αποβιώσουν λόγω διαφόρων αιτιών.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Οτάγκο στο Ντουνέντιν της Νέας Ζηλανδίας, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια 4.384 υγιείς ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, το οποίο εκτιμήθηκε βάσει δοκιμασίας σε μηχάνημα γυμναστικής, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες.
Τα δυο τρίτα όσων ανήκαν στην ομάδα με τα χαμηλότερα επίπεδα ακολουθούσαν στο ελάχιστο τις συστάσεις των ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες η μέτρια άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 λεπτά.
Μεταξύ των πέντε ομάδων, καταγράφηκαν διαφορές στα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας που είχαν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δυο στους δέκα εθελοντές που είχαν τα πλέον χαμηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα χρόνων. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για το 13% των συμμετεχόντων που βρίσκονταν ένα επίπεδο πιο πάνω στην κλίμακα εκτίμησης της φυσικής κατάστασης.
Το αντίστοιχο ποσοστό κινδύνου για εκείνους που είχαν την καλύτερη φυσική κατάσταση ήταν 6%.
"Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν έμφαση στη σημασία που έχουν για την υγεία τα υψηλά επίπεδα φυσικής κατάστασης, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν με την συστηματική σωματική δραστηριότητα", σχολιάζει η επικεφαλής της μελέτης δρ. Sandra Mandic.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, το επίπεδο φυσικής κατάστασης σχετίζεται με την μακροβιότητα, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση ή τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Για αυτό τον λόγο, είναι πολύ σημαντική η συμβολή της σωματικής άσκησης, ακόμη και για τους ανθρώπους που είναι αδύνατοι και η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, καταλήγει η ερευνήτρια.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό "Medicine and Science in Sports and Exercise".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου