Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



7.8.09

Ευχάριστα νέα για το AIDS.

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν το πλήρες γενετικό περιεχόμενο του ιού HIV-1 που προκαλεί το AIDS. Ελπίζουν πλέον ότι, μετά από την "ανάγνωση" του πλήρους γονιδιώματος του ιού, θα ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη κατανόηση της δράσης του και θα επιταχυνθεί η ανακάλυψη νέων αποτελεσματικότερων φαρμακευτικών θεραπειών. Η αποκωδικοποίηση...
έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, υπό τον Κέβιν Γουίκς του Τμήματος Χημείας, και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Η "χαρτογράφηση" του ιού επιτεύχθηκε με την ανακάλυψη μιας νέας χημικής και απεικονιστικής μεθόδου, με την ονομασία "SHAPE", που στο μέλλον μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.
Ο ιός HIV μεταφέρει τις γενετικές πληροφορίες του με πιο πολύπλοκες δομές σε σχέση με μερικούς άλλους ιούς. Ο HIV, όπως και οι ιοί της γρίπης, της ηπατίτιδας C και της πολιομυελίτιδας, κωδικοποιούν το γενετικό υλικό τους σε μόρια RNA (με μονή έλικα) και όχι DNA (διπλή έλικα), όπου η κωδικοποίηση είναι σχετικά απλούστερη. Το RNA, αντίθετα, μπορεί να παίρνει διάφορα σχήματα και δομές.
Η αποκωδικοποίηση του πλήρους γονιδιώματος πλέον προσφέρει στους επιστήμονες νέες πληροφορίες, στις οποίες δεν είχαν πρόσβαση ως τώρα, και ίσως τους δώσει νέες απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ιού. Οι αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι, χάρη στις νέες γενετικές πληροφορίες, θα επιχειρήσουν να κάνουν μικρές αλλαγές στον ιό. Ανέφεραν επίσης ότι άρχισαν πλέον να κατανοούν τα γενετικά "κόλπα" που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεφύγει από τον εντοπισμό του από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.