Μοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού που θα δημιουργούνται με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινο αίμα του ομφάλιου λώρου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές τα προσεχή χρόνια. Προς το παρόν όμως αυτά τα μοντέλα συμβάλλουν στη φαρμακευτική έρευνα χρησιμεύοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τοξικών παρενεργειών στον ανθρώπινο ιστό.
Τα αποτελέσματα από την πρώτη δημιουργία ηπατικού ιστού σε τρεις διαστάσεις με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από το ανθρώπινο αίμα ομφάλιου λώρου δημοσιεύτηκαν το...
2005 και το 2006 από τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου και προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών της Λυών, Κόλιν Μακγκούκιν (Colin McGuckin). Εξάλλου ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη αποτελεί η έρευνα του καθηγητή Μακγκούκιν για τη δημιουργία ανθρώπινων ιστών που παράγουν ινσουλίνη με τη χρήση βλαστοκυττάρων.
Ως τελευταίο οχυρό της έρευνας θεωρείται πλέον η αναγέννηση του φθαρμένου ιστού με τρόπο που θα εγγυάται την αποκατάσταση της λειτουργίας όχι μόνο ενός αλλά πληθώρας εξειδικευμένων ιστών (πχ ήπαρ, πάγκρεας, μυοκάρδιο, προστάτης, οστά, χόνδρος, ενδοθήλια, καρδιακές βαλβίδες, κύστη, ακουστικό σύστημα, οπτικό σύστημα, επινεφρίδια, δέρμα κλπ) μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων με σκοπό την παροχή νέων θεραπευτικών αγωγών για παθολογίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις συμβατικές ιατρικές και φαρμακολογικές θεραπείες, επισήμανε ο κ Μακγκούκιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα , σύμφωνα με τον κ Μακγκούκιν , αποτελούν μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην κυτταροθεραπεία και την αναγεννητική ιατρική. «Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι ένας τύπος πολυδύναμων ενήλικων βλαστικών κυττάρων, τα οποία τα βρίσκουμε σε σημαντικά μεγάλες ποσότητες στον ίδιο τον ιστό του ομφάλιου λώρου και συγκεκριμένα στη γέλη του Wharton (ουσία του ομφάλιου λώρου) και στους πλακουντιακούς ιστούς. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της γέλης του Wharton είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής. Άλλες πηγές μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων είναι ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός» εξήγησε ο κ Μακγκούκιν.
Όπως ανέφερε ο κ. Μακγκούκιν η χρησιμότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων επιβεβαιώνεται από τα θετικά κλινικά αποτελέσματα διαφόρων ερευνητικών κέντρων με τη χορήγηση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που έχουν υποστεί, έμφραγμα του μυοκαρδίου, οστική νέκρωση, κατάγματα οστών, ρήξη μηνίσκου, διαβήτη τύπου 1, οξεία νέκρωση του εγκεφάλου, αποφρακτική αρτηριοπάθεια και χρόνια τοξική ηπατοπάθεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου