Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



20.4.10

Γονίδια: "μάρτυρες" ανάπτυξης καρκίνου σε καπνιστές


Μια μέθοδο να εντοπίζουν εκείνους τους καπνιστές, που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, χρησιμοποιώντας γενετικές τεχνικές. Οι επιστήμονες βρήκαν μια ομάδα γονιδίων που είναι ιδιαίτερα ενεργά στους ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, ακόμα και σε υγιή ιστό, πράγμα που ίσως επιτρέψει, όπως είπαν, να ...

... ανιχνεύονται έγκαιρα στο μέλλον οι καπνιστές, που τελικά θα αναπτύξουν καρκινικό όγκο.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βοστόνης και της Γιούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας, κ. Άβρουμ Σπίρα, της Ιατρικής Σχολής της Βοστόνης, δημοσίευσαν τη σχετική εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". (http://stm.sciencemag.org/)
Το 90% των θανάτων από καρκίνο των πνευμόνων, που σκοτώνει γύρω στα 1,2 εκατ. άτομα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, προκαλείται από το κάπνισμα. Αν και τουλάχιστον το 10% των καπνιστών τελικά αναπτύσσουν καρκίνο των πνευμόνων κάποια στιγμή στη ζωή τους (συχνά όμως πεθαίνουν από άλλες αιτίες, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό), δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μέθοδοι για να εντοπίσουν ποιοι από τους καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο.

Συνήθως, λόγω της έλλειψης ξεκάθαρων συμπτωμάτων, η διάγνωση του
καρκίνου του πνεύμονα γίνεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν πια η
θεραπεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική.

Οι ερευνητές, με τη νέα μέθοδό τους, θεωρούν ότι βρήκαν ένα βιοδείκτη, με βάση την ενεργοποίηση (έκφραση) συγκεκριμένων γονιδίων, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αξιολόγηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει κάθε καπνιστής.

Σύμφωνα με τον Σπίρα, ακόμα και σε φυσιολογικά ή προκαρκινικά κύτταρα, είναι δυνατό το γενετικό τεστ να εντοπίσει την ενεργοποίηση γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτυχθεί τελικά ο καρκίνος. Το κύριο γονίδιο είναι το ΡΙ3Κ, το οποίο εντοπίζεται στην τραχεία και με τη σειρά του επηρεάζει άλλα γονίδια.

Ο Σπίρα ήδη συνεργάζεται με την εταιρία Allegro Diagnostics της Βοστόνης σε μια σειρά από κλινικές δοκιμές της νέας μεθόδου σε 60 άτομα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ