Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



6.4.10

Τρισδιάστατος μανδύας που κάνει αόρατα τα αντικείμενα


Η
πανάρχαια φαντασίωση του ανθρώπου να γίνεται αόρατος ή έστω να μπορεί να εξαφανίζει αντικείμενα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Για πρώτη φορά Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι κρατάνε στα χέρια τους το μυστικό για τη δημιουργία ενός υλικού που θα έκανε τη φαντασίωση αυτή πραγματικότητα. Κατάφεραν να κάνουν ένα αντικείμενο (μια επιφάνεια χρυσού) να εξαφανιστεί χρησιμοποιώντας, για πρώτη φορά, έναν ...


... τρισδιάστατο "μανδύα" αορατότητας, αποτελούμενο από φωτονικούς κρυστάλλους.
Το επίτευγμα κατέστη εφικτό από ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης υπό τον Τόλγκα Έργκιν και του Imperial College του Λονδίνου υπό τον πρωτοπόρο στις σχετικές έρευνες περί αορατότητας καθηγητή Τζον Πέντρι και παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

"Είναι σαν να κρύβει κάποιος ένα μικρό αντικείμενο κάτω από το χαλί,
μόνο που αυτή τη φορά εξαφανίζεται και το χαλί", δήλωσε ο Νίκολας
Στένγκερ, ένας από τους ερευνητές. "Όταν κοιτάξαμε για το αντικείμενο με φακό και κάναμε έλεγχο με το φασματοσκόπιο, άσχετα με τη γωνία υπό την οποία κοιτάζαμε το αντικείμενο, δεν βλέπαμε τίποτε. Είχε γίνει αόρατο", τόνισε.
Μέχρι τώρα οι μανδύες αορατότητας που είχαν δημιουργηθεί, "δούλευαν" μόνο σε δύο διαστάσεις, δηλαδή τα "αόρατα" αντικείμενα ήσαν άμεσα ορατά από την τρίτη διάσταση. Ο ευρωπαϊκός "μανδύας" είναι ο πρώτος που κάνει αόρατες και τις τρεις διαστάσεις. Αποτελείται από ειδικούς φακούς που "εξαφανίζουν" το φως, "κυρτώνοντας" τις ακτίνες του, καθώς αυτόδιαχέεται από το προς απόκρυψη αντικείμενο προς τον παρατηρητή.

Ο "μανδύας" έχει διαστάσεις 100 επί 30 εκατομμυριοστόμετρα, ενώ το αντικείμενο που έγινε αόρατο, ήταν δέκα φορές μικρότερο. Οι ερευνητές ήδη εργάζονται για να μεγαλώσουν τις διαστάσεις τόσο του "μανδύα" όσο και του αντικειμένου που γίνεται αόρατο. Πάντως, στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο Στένγκερ, δεν προβλέπεται ο μανδύας να γίνει τόσο μεγάλος, ώστε να κρέμεται από την πλάτη κάποιου και να τον κάνει αόρατο (σε στιλΧάρι Πότερ!) ή να κάνει αόρατο ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή ένα τανκ.
"Θεωρητικά θα ήταν δυνατό να γίνει φτιαχτεί κάτι τέτοιο σε μεγάλη
κλίμακα, αλλά τεχνικά είναι απολύτως αδύνατο με τις σημερινές γνώσεις
μας. Όμως σε δέκα χρόνια ίσως γίνει πραγματικότητα", ανέφερε ο
Στένγκερ, διευκρινίζοντας όμως ότι ακόμα κι ένας τέτοιος μεγάλος
"μανδύας" δεν θα ταίριαζε σε έναν...υποψήφιο μάγο, γιατί θα ήταν
άκαμπτος και όχι κάποια μπέρτα που θα ανέμιζε στην πλάτη του!

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη επενδύσει αρκετά χρήματα στις σχετικές
έρευνες και αρκετές ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω στην αορατότητα
διεθνώς, προσπαθώντας να "χειραγωγήσουν" το φως με τη βοήθεια των
λεγόμενων "μετα-υλικών".

2 σχόλια:

Ἀχιλλεῦς είπε...

Tεχνολογία.......!!!!
Χριστός Ανέστη φίλε!

ekabitis είπε...

Χρόνια Πολλά φίλε! Ότι επιθυμείς.