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.
Το φως εισέρχεται στο μάτι διαμέσου του κερατοειδούς του προσθίου, δηλαδή του διαφανούς θόλου του ματιού, και εστιάζεται στην οπίσθια εσωτερική επιφάνεια του ματιού στον αμφιβληστροειδή όπως στη φωτογραφική μηχανή εστιάζεται στο φωτογραφικό φιλμ. Όταν δεν επιτυγχάνεται σωστή εστίαση, προκύπτει διαθλαστικό σφάλμα (ανάγκη για γυαλιά δηλαδή), επειδή η εικόνα που αντιλαμβάνεται το παιδί είναι θολή. Τα συνήθη διαθλαστικά σφάλματα οφείλονται είτε στο ...


... σχήμα του κερατοειδούς είτε στο μέγεθος (αξονικό μήκος) του ματιού είτε και στα δύο. Τα διαθλαστικά σφάλματα διορθώνονται με γυαλιά ή με φακούς επαφής. Διαθλαστική χειρουργική δεν συνίσταται πριν την ενηλικίωση. Μεγάλη έμφαση δίνουν οι οφθαλμίατροι σε μη συμμετρικά διαθλαστικά σφάλματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αμβλυωπία. Να σημειωθεί ότι καθώς το παιδί αναπτύσσεται το διαθλαστικό σφάλμα μεταβάλλεται με αποτέλεσμα τα γυαλιά του παιδιού περιοδικά κάθε 1-2 έτη να χρειάζονται αλλαγή.


Τι είναι η μυωπία;

• Η μυωπία προκαλείται κυρίως από αυξημένο μήκος του βολβού του ματιού και δεν επιτρέπει καλή όραση σε μακρινές αποστάσεις.
• Σε σπάνιες περιπτώσεις οφείλεται σε διαφοροποίηση του σχήματος του κερατοειδούς ή της σύστασης του φακού εντός του οφθαλμού.
• Η μυωπία αντιμετωπίζεται με διορθωτικούς φακούς – γυαλιά μυωπίας ή φακούς επαφής. Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, η μυωπία του μεταβάλλεται και έτσι χρειάζεται αλλαγή γυαλιών κάθε 12-18 μήνες. Συνήθως μετά την εφηβεία η μυωπία σταθεροποιείται.
• Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι διαφορετικές τιμές μυωπίας (ανισομετρωπία) ανάμεσα στα δύο μάτια λόγω του κινδύνου αμβλυωπίας και οι πολύ υψηλές τιμές μυωπίας.
• Ήδη από την ηλικία των 2 ετών ο οφθαλμίατρος μπορεί να εξετάσει και να διαπιστώσει αδρά χωρίς τη συμμετοχή του παιδιού αν το παιδί έχει μυωπία ή άλλο διαθλαστικό σφάλμα και αν χρειάζεται γυαλιά. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενστάλλαξη σταγόνων (κυκλοπληγία) στο μάτι του παιδιού και ειδικές τεχνικές εξέτασης (σκιασκοπία).


Τι είναι η υπερμετρωπία;

• Η υπερμετρωπία δεν επιτρέπει στους ενήλικες να δουν καθαρά ούτε κοντά ούτε μακριά και συνήθως οφείλεται σε ένα βραχύτερο από τον μέσο όρο μήκος του βολβού του ματιού. Τα παιδιά έχουν εξαιρετικά μεγάλη ικανότητα να μεταβάλλουν το σχήμα το φακού μέσα στο μάτι τους (προσαρμογή) με αποτέλεσμα συνήθως να μην χρειάζονται γυαλιά ακόμα και αν έχουν σημαντικό υπερμετρωπικό διαθλαστικό σφάλμα.
• Γυαλιά όρασης προτείνονται εφόσον η υπερμετρωπία είναι μεγάλου βαθμού, εφόσον η υπερμετρωπία είναι μη συμμετρική και δημιουργεί κίνδυνο αμβλυωπίας και εφόσον δημιουργείται στραβισμός λόγω υπερβολικής σύγκλεισης των οφθαλμών.
• Όταν το παιδί έχει πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης στα μάτια μετά από το διάβασμα, είναι πιθανό να πάσχει από υπερμετρωπία. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο.
• Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με υπερμετρωπία η οποία καθώς μεγαλώνουν οι βολβοί και επιμηκύνονται, σταδιακά ελαττώνεται.


Τι είναι ο αστιγματισμός;

• Ο αστιγματισμός συνήθως οφείλεται σε ανώμαλο σχήμα της επιφάνειας του κερατοειδούς. Αντί ο κερατοειδής να έχει κυκλικό και συμμετρικό σχήμα εμφανίζει ελλειπτικό σχήμα.
• Στην περίπτωση αυτή το παιδί βλέπει θολά και μακριά και κοντά.
• Ο αστιγματισμός μπορεί να συνυπάρχει τόσο με μυωπία όσο και με υπερμετρωπία.
• Μεγάλες τιμές αστιγματισμού ή προοδευτικά αυξανόμενες τιμές αστιγματισμού μπορεί να συνδυάζονται με εκφυλιστικές παθήσεις του κερατοειδούς όπως ο κερατόκωνος.
• Το πρόβλημα του αστιγματισμού διορθώνεται με γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής ή στην ενήλικη ηλικία πλέον με διαθλαστική χειρουργική.