Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



22.12.09

Η Google ψηφιοποιεί τη βιβλιοθήκη της Λυόν.


Παρά τις αντιδράσεις στα σχέδια της Google για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ψηφιακής βιβλιοθήκης του κόσμου, αναλυτές εκτιμούν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να ξεκινήσει την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεκινώντας από τη Γαλλίας.
Η εταιρεία ξεκίνησε την ψηφιοποίηση των περίπου...

μισού εκατομμυρίου βιβλίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Λυόν, με δεκαετή ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου, όπως δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, Πάτρικ Μπαζίν. Η στάση των γαλλικών αρχών μπορεί να χαρακτηριστεί διφορούμενη, αφού από τη μία έχουν δεσμευτεί για την προστασία της γαλλικής κληρονομιάς από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς όμως να έχουν αποκλείσει κάποια συνεργασία με τη Google.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει 750 εκατομμύρια ευρώ για την ψηφιοποίηση «περιεχομένου των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των κινηματογράφων», μέσα από μια συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιος θα είναι ο συνεργάτης από την ιδιωτική πλευρά. Διάφοροι παρατηρητές θεωρούν ότι η Google έχει πλεονέκτημα για μια τέτοια συνεργασία, μεγάλο μέρος της οποίας θα αφορά την ψηφιοποίηση βιβλίων της Εθνικής Γαλλικής Βιβλιοθήκης.

«Πιστεύω ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη θα δεχτεί, πιθανότατα, να συνεργαστεί με τη Google», καθιστώντας τη έτσι την πρώτη βιβλιοθήκη που θα συνεργαστεί με την εταιρεία, επεσήμανε ο Ολιβιέ Έρτζχάιντ, ερευνητής τηλεπικοινωνιών στο πανεπιστήμιο της Νάντ. «Η Γαλλία αναγνωρίζει τη σημασία της ψηφιοποίησης και σταδιακά απελευθερώνει κονδύλια», δήλωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τα δικά τους προγράμματα για να ανταγωνιστούν τη Google, όπως η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Europeana και το Gallica. Ο Φράνσις Μπάλ, ειδικός σε θέματα μέσων ενημέρωσης και Διαδικτύου στο πανεπιστήμιου του Παρισιού, έγραψε πρόσφατα ότι «κανένα από αυτά τα προγράμματα, όσο υποσχόμενο και αν φαίνεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο του προγράμματος της αμερικανικής εταιρείας», ενώ καταλήγει ότι «οι μόνοι που θα επιβιώσουν είναι αυτοί που δεν αποκόπτονται από το δίκτυο της Google».

Η βιβλιοθήκη της Λυόν, της οποίας τα βιβλία κατατάσσονται ως δημοτική και όχι ως εθνική περιουσία, απεύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ψηφιοποίηση τους από το 2006, με τη Google να είναι η μόνη που κατέθεσε επίσημη προσφορά. Η Microsoft και η France Telecom είχαν δείξει ενδιαφέρον αλλά δεν κατέθεσαν πρόταση.

Η Google ξεκίνησε την προεργασία για την ψηφιοποίηση των τίτλων σε εγκαταστάσεις κοντά στη Λυόν. Μεταξύ των βιβλίων περιλαμβάνεται μία έκδοση του 16ου αιώνα των προβλέψεων του Νοστράδαμου αλλά και έργα του Νεύτωνα που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Με βάση τη συμφωνία, η βιβλιοθήκη της Λυόν θα χρησιμοποιεί τις ψηφιακές εικόνες των βιβλίων για δικούς της σκοπούς, με τη Google να έχει την εμπορική εκμετάλλευση του προγράμματος για 25 χρόνια.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο