Ένας ενεργειακός «θησαυρός» βρίσκεται κρυμμένος στα κουκούτσια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Ένα παραπροϊόν, που παράγεται κατά την επεξεργασία της ελιάς στην Kρήτη και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου.
Πρόκειται για το πυρηνόξυλο, που κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού» και χρησιμοποιείται ήδη, ευρέως στο νησί για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε ο ...
... χημικός-μηχανικός και γενικός διευθυντής της ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία «Ανατολή»), δρ. Ανδρέας Γεωργουσάκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Στερεά καύσιμα από υπολείμματα αγροτικής και δασικής βιομάζας», που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολική ΑΕ, στο πλαίσιο της 23ης Agrotica.
Συγκεκριμένα στη Κρήτη, το πυρηνόξυλο βρίσκει πολλές εφαρμογές στην παραγωγή θερμότητας, δεδομένου ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Σήμερα η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται περίπου στους 100,000 τόνους.
Παράλληλα, η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες και η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία.
«Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Kρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200,000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100,000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43,000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση», τόνισε ο κ. Γεωργουσάκης.
Ενδεικτικά, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200,000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8,500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ και 100,000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ.
«Mάλιστα, το εργοστάσιο της ABEA είναι το πρώτο πυρηνελαιουργείο στην Eλλάδα, αφού λειτουργεί από το 1889 στα Xανιά της Kρήτης», επισήμανε ο ίδιος.
Στις βασικές εφαρμογές του πυρηνόξυλου στη Κρήτη, συγκαταλέγονται η παραγωγή ενέργειας για αγροτικές βιομηχανίες (πυρηνελαιουργεία, ελαιουργεία, ραφιναρία λαδιών, σαπωνοποιείο), για βιοτεχνίες – βιομηχανίες (τυροκομία, φούρνοι, πλυντήρια ρούχων, καζάνια τσικουδιάς, ασβεστοποιείες), καθώς και για θέρμανση κατοικιών, ξενοδοχείων, θερμοκηπίων αλλά και για παραγωγή πρώτης ύλης σε ζωοτροφές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου