Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



22.10.09

Αλλάζει η ώρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής,25 Οκτωβρίου,μην ξεχάσετε να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών σας 1 ώρα πίσω. Η ώρα θα αλλάξει, και οι δείκτες των ρολογιών σας στις 4:00 θα πρέπει να γυρίσουν και να δείξουν 3:00 (το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια που είναι ψηφιακά, και δεν έχουν δείκτες!).
Γιατί όμως αλλάζει η ώρα δυο φορές τον χρόνο;
Η απάντηση είναι ότι αυτό γίνεται για να εκμεταλλευτούμε το ...

φυσικό φως του ήλιου στην "εργάσιμη" περίοδο της ημέρας, ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας! Αυτό εστιάζεται περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες (θερινό ηλιοστάσιο), καθώς αν δεν άλλαζε η ώρα θα ξημέρωνε στις ...4:00 το πρωί!
Για την ιστορία, να σας πω ότι η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα! Αργότερα, που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από τους Γερμανούς, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας την θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλη την περίοδο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Στην Ευρώπη, δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε το 1974, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Τέλος να αναφέρω ότι οι αλλαγές της ώρας γίνονται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου (θερινή ώρα), και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (χειμερινή ώρα).
Αξίζει να σας πω επίσης ότι η "πραγματική" ώρα είναι η χειμερινή.