Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



4.12.09

Phishing, Spamm & Spammers.


Phishing, Spamm & Spammers.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, πονοκέφαλο, νεύρα, αγανάκτιση.
Το Phishing (ψάρεμα), είναι η αρχή.
Με τον τρόπο αυτό, ο Spammer "ψαρεύει" ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στέλνει για παράδειγμα ένα Chain Mail (αλυσιδωτό e-mail) που σίγουρα όλοι σας έχετε λάβει ανά καιρούς, και που γράφουν μέσα "αν δεν το στείλεις σε 20 άτομα, θα πάθεις κακό, ο τάδε που δεν το έστειλε, πέθανε το Honda του", και παρόμοιες βλακείες. Ή, στέλνοντάς το, η οικογένεια του άρρωστου παιδιού παίρνει 5 σέντ απο την φιλάνθρωπη microsoft η την σπλαχνική AOL, η (τώρα τελευταία στην Ελλάδα) απο το χαμόγελο του παιδιού, το οποίο όταν το ρώτησαν κάποιοι αν αληθεύει κάτι τέτοιο, χαμογέλασε πλατύτερα ...απο λύπη και κατανόηση.

Μέσα στα e-mails αυτά όμως,...

θα δείτε συχνά, και μια ατέλειωτη λίστα απο e-mails άλλων, ανθρώπων άγνωστων σε σας. Αυτά τα e-mail, κάποια στιγμή φίλοι μου, ξαναγυρνάνε στον αρχικό παμπόνηρο αποστολέα τους, ο οποίος με ένα γράμμα που σκαρφίστηκε, απέκτησε χιλιάδες διευθύνσεις δίχως κανέναν άλλο κόπο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και το 95% απο αυτές, είναι ενεργές. Άρα, χρειαζούμενες σαν μελλοντικοί στόχοι του Spammer.

Ένας ακόμη τρόπος να ψαρεύονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις, είναι με το να τις γράφουμε εμφανώς στο blog η την ιστοσελίδα μας. Οι Spammers έχουν πλέον προγράμματα, τα οποία περιδιαβαίνουν τον ιστοχώρο, και όπου βρούν εκτεθειμένη ηλ. διεύθυνση, την αρπάζουν στο τσάφ, αποθηκεύοντάς την στην βάση δεδομένων τους.

Τι κάνει ο spammer μετά;
1. Τις πουλάει σε διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες με την σειρά τους αρχίζουν να στέλνουν ανελέητα σε κάθε μία απο τις διευθύνσεις αυτές ενοχλητικά γράμματα.
2. Στέλνει ο ίδιος για δικό του σκοπό γράμματα καθημερινά, σπάζοντας τα νεύρα του παραλήπτη.

Αποτέλεσμα
Είναι σπαστικότατο να βρίσκουμε καθημερινά στα εισερχόμενά μας δεκάδες άχρηστα e-mails. Είναι κουραστικό να σβήνουμε κάθε φορά τόνους απο δαύτα. Και κανένας να μην κυνηγάει τον τελικό αποδέκτη που είναι στην ουσία η εταιρεία που διαφημίζεται; γιατί;

Η λύσεις
Κάποια email clients, έχουν ενσωματωμένη προστασία για τα spam γράμματα.
Τα λεγόμενα "φίλτρα". Βάζοντας ένα φίλτρο για κάποιες διευθύνσεις η κάποιες λέξεις, κάθε μήνυμα που θα έχει τις λέξεις που εμείς ενεργοποιήσαμε, θα αναγνωρίζεται σαν spam, και θα φιλτράρεται, πηγαίνοντας αυτόματα στον κάδο, αν έτσι το προγραμματίσαμε.
Το Gmail έχει κι αυτό την λειτουργία "φίλτρα" αν κοιτάξετε στις ρυθμίσεις.

Η επόμενη λύση, είναι να μην γράφετε ποτέ επακριβώς την διεύθυνσή σας σε blog η ιστοσελίδες, μα αντί του @ να γράφετε [ατ] για παράδειγμα, για το δικό μου e-mail, θα έγραφα
ekabitis[ατ]gmail.com.
Ένας άλλος τρόπος είναι αντί γραμμάτων, να χρησιμοποιείτε εικόνες, όπως έκανα κι εγώ
και η οποία είναι κατόπιν ενδεδεμένη με εναν κώδικα, που δίνει εντολή να ανοίξει το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ πάντα για να στείλω ένα e-mail.

Spammers έχουμε όμως και στα σχόλια του blog μας.
Εκεί, βοηθάει να ενεργοποιήσουμε την λεκτική επαλήθευση, καθώς και να μην αναρτώνται αμέσως τα σχόλια, παρά μόνο αν εμείς τα εγκρίνουμε (moderated).