Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



23.10.09

Νέα βιολογική θεραπεία για την ψωρίαση.

Με ένα σημαντικό όπλο εμπλουτίστηκε η θεραπευτική φαρέτρα των ειδικών για την αντιμετώπιση της ψωρίασης, ενός από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα στην εποχή μας. Μία νέα ενέσιμη θεραπεία που «μπλοκάρει» τις ουσίες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και διατήρηση της...

ψωρίασης, και η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα, έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων της νόσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ), περίπου 250.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από ψωρίαση και αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα, με κυρίαρχο τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον ρατσισμό που βιώνουν οι πάσχοντες εξαιτίας της νόσου. Κι αυτό διότι πολλοί στον περίγυρό τους δεν γνωρίζουν ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να υφίστανται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση. Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού (εξίσου άνδρες και γυναίκες) και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Εμφανίζεται συνήθως στην 3η - 4η δεκαετία της ζωής.
Πρόκειται για μια μακροχρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή και σχηματισμό φολιδωτών στρώσεων δέρματος (σαν «λέπι») μεγάλου πάχους, οι οποίες ονομάζονται «πλάκες». Οι πλάκες μπορεί να εμφανιστούν παντού στο σώμα, αλλά συνήθως πλήττονται ιδιαίτερα οι αγκώνες, τα γόνατα, το κρανίο και το κάτω μέρος της μέσης. Έχουν κόκκινο χρώμα και συχνά συνοδεύονται από έντονη φαγούρα και αίσθημα «καψίματος», λόγω της φλεγμονής. Αν και η ψωρίαση σπανίως είναι έντονα απειλητική για τη ζωή, έχει σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Λόγω της ορατότητας της νόσου, η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα στρες, άγχους, θυμού και κατάθλιψης.
Οι βιολογικές θεραπείες έχουν προσφέρει ελπίδα τα τελευταία χρόνια σε πολλούς ασθενείς. Η νέα κατηγορία βιολογικής θεραπείας (ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα) «μπλοκάρει» απευθείας τις ουσίες που παράγονται από τα Τ κύτταρα και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και διατήρηση της ψωρίασης, δρώντας δηλαδή πιο εκλεκτικά στο φαύλο κύκλο της ψωρίασης. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική ίαση, το να υπάρχουν θεραπείες που απαλλάσσουν τον ασθενή από τις βλάβες, σημαίνουν πολλά, όχι μόνο για τον ίδιο τον άρρωστο, αλλά και το περιβάλλον του, π.χ. στην οικογένεια, στη δουλειά του. Η πλήρης κάθαρση από την ψωρίαση, για πολλούς είναι ένα πραγματικό όνειρο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ κύριοςΓεώργιος Χαϊδέμενος, προσθέτοντας ότι σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το απλό δοσολογικό σχήμα του, που είναι 2 ενέσεις τον πρώτο μήνα και μια ένεση κάθε τρεις μήνες στη συνέχεια.