ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

23.9.11

Μύκητες στα πόδια


Ο ιδρώτας, η υγρασία και η ζέστη δημιουργούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιάσεων στα νύχια και τα δάχτυλα των ποδιών που μπορούν να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, εσένα και την υγεία σου. Μάθε πώς θα αντιμετωπίσεις άμεσα, τους μύκητες στα πόδια.

Δεν είσαι μόνος! Ένα στα δέκα άτομα ταλαιπωρείται από μύκητες στα νύχια, τα δάχτυλα ή και τα πέλματα των ποδιών.

Τι συμβαίνει; Οι μυκητιάσεις των νυχιών οφείλονται σε ...

... ένα είδος μυκήτων που ονομάζονται δερματόφυτα και ευδοκιμούν στα κολυμβητήρια αλλά και στις αμμουδερές παραλίες. Στην αρχή εμφανίζεται μια μικρή κίτρινη ή άσπρη κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού. Σταδιακά η μόλυνση προχωρά, κάνοντας το νύχι πιο χοντρό και εύθραυστο. Αν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί η λοίμωξη να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νύχια και πιθανότατα και σε άλλους ανθρώπους.

Υπάρχει θεραπεία;
Η θεραπεία εξαρτάται από τη βαρύτητα της λοίμωξης και μπορεί να είναι μόνο τοπική, εάν η μήτρα του νυχιού δεν έχει προσβληθεί, ή συνδυασμός τοπικής και από του στόματος θεραπείας εάν έχει προσβληθεί. Και οι δύο θεραπευτικές αγωγές σκοτώνουν το μύκητα και αποτρέπουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κάθε υπολειπόμενου μύκητα κάτω από τα νύχια, εφόσον ακολουθηθεί σωστά η θεραπεία.

Για να προφυλαχτείς από τους μύκητες
# Να σκουπίζεις πολύ καλά τα πόδια σου μετά το ντους ή το ποδόλουτρο και δεν φοράς παπούτσια ενώ είναι ακόμη νωπά.
# Να φοράς ειδικά παπούτσια όταν πρέπει να περπατήσεις σε πισίνες και σε δημόσια ντους.
# Να κόβεις τα νύχια σου ακριβώς στην άκρη του δαχτύλου.
# Ν' αποφεύγεις τα στενά και κλειστά παπούτσια, κυρίως το καλοκαίρι. Τα αθλητικά παπούτσια είναι ό,τι χειρότερο για την περίπτωση αυτή.
# Να φοράς βαμβακερές κάλτσες, τις οποίες θα αλλάζεις καθημερινά. Αν τα πόδια σου ιδρώνουν υπερβολικά, συμβουλέψου το γιατρό που θα σου δώσει κάποιο αντιιδρωτικό σπρέι.
# Άφησε τα πόδια σου ελεύθερα στον ήλιο και τον καθαρό αέρα όσο πιο συχνά μπορείς.