Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



20.4.10

Το διοξείδιο του άνθρακα υπεύθυνο για ... επιθανάτιες εμπειρίες


Οι άνθρωποι που έχουν επιθανάτιες εμπειρίες (near-death), όπως φώτα που αναβοσβήνουν στο βάθος ενός τούνελ, μυστικιστικά αισθήματα γαλήνης, συναντήσεις με αγγελικές οντότητες ή απλώς βλέπουν τον εαυτό τους από ψηλά στη διάρκεια ενός εμφράγματος και μέχρι να αποκτήσουν ξανά τη συνείδησή τους, ίσως απλώς να έχουν αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα τους, σύμφωνα με μια νέα σλοβενική επιστημονική έρευνα, που έρχεται μάλλον να ...

... απομυθοποιήσει τις εν λόγω καταστάσεις.
Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάριμπορ, υπό την Ζαλίκα Κλέμεντς- Κέτις, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Critical Care", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC.

Οι επιθανάτιες εμπειρίες αναφέρονται από πολλούς ανθρώπους (σε ποσοστό 11 έως 23%) που επέζησαν μετά από ένα έμφραγμα, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Η αιτία για αυτές τις εμπειρίες αποτελεί πεδίο έντονης διαμάχης. Μερικοί τις αποδίδουν σε καθαρά φυσιολογικούς μηχανισμούς, ενώ άλλοι βλέπουν...υπερβατικό δάχτυλο! Ό,τι και να συμβαίνει πάντως, πολλοί που βίωσαν τέτοιες εμπειρίες, δήλωσαν εκ των υστέρων ότι άλλαξε η ζωή τους.

Οι σλοβένοι ερευνητές μελέτησαν 52 περιστατικά εμφραγμάτων σε τρία μεγάλα νοσοκομεία, εκ των οποίων 42 ήσαν άνδρες. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 53 ετών και 11 από αυτούς είχαν επιθανάτιες εμπειρίες. Αν και δεν υπήρχε κάποιος άλλος κοινός παρονομαστής, διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιθανάτιας εμπειρίας, υπήρχαν υψηλά επίπεδα διοξειδίου στο αίμα του ασθενούς και, σε μικρότερο βαθμό, καλίου.

Περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ευρήματα, σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εισπνοή διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται στις επιθανάτιες εμπειρίες. Παραμένει όμως ασαφές, από τη νέα σλοβενική έρευνα, σε ποιο βαθμό οι αυξημένες ποσότητες διοξειδίου υπήρχαν πριν το έμφραγμα ή προκλήθηκαν από αυτό. Για «άλλη μια ψηφίδα στο παζλ» έκανε λόγο η υπεύθυνη της έρευνας, κ. Ζαλίκα Κλέμεντς-Κέτις.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα, υπό τον δρ. Σαμ Πάρνια του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς και ελπίζεται ότι, όταν ολοκληρωθεί, θα ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα των εξωσωματικών και επιθανάτιων εμπειριών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ