Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



6.5.10

Νέο εμφύτευμα για την αντιμετώπιση της επιληψίας


Έ
να νέο εμφύτευμα εγκεφάλου που αποτελείται εν μέρει από μετάξι, έχει τη δυνατότητα να "λιώνει" πάνω στην επιφάνεια του εγκεφάλου, παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επαφής των ηλεκτροδίων με τον εγκέφαλο για τη βέλτιστη καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι δοκιμές της συσκευής έδειξαν ότι τα λεπτά εύκαμπτα ηλεκτρόδια μπόρεσαν να καταγράψουν τα σήματα στον εγκέφαλο μίας γάτας με μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερου πάχους και πιο δύσκαμπτες συσκευές. Οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Materials, υποστηρίζουν ότι οι συσκευές αυτού του τύπου θα μπορούσαν να είναι ...

... πολύ χρήσιμες στην αντιμετώπιση ατόμων με επιληψία και βλάβες της σπονδυλικής στήλης, αλλά και να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των τεχνητών άνω και κάτω άκρων.
"Aγκαλιάσουν" τον εγκέφαλο

Ο John Rogers από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστόνη δήλωσαν ότι κατασκεύασαν τις διατάξεις των ηλεκτροδίων χρησιμοποιώντας πρωτεΐνη μεταξιού και λεπτά μεταλλικά ηλεκτρόδια, λόγω του ότι το μετάξι είναι βιοαποικοδομήσιμο και υδατοδιαλυτό, οπότε διαλύεται στον εγκέφαλο επιτρέποντας έτσι στα ηλεκτρόδια να "αγκαλιάσουν" τον εγκέφαλο.

Η δοκιμή των ηλεκτροδίων έγινε σε γάτες που είχαν υποβληθεί σε αναισθησία, αλλά διατηρούσαν τη λειτουργικότητα των οφθαλμών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ηλεκτρόδια μπόρεσαν να καταγράψουν τα σήματα από τους οφθαλμούς των ζώων, καθώς οι ερευνητές τους παρουσίαζαν κάποιες οπτικές εικόνες.

"Τα εμφυτεύματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν την επαφή των ηλεκτροδίων με τον εγκεφαλικό ιστό, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την προκαλούμενη βλάβη στον εγκέφαλο", αναφέρει ο Dr. Walter Koroshetz από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου του NIH, που συνέβαλε στη χρηματοδότηση της μελέτης.

Τα νέου τύπου αυτά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να έχουν ευρεία εφαρμογή στην επιληψία, στις κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, καθώς και σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Για παράδειγμα, εξηγούν οι επιστήμονες, ένα τόσο ευαίσθητο ηλεκτρόδιο θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια επιληπτική κρίση στην έναρξή της και να χορηγήσει παλμούς για να τη σταματήσει.