Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



21.12.09

Αγώνα για απεξάρτηση από το Facebook δίνουν οι έφηβοι.


Δέκα δισεκατομμύρια λεπτά αφιερώνουν συνολικά από τη ζωή τους στο Facebook τα 350 εκατομμύρια μέλη του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, προκειμένου να επισκεφτούν το προφίλ των φίλων τους, να ενημερώσουν το δικό τους προφίλ, να ανεβάσουν φωτογραφίες και γενικά να «δώσουν το παρόν» στον κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης. Οι αμέτρητες ώρες, όμως, που αφιερώνουν οι έφηβοι στο Facebook έχουν σοβαρές επιπτώσεις...

στις επιδόσεις τους στο σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αναγκάζονται να βάλουν όρια στη νέα «μανία» της εποχής.
Πολλοί έφηβοι, για παράδειγμα, ανταλλάσσουν κωδικούς πρόσβασης προκειμένου ο ένας να ελέγχει τον άλλο και να συνδέονται με την αγαπημένη τους σελίδα μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη λιγότερο. 'Αλλοι απενεργοποιούν εντελώς το προφίλ τους ή εμπιστεύονται τη διαχείριση του λογαριασμού τους σε κάποιον άλλο μέχρις ότου να αισθανθούν έτοιμοι να εμπλακούν πάλι ενεργά.
«'Ο,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες μορφές εθισμού ισχύει και για το Facebook», επισημαίνει η ψυχολόγος Κίμπερλι Γιανγκ, η οποία είναι διευθύντρια στο Κέντρο Απεξάρτησης από το Διαδίκτυο του Μπράντφορντ.
Η δρ Γιανγκ δηλώνει εντυπωσιασμένη από τους εφήβους που αναπτύσσουν τις δικές τους μεθόδους προκειμένου να ελέγξουν τον εθισμό τους στο Facebook, ελλείψει προγραμμάτων απεξάρτησης από το διαδίκτυο. «Πολλοί εξ’ αυτών βρίσκουν τη δική τους ισορροπία. Είναι σαν τη δίαιτα. Δεν είναι δυνατόν να μην τρως τίποτα, πρέπει όμως να κάνεις καλύτερες επιλογές στο τι τρως», τονίζει.