υπάρχει νερό ή πάγος στο σεληνιακό υπέδαφος και να γίνουν σχετικές αναλύσεις. Η αποστολή, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, είναι σχεδιασμένη να κρατήσει τέσσερα λεπτά και η ΝΑSΑ θα τη μεταδώσει ζωντανά μέσα από τον διαδικτυακό της τηλεοπτικό σταθμό, στην ιστοσελίδα http://www.nasa.gov/mission-pages/LCRΟSS/main/index.html απ' όπου όλοι μπορούν να απολαύσουν το θέαμα.
Αρχικά το διαστημόπλοιο "LCRΟSS" θα κατευθυνθεί προς τον Νότιο Πόλο της Σελήνης, στον κρατήρα Cabeus καθώς πιστεύεται ότι στο υπέδαφός του υπάρχουν μεγάλα αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Από το "LCRΟSS" θα αποσπαστεί η κεφαλή του, ο "Κένταυρος", που λειτουργώντας ως οβίδα θα πέσει πάνω στον κρατήρα με ταχύτητα 9.000 χιλιομέτρων/ώρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων η πρόσκρουση θα δημιουργήσει μέσα στον κρατήρα ένας νέος κρατήρας βάθους τεσσάρων μέτρων και μεγέθους λίγο μικρότερου από εκείνο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων.
Τόσο η πρόσκρουση όσο και το σύννεφο των υλικών θα είναι ορατό από τη Γη ακόμη και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια αλλά μόνο σε περιοχές όπου έχει νυχτώσει οπότε δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Αμέσως μετά την πρόσκρουση του Κενταύρου το "LCRΟSS" θα περάσει μέσα από τον πίδακα των εκτοξευμένων υλικών και θα αναλύσει τη σύστασή τους. Στη συνέχεια και το ίδιο το "LCRΟSS" θα πέσει στην επιφάνεια της Σελήνης, δημιουργώντας έναν δεύτερο πίδακα υλικών ο οποίος θα μελετηθεί από τον δορυφόρο LRΟ που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και έχει ήδη πάρει θέση στην περιοχή της πρόσκρουσης.
Από τα δύο απανωτά χτυπήματα εκτιμάται οτι θα απελευθερωθεί ενέργεια ισοδύναμη με 1,5 τόνο ΤΝΤ και οτι θα εκτιναχθούν περίπου 500 μετρικοί τόνοι βράχων και σκόνης, δημιουργώντας έναν νέο κρατήρα, με μέγεθος όσο το ήμισυ μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Τα χτυπήματα μπορεί να είναι δυνατά για τη Σελήνη, ωστόσο υπηρετούν έναν ιερό σκοπό, καθώς οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι κάτω από τον κρατήρα Cabeus υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κρύβεται νερό ή πάγος που θα απελευθερωθεί μέσω της πρόσκρουσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου