Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



11.3.10

Νέα μέθοδος «σώζει» τα πρόωρα μωρά


Το αιμάτωμα στον εγκέφαλο είναι η πιο επίφοβη επιπλοκή που δύναται να προκαλέσει τον θάνατο των πρόωρων παιδιών. Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια τεχνική που βασίζεται στο «καθάρισμα» του εγκεφάλου των σοβαρά ασθενών και πρόωρα γεννημένων παιδιών που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραμονή τους στη ζωή.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol διεξήχθη ανάμεσα σε 77 μωρά και αφορά σε μία τεχνική «αποστράγγισης» του εγκεφάλου, την ώρα που εκείνος δημιουργεί νέο υγρό, μέθοδος η οποία μπορεί να ...

... μειώσει αισθητά τον κίνδυνο θανάτων. Όπως εκτιμάται, σε περίπτωση που η έρευνα αποδειχθεί έγκυρη, τότε τουλάχιστον 100 πρόωρα γεννημένα παιδιά μπορεί να σωθούν κάθε χρόνο.

Μέχρι τώρα, η θεραπεία βασιζόταν σε συνεχή εισαγωγή βελόνων στο κεφάλι ή τη ράχη, προκειμένου να εμποδιστεί το «χτίσιμο» του υγρού στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η μέθοδος δεν είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς το 71% των μωρών μέχρι δύο χρόνων είχε αποβιώσει. Αντιθέτως, η καινούργια τεχνική μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας στο 54%.

Η νέα επιστήμη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πιο εντατική έρευνα, προκειμένου να προβούν σε τελικά συμπεράσματα.