Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



13.10.09

Εντοπίστηκε το ένζυμο που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο διατρέχουν όσοι έχουν σε υψηλά επίπεδα την "Λιποπρωτεινική φωσφολιπάση Α2". Αυτό τόνισε στις 6 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, ο πρόεδρός της και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ Ιωάννης Λεκάκης.
"Η Λιποπρωτεινική φωσφολιπάση Α2, όπως διευκρίνισε ο κ Λεκάκης, είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για...

καρδιαγγειακή νόσο. Πρόκειται για ένα προφλεγμονώδες ένζυμο του οποίου τα αυξημένα επίπεδα στο πλάσμα σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο".

Όπως αναφέρθηκε η υψηλή συγκέντρωση (>267 ng/ml.σ) του ενζύμου αυτού έχει βρεθεί σε αθηρωματικές πλάκες που οδήγησαν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ασθενείς που έχουν σε υψηλό επίπεδο το ένζυμο αυτό διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία το επικίνδυνο αυτό ένζυμο δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά εντοπίζεται εύκολα αρκεί κάποιος να υποβληθεί στο PLAC test.

Μάλιστα ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κίνδυνου για στεφανιαία νόσο θα πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ ανίχνευσης κι αν το ένζυμο εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους.

Η αναστολή του επικίνδυνου ενζύμου θα γίνεται με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς αναμένεται η κυκλοφορία του φαρμάκου darapladib. Οι γιατροί ελπίζουν ότι η αναστολή του ενζύμου θα βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Το κάπνισμα, η κακή διατροφή η χοληστερίνη, η υπέρταση και ο διαβήτης ευνοούν την εμφάνιση της Λιποπρωτεινικής φωσφολιπάσης Α2.

Με μεγάλο ενδιαφέρον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

TRANS ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ

Τα λιπαρά αυτά οξέα είναι προϊόντα υδρογόνωσης ακόρεστων λιπαρών οξέων και βρίσκονται κυρίως στις σκληρές μαργαρίνες, τις τηγανισμένες τροφές και διάφορα κέικς. Αυξάνουν την χοληστερίνη και το κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ποσότητα των trans λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη του 2% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης διατροφικής ενέργειας, προκειμένου να μη δημιουργεί προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για το λόγο αυτό η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να απαγορεύσει σε εστιατόρια και χώρους διατροφής να χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις trans λιπαρών.

Επίσης πρέπει να υποχρεωθούν οι εταιρείες παραγωγής τροφών, να αναγράφουν σε κάθε σακουλάκι παραγόμενης τροφής την ποσότητα των trans λιπαρών που περιέχει.

Τέλος η καλύτερη αντιμετώπιση των trans λιπαρών είναι η ενημέρωση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μεγάλη κατανάλωση τροφών με trans λιπαρά.