ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

26.9.11

Παγκόσμιο ιατρικό επίτευγμα σκορπάει την αισιοδοξία- Εξοντώθηκαν καρκινικά κύτταρα


Χαμόγελα και ελπίδα έχει σκορπίσει τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και σε εκατομμύρια κόσμου η είδηση ότι ερευνητική ομάδα κατάφερε να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκληθούν βλάβες σε υγιείς ιστούς του σώματος!

Το επίτευγμα, που χαρακτηρίστηκε παγκόσμια ιατρική «πρωτιά», αν και βασίστηκε σε μια μικρή κλινική δοκιμή σε 23 άτομα, ελπίζεται ότι ανοίγει το δρόμο για μια νέου τύπου επαναστατική καταπολέμηση των όγκων στο μέλλον, με την «στρατολόγηση» ιών που θα επιτίθενται ταυτόχρονα σε πολλές μεταστάσεις, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες, όπως άλλες θεραπείες.

Η αξιοποίηση των ιών κατά του καρκίνου δεν αποτελεί νέα ιδέα, όμως η τεχνική συναντά δυσκολίες, που αφορούν κυρίως τη σωστή στόχευση και τη διασφάλιση ότι οι ιοί δεν θα εξοντώσουν «και τα χλωρά μαζί με τα ξερά». Το νέο επίτευγμα ακριβώς επιτρέπει στους ογκολόγους να ...

... αισιοδοξούν ότι οι ιοί αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική μέθοδο, στο βαθμό που βελτιώνεται η «χειραγώγησή» τους.

Πίσω από την επαναστατικό επίτευγμα βρίσκεται μία ομάδα Καναδών και Αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπελ του πανεπιστημίου της Οτάβα. Όπως περιέγραψαν οι ίδιοι, τροποποίησαν γενετικά έναν ιό που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς και τον ενέχυσαν σε διάφορες δόσεις στο αίμα 23 καρκινοπαθών με πολλαπλές μεταστάσεις σε διάφορα όργανα.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Η «μόλυνση» των ασθενών με τον τροποποιημένο ιό εμπόδισε την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων, αλλά δεν θεράπευσε τον καρκίνο τους. Οι ασθενείς έλαβαν μόνο μια δόση, καθώς η κλινική δοκιμή ήταν περιορισμένου εύρους και αποσκοπούσε κατ' αρχήν στον έλεγχο της ασφάλειας του ιού, αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα είναι δυνατό να αυξήσουν μελλοντικά τη δοσολογία χορήγησης του.

Οι παρενέργειες ήταν γενικά πολύ ελαφριές και παροδικές (τύπου 24ωρης γρίπης) και όχι σοβαρές και μακρόχρονες όπως στην χημειοθεραπεία.

Η έρευνα βρίσκεται στα πρώτα στάδια και μπορεί να μη θεραπεύει τον καρκίνο αλλά ανοίγει το δρόμο για μια νέου τύπου επαναστατική καταπολέμηση των όγκων στο μέλλον, με την «στρατολόγηση» ιών που θα επιτίθενται ταυτόχρονα σε πολλές μεταστάσεις, χωρίς να προκαλούν παρενέργειες.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα κάνουν μια νέα μεγαλύτερη κλινική δοκιμή της πειραματικής θεραπείας με 120 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος. Επειδή μερικά είδη του συγκεκριμένου καρκίνου προκαλούνται από ιούς (όπως της ηπατίτιδας Β), πιστεύεται ότι το ήπαρ ίσως είναι πιο «ευάλωτο» σε ένα δεύτερο ιό (τον τροποποιημένο) και άρα ένας όγκος σε αυτό το όργανο θα μπορούσε να θεραπευτεί πιο εύκολα με τη νέα μέθοδο.

Οι άλλες υπάρχουσες τεχνικές θεραπείας με ιούς, είτε απαιτούν την απευθείας εισαγωγή του ιού στον όγκο (άρα δεν βοηθάνε στις μεταστάσεις), είτε τη συνοδευτική χρήση χημειοθεραπείας.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιατρική ιστορία που μια θεραπεία με ιούς αποδείχτηκε ότι με συνέπεια και επιλεκτικότητα αναπαράγεται σε καρκινικό ιστό, μετά από ενδοφλέβια έγχυση σε ανθρώπους. Η ενδοφλέβια εισαγωγή του ιού είναι κρίσιμη για την θεραπεία του καρκίνου, επειδή μας επιτρέπει να στοχεύσουμε όγκους σε όλο το σώμα, αντίθετα με όταν στοχεύουμε μόνο απευθείας συγκεκριμένους όγκους» σχολίασε περιχαρής ο καθηγητής Μπελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

xristin είπε...

Ευχάριστα νέα για μια καταραμένη νόσο.
Πρίν λίγες μέρες έχασα συγγενικό πρόσωπο και είμαι τόσο μα τόσο εξαγριωμένη.
Το κακό είναι που δεν ξέρω με ποιόν να τα βάλω!

ekabitis είπε...

Xristin, συλλυπητήρια για τον άνθρωπο που έχασες. Δυστυχώς με γιατρούς και δικηγόρους, δεν μπορεί κανένας να τα βάλει. Ευελπιστούμε πάντα, να είναι πρώτα άνθρωποι και μετά επιστήμονες!