ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

27.4.10

Αντι-ιικό εκτός ελέγχου παραλύει υπολογιστές σε όλο τον κόσμο


Χιλιάδες υπολογιστές σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια και εταιρείες σε όλο τον κόσμο έπαψαν εντελώς να λειτουργούν λόγω μιας ενημέρωσης στο πρόγραμμα προστασίας της MacAfee που αναγνώρισε ένα απαραίτητο αρχείο των Windows ως κακόβουλο ιό.
Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι η ενημέρωση που εξέδωσε στις 16.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτης προκαλεί αλλεπάλληλες επανεκκινήσεις σε εταιρικούς χρήστες των Windows XP Service Pack 3.
Λίγο αργότερα η McAfee διέθεσε μια ...

...νέα ενημέρωση που επιλύει το πρόβλημα, ήταν όμως ήδη πολύ αργά.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σίρακιους της Νέας Υόρκης, οι 2.500 από τους 6.000 υπολογιστές σταμάτησαν να λειτουργούν και το ένα τρίτο των νοσοκομείων του Ρόουντ Αϊλαντ ανέβαλαν πολλά χειρουργεία και σταμάτησαν να δέχονται μη επείγοντα περιστατικά.

Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σταμάτησαν να λειτουργούν 8.000 PC και στο Κεντάκι οι αστυνομία αναγκάστηκε να κλείσει τους υπολογιστές όλων των περιπολικών μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Χωρίς υπολογιστές έμεινε επίσης το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης.

Εκτεταμένα φέρονται να ήταν τα προβλήματα και στα κεντρικά του γίγαντα των ημιαγωγών Intel. Η γκάφα της McAfee «ουσιαστικά γονάτισε την Intel» ανέφερε στο AFP o αναλυτής Ρομπ Έντερλε του ομίλου Enderle στη Σιλικον Βάλεϊ. Ο Έντερλε έτυχε να βρίσκεται στα γραφεία της εταιρείας όταν άρχισαν να «τρελαίνονται» γύρω του οι φορητοί υπολογιστές.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ακριβώς πόσοι υπολογιστές επηρεάστηκαν από το λάθος, σύμφωνα όμως με τις αναφορές που εμφανίζονται στο Διαδίκτυο είναι πολλές χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες.

Δεδομένου ότι τα χαλασμένα PC έχασαν την πρόσβαση στα τοπικά δίκτυα και το Διαδίκτυο, οι τεχνικοί έπρεπε να εγκαθιστούν τη νέα ενημέρωση χειροκίνητα, γεγονός που παρέτεινε την αναστάτωση.

Η McAfee, από την πλευρά της, απολογήθηκε για το λάθος και υποστήριξε ότι επηρεάστηκε «λιγότερο από το μισό τοις εκατό της βάσης των καταναλωτών και των εταιρικών λογαριασμών σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ωστόσο η σελίδα τεχνικής υποστήριξης της εταιρείας παρουσίασε κι αυτή προβλήματα και υποδεχόταν τους χρήστες με το μήνυμα: «Η Κοινότητα McAfee αντιμετωπίζει ασυνήθιστα αυξημένη κίνηση η οποία ενδέχεται να προκαλεί καθυστέρηση στο φόρτωμα των σελίδων».