ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

28.3.10

Νέο "όπλο" στην εξωσωματική γονιμοποίηση


Η
μέθοδος Metabolomics έχει χαρακτηριστεί «κλειδί» για την επιλογή υγιέστερων εμβρύων προκειμένου να αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Πρόκειται για μία μη παρεμβατική τεχνική που διαρκεί μόλις δύο λεπτά και στοχεύει να αναγνωρίσει τις διαφορές στο μεταβολισμό των βιώσιμων έναντι των μη βιώσιμων εμβρύων, έτσι ώστε τα καλύτερα ποιοτικά έμβρυα να μπορούν να επιλεγούν για εμβρυομεταφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται πλέον στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.
«Με τη μέθοδο Metabolomics, δηλαδή τη σκιαγράφηση του μεταβολικού προφίλ του εμβρύου, μπορούμε πλέον να προβλέψουμε αν ...

... ένα έμβρυο θα οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη ή όχι στο 85% των περιπτώσεων», δηλώνει ο διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ, εμβρυολόγος, Giles Palmer.
«Μέσα από την έρευνα των μικρομοριακών μεταβολιτών που παράγονται από τα έμβρυα κατά τις κυτταρικές διαδικασίες, μπορούμε να λάβουμε ένα μικρό “αποτύπωμα” της φυσιολογίας του εμβρύου, το οποίο υποδηλώνει την κατάσταση της υγείας του», εξηγεί ο κ.Palmer. «Έτσι επιλέγουμε το πιο υγιές έμβρυο για την εμβρυομεταφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση και αυξάνουμε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά».
Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέχρι σήμερα ο μοναδικός τρόπος για να εκτιμηθεί η μορφολογία και η ποιότητα ενός εμβρύου ήταν η χρήση μικροσκοπίου. Μάλιστα εξαιτίας των περιορισμών του νομοθετικού πλαισίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον αριθμό των ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν ή στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν, ήταν δυνατή η επιλογή ελάχιστων ή ακόμα κι ενός μόνο εμβρύου που θα ήταν ικανό να οδηγήσει σε μια υγιή εγκυμοσύνη, γεγονός που έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την επιλογή του πιο κατάλληλου εμβρύου.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι πολύδυμες κυήσεις», επισημαίνει ο κ.Palmer. «Με τη μέθοδο Metabolomics είμαστε πλέον σε θέση να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας της εμφύτευσης ενός βιώσιμου εμβρύου, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά λιγότερων εμβρύων για την αποφυγή πολύδυμων κυήσεων. Στόχος μας άλλωστε είναι να βοηθήσουμε περαιτέρω τα υπογόνιμα ζευγάρια στην απόκτηση ενός υγιούς παιδιού».