Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



8.6.12

Η ιστορία πίσω από το "Κορίτσι της βόμβας Napalm"

Διαβάστε την ιστορία πίσω από μια από τις ποιο διάσημες φωτογραφίες του αιώνα, που απαθανάτισε τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ (Pics) 

Έχουν περάσει σαράντα χρόνια (8-6-1972), από τότε που ο φωτογράφος του Associated Press, Huynh Cong "Nick" Ut, έστρεψε τον φακό του στο πλήθος που έτρεχε έντρομο για να αποφύγει τις βόμβες ναπάλμ. Ήταν η πρώτη φορά που μέσω αυτής της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, αποτυπώθηκε η φρίκη του Βιετνάμ. Πρωταγωνίστρια στην φωτογραφία η Kim Phuc η οποία στα 49 της σήμερα έχει ακόμα χαραγμένη στη μνήμη της αυτές τις εικόνες, γυμνή να τρέχει μαζί με άλλα παιδάκια κλαίγοντας με λυγμούς ώστε να αποφύγει τις βόμβες.

                                             VIDEO SHOCK!


Ήταν 8 Ιουνίου του 1972 όταν η 9χρονη Kim έτρεχε γυμνή ουρλιάζοντας για να αποφύγει τις ναπάλμ των Αμερικανών οι οποίοι βομβάρδιζαν το χωριό της στο Βιετνάμ. Η μικρή έχασε τις αισθήσεις της. Ωστόσο δίπλα της ήταν ο φύλακας άγγελός της ο 21 ετών φωτογράφος "Nick" Ut που λίγο νωρίτερα τράβηξε αυτήν την ιστορική φωτογραφία. Ο νεαρός την οδήγησε σε ένα μικρό νοσοκομείο. Το παιδί ήταν απίθανο να επιβιώσει. Δεν έχασε όμως την ελπίδα του και απαίτησε από τους γιατρούς να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. "Εκλαιγα όταν την είδα να τρέχει", δήλωσε ο Ut, του οποίου ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε σε αποστολή με το ΑΡ στο νότιο Δέλτα του Μεκόνγκ. "Αν δεν τη βοηθούσα , αν κάτι συνέβαινε και πέθαινε, νομίζω ότι θα αυτοκτονούσα". Όταν επέστρεψε στο γραφείο του ο βετεράνος photo editor Horst Faas εντυπωσιάστηκε από την φωτογραφία και αποφάσισε να ... ... την δημοσιεύσει. 


 Λίγες μέρες μετά και ενώ η φωτογραφία της είχε κάνει το γύρω του κόσμου ένας άλλος άλλος δημοσιογράφος ανακάλυψε το κοριτσάκι το οποίο είχε καταφέρει παρά τα τραύματά της να επιβιώσει. Η νεαρή κατάφερε να γίνει γιατρός. Έπρεπε να περάσουν χρόνια να συνειδητοποιήσει την αξία της φωτογραφίας η οποία χρησιμοποιήθηκε ως προπαγάνδα από το κομμουνιστικό καθεστώς. "Ήταν το κορίτσι της βόμβας ναπάλμ". "Σήμερα, είμαι τόσο χαρούμενος που βοήθησε την Kim", δήλωσε πρόσφατα ο Ut, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται για το AP. "Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, γνωρίζουν τη φωτογραφία, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τη ζωή μου", είχε πει η Kim. Ο Nick Ut κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για αυτή τη φωτογραφία. 

Πηγή