Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



24.9.11

Φωσφορίζοντες όγκοι «οδηγοί» χειρουργών


Η ελληνικής εμπνεύσεως τεχνική θα βελτιώνει τα αποτελέσματα των επεμβάσεων

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη χειρουργική αφαίρεση των όγκων, την απομάκρυνση του συνόλου των καρκινικών κυττάρων, έρχεται να επιλύσει τεχνική η οποία αναπτύχθηκε από έλληνα καθηγητή που εργάζεται στη Γερμανία. Ο κ. Βασίλης Ντζιαχρήστος και οι συνεργάτες του στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου πέτυχαν να «χρωματίσουν» τα καρκινικά κύτταρα έτσι ώστε αυτά να είναι ορατά κατά τη διάρκεια της επέμβασης και ο χειρουργός να γνωρίζει επακριβώς την έκταση του ιστού που πρέπει να αφαιρεθεί.

Η τεχνική περιλαμβάνει τη χορήγηση ...

... στους ασθενείς φθορίζουσας χρωστικής η οποία προσδένεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια τα κύτταρα καθίστανται ορατά με τη βοήθεια ακτίνων λέιζερ κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Η πρώτη εραφμογή

Προς το παρόν η τεχνική έχει εφαρμοστεί σε εννέα γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο τον ωοθηκών. Όπως περιγράφεται στο άρθρο του έλληνα καθηγητή στην επιθεώρηση Nature Medicine, για τον αποκλειστικό χρωματισμό των καρκινικών κυττάρων αξιοποιήθηκε η ιδιότητά τους να φέρουν στην επιφάνειά τους υποδοχείς για τη βιταμίνη Β9 που ονομάζεται επίσης φολικό οξύ.



Στην πράξη αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να «διακοσμήσουν» μόρια της βιταμίνης Β9 με μια φθορίζουσα χρωστική και να τη χορηγήσουν στους ασθενείς. Όταν η βιταμίνη προσδενόταν στους υποδοχείς της στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, αυτά, υπό συγκεκριμένο φως, φθόριζαν ενώ οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί παρέμεναν σκοτεινοί.

Ετσι, στις οκτώ από τις εννέα περιπτώσεις ασθενών, οι χειρουργοί μπόρεσαν να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν ακόμη και μικρές ομάδες κυττάρων που υπό άλλες συνθήκες θα είχαν εκληφθεί ως κανονικός ιστός. Στην περίπτωση της ενάτης ασθενούς η τεχνική δεν μπόρεσε να εφαρμοσθεί καθώς υπάρχει ένα ποσοστό καρκίνων της ωοθήκης που δε εκφράζουν τον υποδοχέα της βιταμίνης Β9 και έτσι δεν μπορούσε να επιτευχθεί ο χρωματισμός.

Μελλοντικά σχέδια

Επόμενος στόχος του έλληνα επιστήμονα και των συνεργατών του είναι να εξελίξουν την τεχνική τους για να εφαρμόζεται και σε άλλα είδη καρκίνων, ενώ παράλληλα θα συγκεντρώνονται δεδομένα προς μελέτη από την εφαρμογή της στον καρκίνο των ωοθηκών.

Μιλώντας στο Βήμα ο κ. Ντζιαχρήστος σημείωσε ότι «η τεχνολογία που απαιτείται για την εφαρμογή της τεχνικής που αναπτύξαμε δεν είναι ογκώδης ούτε πολύ ακριβή και θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο. Οι χειρουργοί που συνεργάστηκαν μαζί μας ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη βοήθεια που τους προσέφερε και εκτιμούν ότι εύκολα θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην κλινική πράξη».