Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



23.3.10

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της πειρατείας


Σε έσοδα και θέσεις εργασίας

Πολλά συνδικάτα και οργανισμοί της καλλιτεχνικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, μουσική κτλ.) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις "δραματικές επιπτώσεις" της πειρατείας, κυρίως μέσω του διαδικτύου, στις θέσεις εργασίας και τα έσοδα του κλάδου, ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για την μείωση της.
Ο Γουίλιαμ Μονιέ, πρόεδρος του δίκτυου EURO-MEI (Δίκτυο Ένωσης Ευρωπαϊκών Μέσων, Ψυχαγωγίας και Τεχνών) υπογράμμισε "την ανάγκη να υιοθετηθούν" τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο "πολιτικές σε σχέση με το διαδίκτυο που θα προστατεύουν καλύτερα τις καλλιτεχνικές δημιουργίες από τη...

... διανομή τους μέσω μη εξουσιοδοτημένων δικτύων".
"Η ανάπτυξη των δικτύων διανομής, κατεβάσματος και της παράνομης ζωντανής αναμετάδοσης καλλιτεχνικών έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα είναι μία σημαντική απειλή για την καλλιτεχνική βιομηχανία από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας και εσόδων", δήλωσε.
Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της πειρατείας θα χαθούν από την καλλιτεχνική βιομηχανία 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 240 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2008 η καλλιτεχνική βιομηχανία αποτελεί το 6,9% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (860 δισεκατομμύρια ευρώ) και προσφέρει 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όμως η πειρατεία ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, μουσικής και λογισμικών έχει ήδη προκαλέσει απώλεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και 185.000 θέσεων εργασίας.