Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



7.10.09

Να και η επεξήγηση του "barcode"

Σαν σήμερα εφευρέθηκε το barcode, ο γραμμωτός κώδικας αναγνώρισης κωδικών αριθμών που αντιστοιχούν σε περιγραφή των χαρακτηριστικών των προϊόντων.
Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνουν τα ψηφία ενός γραμμωτού barcode;

Τα πρώτα 2-3 ψηφία ενός barcode EAN/UCC καθορίζουν το...

εθνικό γραφείο ΕΑΝ που έχει χορηγήσει τον κωδικό της επιχείρησης. Τα ψηφία αυτά μαζί με τον κωδικό της επιχείρησης αποτελούν το Εταιρικό Πρόθεμα που περιλαμβάνει 6 έως 10 ψηφία, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Τα επόμενα 1 έως 6 ψηφία είναι ο Κωδικός Αναφοράς Είδους και χρησιμοποιείται κατά την κρίση της επιχείρησης για την ταξινόμιση των προϊόντων.

Το τελευταίο δεξιά ψηφίο είναι το Ψηφίο Ελέγχου και υπολογίζεται αυτόματα (με αριθμητικό τύπο) με βάση όλα τα προηγούμενα ψηφία.

Ο Δείκτης είναι το πρώτο ψηφίο του κωδικού ITF-14. Μπορεί να πάρει τιμές από 1 έως 8 για Μονάδες Εμπορίας σταθερής μέτρησης και την τιμή 9 για Μονάδες Εμπορίας μεταβλητής μέτρησης. Ο όρος "μεταβλητή μέτρηση" περιγράφει προϊόντα των οποίων η ποσότητα δεν είναι σταθερή αλλά μεταβάλλεται συνεχώς, όπως ψάρια, κρέατα, υφάσματα κ.α.

Τα barcode αποτελούν αντικείμενο του Διεθνούς Oργανισμού GS1 το οποίο διαχειρίζεται ένα ευρύτερο σύνολο προτύπων και παρέχει ανάλογες υπηρεσίες. Ο GS1 Eλλάς, μέλος του Διεθνούς Oργανισμού GS1 και εκπρόσωπός του στην Eλλάδα, ευθύνεται για τη διαχείριση του Διεθνούς Συστήματος GS1 στη χώρα μας. Από αυτή την υπηρεσία μπορείτε να ζητήσετε να αποκτήσετε έναν κωδικό αριθμό για την επιχείρησή σας.