Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



20.3.10

Το 40% εργάζεται και μετά τη σύνταξη


Αναγκασμένοι να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότησή τους «για να τα βγάλουν πέρα» είναι πάνω από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 43%) συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που έχουν υπάρξει μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Την ίδια ώρα, το 20% πιστεύει ότι η σύνταξη που λαμβάνει είναι ικανοποιητική, σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 69% και υψηλή τη θεωρεί μόλις το 1%.
Το 82% των συνταξιούχων τίθεται κατά του ...

... παγώματος των συντάξεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια άποψη διατυπώνει και το 79% των ενεργών ασφαλισμένων. Πάντως, σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) «δείχνουν» τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ως αίτιο για προβλήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη της εταιρίας «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 705 ατόμων (ενεργών μελών και συνταξιούχων), στο διάστημα 12-16 Μαρτίου.
Ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό, έξι στους δέκα ενεργούς επιχειρηματίες-ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ συμφωνούν με την καθιέρωση -από το 2018- βασικής ενιαίας σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα συν την ανταποδοτική).
Το 75% τάσσεται υπέρ σταθερής και θεσμοθετημένης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον δημόσιο κορβανά, σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ.
Έξι στους δέκα ερωτηθέντες, που σημειωτέον είναι άνδρες σε ποσοστό περίπου 80%, διαφωνούν με την εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 40%. Επίσης, το 70% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών και το 81% δηλώνει υπέρ της ένταξης στον ΟΑΕΕ όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Άμεση ψήφιση νόμου για τον υπολογισμό της διαδοχικής ασφάλισης με ενιαίο τρόπο ζητά το 90% των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο, τα προβλήματα με τη διαδοχική ασφάλιση, που αφορούν το 60% των ερωτηθέντων (οι οποίοι υπήρξαν ασφαλισμένοι και σε άλλα ταμεία εκτός ΟΑΕΕ), επιβάλλεται να λυθούν.
"Υπάρχουν άνθρωποι με 37 χρόνια εργασίας, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, ενώ άλλοι συνταξιοδοτούνται με 20", είπε και επανέλαβε την πρόταση του ΒΕΘ για τη δημιουργία Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων, υπέρ της οποίας τίθεται και το 64% των ερωτηθέντων. "Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον διαδραματίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", συμπλήρωσε. Ζήτησε δε, να "νοικοκυρευτεί" το Ταμείο και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις-μαϊμού.

Στο μεταξύ, στα 1.107 ευρώ οριοθετείται ο μέσος όρος σύνταξης των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, που κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται στα 61,8 έτη. Ο μέσος όρος χρόνων καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) είναι τα 32,7 έτη. Λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του Ταμείου δηλώνει το 59% ενώ αρκετά έως πολύ το 33%. Για καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στον ΟΑΕΕ πριν την συνταξιοδότηση κάνει λόγο το 90% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι έχει καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ όντας στη σύνταξη.


1 σχόλια:

Eva F. είπε...

Ήδη Γιώργο μου ψάχνω για δουλειά μιας και γω σε λίγο καιρό θα μπω στο κλαμπ των συνταξιούχων μετά από 35 και παραπάνω χρόνια δουλειάς... και κούρασης....
Αλλά....
Άστα!!!!!!