ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

31.3.10

Μικροβιακό DNA: Νέο όπλο στη φαρέτρα των εγκληματολόγωνΟι ερευνητές στα εγκληματολογικά εργαστήρια θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους μια ακόμη χείρα βοηθείας, καθώς Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα τεχνική ταυτοποίησης εγκληματιών και θυμάτων χάρη στην ανάλυση των ξεχωριστών ιχνών που αφήνουν τα μικρόβια στα χέρια κάθε ανθρώπου.
Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Νόε Φίρερ του τμήματος οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας του πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, αξιοποιεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι, όταν αγγίζουν μια επιφάνεια, δεν αφήνουν μόνο τα δαχτυλικά αποτυπώματά τους, αλλά και ένα ...... ιδιαίτερο "ίχνος" από τα μικρόβια και τους άλλους μικροοργανισμούς με τους οποίους ο καθένας μας συμβιώνει από τη γέννησή του.

Έτσι, οι Αμερικανοί ερευνητές μπόρεσαν να "χαρτογραφήσουν" μια γενετική βακτηριακή "υπογραφή" (από το μικροβιακό DNA), που είναι μοναδική για τον κάθε άνθρωπο και η οποία παραμένει αναλλοίωτη όλο το 24ωρο, παρά τις όποιες μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας, της ηλιακής ακτινοβολίας κλπ.

"Ο καθένας μας αφήνει πίσω του ένα ξεχωριστό ίχνος βακτηρίων, καθώς ζούμε την καθημερινή μας ζωή", δήλωσε ο Φίρερ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν και η εργασία του βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, τελικά θα αποτελέσει μια πολύτιμη συμπληρωματική τεχνική στο υπόλοιπο "οπλοστάσιο" των εγκληματολόγων και ιατροδικαστών.

Τον τελευταίο καιρό, οι επιστήμονες έχουν βεβαιώσει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι φορείς δισεκατομμυρίων μικροβίων (συνήθως αβλαβών και μερικές φορές ωφέλιμων), πάνω και μέσα στον οργανισμό τους, ουσιαστικά αποτελώντας κινούμενες "αποικίες" μικροοργανισμών. Οι "αποικίες" αυτές είναι ιδιαίτερες για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ενώ ακόμα διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή του σώματος του ίδιου ανθρώπου.

Ο Φίρερ και οι συνεργάτες του πειραματίστηκαν με τα μικροβιακά ίχνη που αφήνουν τα δάχτυλα των ανθρώπων πάνω στα πληκτρολόγια και στα "ποντίκια" των υπολογιστών και ήσαν σε θέση να αποδείξουν ότι το βακτηριακό DNA που συνέλλεξαν, ταίριαζε καλύτερα με το μικροβιακό DNA από τα ίδια τα χέρια των κατόχων των υπολογιστών, σε σχέση με τα χέρια οποιουδήποτε άλλου ατόμου.

Επιπλέον, τα βακτήρια πάνω στο "ποντίκι" είναι "πολύ πιο όμοια" με αυτά των χεριών του κατόχου του υπολογιστή, παρά με τα βακτήρια εκατοντάδων άλλων ατόμων που δεν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο "ποντίκι". Μέχρι στιγμής, η νέα τεχνική έχει αποδειχτεί ακριβής σε ποσοστό 70% - 90%.

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε στο παρελθόν ανακαλύψει ότι ένας άνθρωπος κατά μέσο όρο έχει 150 είδη βακτηρίων πάνω στα χέρια του και ότι δύο άνθρωποι έχουν κοινά περίπου το 13% αυτών των βακτηριακών ειδών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι, μετά από δύο εβδομάδες, η βακτηριακή σύνθεση των χεριών κάποιου δεν είχε μεταβληθεί, καθώς τα βακτήρια αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά, κάτι που αιφνιδίασε τους επιστήμονες, αλλά και τους επιτρέπει να ευελπιστούν ότι η τεχνική τους θα είναι χρήσιμη (αν τα βακτήρια στα χέρια μας άλλαζαν συνεχώς, τότε θα ήταν δύσκολη η ταυτοποίηση κάποιου). Λίγες ώρες μετά το πλύσιμο των χεριών μας, οι βακτηριακές "κοινότητες" ανακάμπτουν στην κατάσταση και στη σύνθεση που είχαν πριν το πλύσιμο.

Ήδη διάφορες επιστημονικές ομάδες στον κόσμο βρίσκονται στη διαδικασία "ανάγνωσης" του γενετικού υλικού (DNA) όλων των μικροβίων του ανθρωπίνου οργανισμού (του μικροβιώματος).

Τα κλασικά δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να "μουτζουρωθούν" ή να είναι αδύνατο να αποκτηθούν από διάφορες επιφάνειες, όπως τα υφάσματα. Από την άλλη, για να ληφθεί δείγμα ανθρώπινου DNA, πρέπει να βρεθεί αίμα, ιστός, σπέρμα ή σάλιο πάνω σε ένα αντικείμενο. Λόγω αυτών των δυσκολιών και της αφθονίας των μικροβίων πάνω στα χέρια μας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη στις εγκληματολογικές έρευνες.


Διαβάστε περισσότερα...

30.3.10

Εξαφανίστηκε νησί στον κόλπο της Βεγγάλης


Το νησάκι Νιου Μουρ που εδώ και 30 χρόνια αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, τελικά έδωσε μόνο του λύση στην έριδα: εξαφανίστηκε στα νερά του Κόλπου της Βεγγάλης, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
«Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι δύο χώρες έπειτα από χρόνια διαλόγου τελικά επιλύθηκε από την κλιματική αλλαγή» σχολίασε ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Καλκούτας.
Το Νιου Μουρ, ένα από τα πολλά του νησιωτικού συμπλέγματος Σούντερμπαν, έχει πλέον ...

... βυθιστεί εντελώς όπως επιβεβαιώνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι περιπολίες του λιμενικού, εξήγησε ο ερευνητής. Μόνο οι κορυφές μερικών δέντρων διακρίνονται να εξέχουν από το νερό.

Το Μπαγκλαντές, με πληθυσμό 150 εκατομμυρίων απειλείται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή λόγω του χαμηλού υψομέτρου του. Το 18% των παράκτιων περιοχών θα βυθιστεί και 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2050, όπως προβλέπουν ορισμένα κλιματικά μοντέλα.

Η ομάδα του Δρ Χάζρα καταγράφει ανησυχητική αύξηση στο ρυθμό άνοδο της στάθμης στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Μέχρι το 2000, η άνοδος περιοριζόταν στα 3 χιλιοστά ανά έτος, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί στα 5 χιλιοστά ανά έτος, εξήγησε ο ερευνητής.

Πολλά ακόμα από τα νησιά του συμπλέγματος Σούντερμπαν έχουν χαμηλό υψόμετρο και πιθανότατα δεν θα γλιτώσουν. Το 1996 εξαφανίστηκε στα κύματα το νησί Λοχακάρα, αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους του να μετακομίσουν. Το γειτονικό νησί του Γκοραμάρα έχει βυθιστεί κατά το ήμισι και δέκα ακόμα νησιά απειλούνται.

Το νησί Νιου Μουρ , το οποίο ονομαζόταν και Σάουθ Ταλπάτι στο Μπαγκλαντές, είχε μήκος 3.5 χλμ και πλάτος 3 χλμ. Πάνω του δεν υπήρχαν μόνιμες κατασκευές, αν και η Ινδία είχε στείλει το στρατό να υψώσει τη σημαία της στο νησί το 1981.

Παρά την εξαφάνισή του, το θέμα των συνόρων παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες.


Διαβάστε περισσότερα...

29.3.10

Κυριάρχησαν λόγω ηφαιστείων οι δεινόσαυροι


Ο
ι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια μετά από μια πρόσκρουση ενός μεγάλου αντικειμένου (αστεροειδή ή κομήτη) στη Γη, όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις. Όμως πώς "ήρθαν στην εξουσία" πριν από 200 εκατ. χρόνια; Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, πέτυχαν να κυριαρχήσουν στον πλανήτη μας και να παραμείνουν το κυρίαρχο είδος επί σχεδόν 160 εκατομμύρια χρόνια χάρη σε διαδοχικές τεράστιες ...

... εκρήξεις ηφαιστείων.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Η νέα μελέτη έγινε υπό την παλαιοντολόγο και καθηγήτρια γεωλογικών επιστημών Τζέσικα Γουαϊτσάιντ του πανεπιστημίου Μπράουν, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν διάφορα στοιχεία, όπως ίχνη φυτών και ξύλου που βρέθηκαν ενσωματωμένα σε πετρώματα που προέρχονταν από λάβα, η οποία χρονολογείται από την μαζική καταστροφή των ειδών στο τέλος της εποχής του Τριαδικού, όταν εξαφανίστηκαν τα μισά (50%) τετράποδα της ξηράς, τα μισά φυτά και το ένα πέμπτο (20%) των ειδών της θάλασσας.
Οι ερευνητές, συγκρίνοντας τις αυξομειώσεις δύο διαφορετικών ισοτόπων (μορφών) του άνθρακα, που συνέβησαν στη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων του μακρινού παρελθόντος, διαπίστωσαν ότι είχε διαταραχθεί σημαντικά ο λεγόμενος "κύκλος του άνθρακα" στη Γη εκείνη την εποχή και είχαν αυξηθεί στα ύψη το διοξείδιο του άνθρακα και τα σωματίδια του αέρα. Αυτό θα είχε ως συνέπεια ένα "σούπερ φαινόμενο του θερμοκηπίου" και μια μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας, που τελικά θα οδήγησε στον αφανισμό μεγάλου μέρους των χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη μας, ανοίγοντας τον δρόμο στους δεινόσαυρους.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος ακριβώς ήταν ο μηχανισμός (αν ήταν ένας μόνο) που σκότωσε τα είδη. Ούτε μπορούν να πουν με βεβαιότητα πώς και γιατί οι δεινόσαυροι επιβίωσαν -χωρίς να αποκλείουν ότι επρόκειτο απλώς για "τυφλή τύχη" και τίποτε περισσότερο. Οι βασικοί ανταγωνιστές των δεινοσαύρων που εξαφανίστηκαν, έμοιαζαν με κροκόδειλους (crurotarsans) και εκτιμάται ότι έδιναν τρομερές και φονικές μάχες με τους δεινόσαυρους στη διάρκεια της Τριαδικής περιόδου.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις πριν 200 εκατ. χρόνια (σε μια εποχή που η Β. Αμερική απομακρυνόταν από την Αφρική και δημιουργούνταν ο Ατλαντικός ανάμεσά τους, διασπώντας έτσι πλέον την μέχρι τότε ενιαία υπερήπειρο Παγγαία) οδήγησαν στη διάχυση τεραστίων ποσοτήτων λάβας πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη μας, σε μια έκταση που καλύπτει περίπου 9 έως 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους της Σελήνης. "Μιλάμε για ένα σοβαρό τμήμα της Γης, που καλύφθηκε από λάβα", επεσήμανε η δρ Γουαϊτσάιντ.
Πρόσφατα, μια ομάδα ειδικών επιστημόνων κατέληξε με συναίνεση στο συμπέρασμα ότι ένας διαστημικός βράχος μήκους 10 - 15 χιλιομέτρων έπεσε πάνω στη Γη, στη χερσόνησο Γιουκατάν, πριν από 65 εκατ. χρόνια περίπου, προκαλώντας τον αφανισμό των δεινοσαύρων, ανοίγοντας έτσι, με τη σειρά του, το δρόμο στα θηλαστικά πλέον -και τελικά στον άνθρωπο.


Διαβάστε περισσότερα...

28.3.10

Νo smoking και στο αυτοκίνητο


Είκοσι από τους πιο επιφανείς ιατρούς της Βρετανίας, ένωσαν τις φωνές τους σε μία προσπάθεια να προωθηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στο αυτοκίνητο, με σκοπό την προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς συνέπειές του.
«Και γιατί να σταματήσουμε εκεί ; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Η απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στο σπίτι;», ρωτήθηκε, σύμφωνα με την Telegraph, ένας από τους προτείνοντες την απαγόρευση μέσα στο αυτοκίνητο.
Απαντώντας στην εν λόγω ερώτηση, ο ιατρός απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ακραίο, καθώς δε θα υπήρχε τρόπος να ...

... ελεγχθεί η εφαρμογή του μέτρου.
Στο βιβλίο «Κακοί Νόμοι», του αρθρογράφου, που επιμελήθηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Telegraph, αναφέρεται πως απαγορεύσεις όπως αυτή, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη έκθεση των παιδιών στον καπνό, αφού οι γονείς, μην μπορώντας να καπνίσουν σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνουν τη συνήθειά τους κατεξοχήν στο σπίτι, όπου βρίσκονται και τα παιδιά τους.
Ο ίδιος διερωτάται κατά πόσο αυτή η απαγόρευση ξεπερνά κάθε όριο λογικής, επισημαίνοντας πως «αφού τα παιδιά είναι στις μέρες μας σαφώς πιο παχιά από όσο ήταν και η παχυσαρκία είναι εθνικό πρόβλημα, γιατί αν μην απαγορεύεται στους γονείς να αγοράζουν burgers ή άλλα παχυντικά φαγητά στα παιδιά».
Σε έξι επαρχίες του Καναδά ωστόσο, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2007.
Σύμφωνα με το CBS, ο Dr. David Saltman, ογκολόγος της κλινικής κατά του καρκίνου St. John's στο «Newfoundland and Labrador» , υπογραμμίζει πως πρόκειται για τη μόνη επαρχία της ευρύτερης περιοχής Atlantic Canada, όπου δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση καπνίσματος για τις περιπτώσεις που στο αυτοκίνητο επιβαίνουν και παιδιά.
Η πόλη Nova Scotia του Wolfville ήταν η πρώτη περιοχή, όπου το 2007 απαγορεύτηκε το κάπνισμα εντός αυτοκινήτων, παράδειγμα το οποίο έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες επαρχίες του Καναδά.
Το 2008, μία δημοσκόπηση έδειξε πως το 82% των Καναδών τασσόταν υπέρ της σχετικής απαγόρευσης.
Στον Καναδά εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από τον καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θεωρείται πως επηρεάζει τα παιδιά δυσανάλογα περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο "όπλο" στην εξωσωματική γονιμοποίηση


Η
μέθοδος Metabolomics έχει χαρακτηριστεί «κλειδί» για την επιλογή υγιέστερων εμβρύων προκειμένου να αυξάνονται οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Πρόκειται για μία μη παρεμβατική τεχνική που διαρκεί μόλις δύο λεπτά και στοχεύει να αναγνωρίσει τις διαφορές στο μεταβολισμό των βιώσιμων έναντι των μη βιώσιμων εμβρύων, έτσι ώστε τα καλύτερα ποιοτικά έμβρυα να μπορούν να επιλεγούν για εμβρυομεταφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόζεται πλέον στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ.
«Με τη μέθοδο Metabolomics, δηλαδή τη σκιαγράφηση του μεταβολικού προφίλ του εμβρύου, μπορούμε πλέον να προβλέψουμε αν ...

... ένα έμβρυο θα οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη ή όχι στο 85% των περιπτώσεων», δηλώνει ο διευθυντής της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΜΗΤΕΡΑ, εμβρυολόγος, Giles Palmer.
«Μέσα από την έρευνα των μικρομοριακών μεταβολιτών που παράγονται από τα έμβρυα κατά τις κυτταρικές διαδικασίες, μπορούμε να λάβουμε ένα μικρό “αποτύπωμα” της φυσιολογίας του εμβρύου, το οποίο υποδηλώνει την κατάσταση της υγείας του», εξηγεί ο κ.Palmer. «Έτσι επιλέγουμε το πιο υγιές έμβρυο για την εμβρυομεταφορά στην εξωσωματική γονιμοποίηση και αυξάνουμε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά».
Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μέχρι σήμερα ο μοναδικός τρόπος για να εκτιμηθεί η μορφολογία και η ποιότητα ενός εμβρύου ήταν η χρήση μικροσκοπίου. Μάλιστα εξαιτίας των περιορισμών του νομοθετικού πλαισίου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στον αριθμό των ωαρίων που μπορούν να γονιμοποιηθούν ή στον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν, ήταν δυνατή η επιλογή ελάχιστων ή ακόμα κι ενός μόνο εμβρύου που θα ήταν ικανό να οδηγήσει σε μια υγιή εγκυμοσύνη, γεγονός που έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για την επιλογή του πιο κατάλληλου εμβρύου.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι οι πολύδυμες κυήσεις», επισημαίνει ο κ.Palmer. «Με τη μέθοδο Metabolomics είμαστε πλέον σε θέση να αυξήσουμε το ποσοστό επιτυχίας της εμφύτευσης ενός βιώσιμου εμβρύου, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά λιγότερων εμβρύων για την αποφυγή πολύδυμων κυήσεων. Στόχος μας άλλωστε είναι να βοηθήσουμε περαιτέρω τα υπογόνιμα ζευγάρια στην απόκτηση ενός υγιούς παιδιού».

Διαβάστε περισσότερα...

27.3.10

Το πρώτο τρισδιάστατο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι


Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει στη Βρετανία να μεταδίδει το πρώτο τρισδιάστατο τηλεοπτικό κανάλι της Ευρώπης ανακοίνωσε την Παρασκευή το βρετανικό δορυφορικό "μπουκέτο" BSkyB. Το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα μεταδοθεί από το κανάλι αυτό θα είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι. Το κανάλι, που θα ονομάζεται Sky 3D, θα μεταδίδει τις πρώτες εβδομάδες διάφορες αθλητικές αναμετρήσεις και κατόπιν θα προσθέσει στο πρόγραμμά του ταινίες, ντοκιμαντέρ και ψυχαγωγικές εκπομπές.
Το Sky 3D θα παρέχεται δωρεάν στους ...

... συνδρομητές της υπηρεσίας του Sky, όμως οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να έχουν μια τηλεοπτική συσκευή που να μπορεί να αναμεταδίδει τρισδιάστατη εικόνα. Σύμφωνα με το BSkyB, πολλές εταιρείες (όπως οι Sony, Samsung, LG και Panasonic) σκοπεύουν να ρίξουν στην αγορά τέτοιους δέκτες. Οι θεατές θα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένοι με ειδικά γυαλιά.
Εν αναμονή των ειδικών τηλεοπτικών συσκευών, οι Βρετανοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Sky 3D από τις περίπου 1000 παμπ σε όλη τη χώρα που έχουν ήδη αποκτήσει συνδρομή.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι άνδρες αρρωσταίνουν συχνότερα


Ο
ι άνδρες αρρωσταίνουν πιο εύκολα απ’ ό,τι οι γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge, και μάλιστια πιο βαριά και για περισσότερο χρόνο.
Είναι γενικός κανόνας ότι οι άνδρες είναι αρρωστοφοβικοί, και συχνά μετατρέπουν στο μυαλό τους ένα απλό συνάχι σε γρίπη μέχρι θανάτου και έναν απλό πονοκέφαλο σε πέντε απανωτά εγκεφαλικά!
Κι όμως.
Δεν είμαστε τόσο τρελοί, γιατί πια οι επιστήμονες κατάλαβαν πως όταν οι άνδρες αρρωσταίνουν, συνήθως περνούν την ασθένεια πιο βαριά από τις γυναίκες και υποφέρουν για ...

... μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο τρόπος ζωής των ανδρών έχει συντελέσει σε αυτό το γεγονός, αφού δεν μπορούν να φτιάξουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο ασθενούν συχνότερα αλλά υποφέρουν και σοβαρότερα από αυτές τις ασθένειες.
Η ομάδα του Πανεπιστήμιου του Cambridge που διεξήγαγε την έρευνα, κατάφερε να σχεδιάσει μαθηματικό μοντέλο με διάφορα χαρακτηριστικά των ανδρών και των γυναικών, και συνειδητοποιήσαν πως ο πιο «περιπετειώδης» τρόπος ζωής των ανδρών τους εκθέτει περισσότερο σε αρρώστιες, και παραδόξως μειώνει τις αντοχές του οργανισμού αντί να τους ενισχύει.
Πρωτεύοντα ρόλο όμως διαδραματίζουν οι ορμόνες και η κατασκευή του ανοσοποιητικού συστήματος στους άνδρες, αλλά η «κατασκευαστική αδυναμία» ενισχύεται και από απλά «επικίνδυνα» πράγματα. Ένα απλό παράδειγμα: Όταν κυκλοφορούν με καλοκαιρινά ρούχα το χειμώνα.
Αντίθετα οι γυναίκες, έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό και το ενισχύουν φροντίζοντας καθημερινά την υγεία τους και τον εαυτό τους.
Και επιπλέον όταν συνήθως ξεσπά μια ασθένεια, οι γυναίκες τρέχουν στους γιατρούς από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με τους άνδρες που περιμένουν να φτάσει στο απροχώρητο…

Διαβάστε περισσότερα...

26.3.10

"Έπεσε" η Wikipedia


Mάταια προσπαθούσαν οι χρήστες από την Ευρώπη να μπουν στη δημοφιλή ιστοσελίδα-ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, Wikipedia, το απόγευμα της Τετάρτης (24/3) αφού είχε "πέσει" για ανεξήγητους, μέχρι στιγμής, λόγους.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι υπεύθυνοι της Wikipedia μέσω Twitter οδηγούσαν τους χρήστες σε ένα blog εξηγώντας πως η ιστοσελίδα προσωρινά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί για τεχνικούς λόγους. Παρόλα αυτά, μετά από λίγο το συγκεκριμένο link έβγαζε "σφάλμα".
Δεκάδες ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα έχει συμβεί να βγουν εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, όπως το Last.fm στη Βρετανία. Τον περασμένο Μάιο, το site έβγαλε ανακοίνωση για “αυξημένη θερμοκρασία στη βάση δεδομένων” γεγονός που το έθεσε εκτός λειτουργίας.
Πολλοί χρήστες του Twitter διασκέδασαν με αυτό που συνέβη την Τετάρτη στην ...

... ιστοσελίδα ενώ άλλοι δήλωσαν έκπληκτοι που δεν μπορούσαν να μπουν στη δημοφιλή εγκυκλοπαίδεια.
Η Wikipedia ιδρύθηκε το 2001 από τον Jimmy Wales και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να γράφουν λήμματα στην εγκυκλοπαίδεια ή και να τα διορθώνουν σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο λάθος. Ωστόσο, λόγω αυτού πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για παροχή λανθασμένων πληροφοριών.

Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου στο Ηράκλειο


Tο όνομά του και μόνο μαρτυρά τη μεγαλοπρέπειά του, ενώ η όψη του δελεάζει και τον πιο απαιτητικό επιβάτη, για να δοκιμάσει ένα ταξίδι στα… 18 του καταστρώματα! Ο λόγος για το πολυτελέστατο κρουαζιερόπλοιο «MSC Splendida» (splendid σημαίνει μεγαλόπρεπος, υπέροχος στα αγγλικά), που έκανε μία από τις… guest εμφανίσεις του στο Ηράκλειο.
Το όνειρο κάθε ταξιδευτή, το «Splendida», έδεσε στο λιμάνι του Ηρακλείου νωρίς προχθές το πρωί, στις 7.08 π.μ., επιτρέποντας στους επιβάτες του να κυκλοφορήσουν στο κέντρο του Ηρακλείου για λίγες μόλις ώρες, αφού αναχώρησε την ίδια ημέρα στη 1.30μ.μ. Το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο έγινε, μάλιστα, αξιοπρόσεχτο θέαμα για κάποιους Ηρακλειώτες, που το εντόπιζαν τυχαία και πλησίασαν στο λιμάνι για να το δουν από κοντά, χωρίς να τους επιτραπεί η ...

... είσοδος στο εσωτερικό του.
Τα στοιχεία, όμως, που δίνονται από την εταιρία του γι' αυτό, διαμορφώνουν την εικόνα του στο μυαλό κάθε ανθρώπου και τονίζονται από τη φαντασία του.


Χαρακτηριστικά

Το «MSC Splendida» αποτελεί, μαζί με το δίδυμο του κρουαζιερόπλοιο, «MSC Fantasia», το μεγαλύτερο πλοίο που έχει κατασκευαστεί από Ευρωπαίο πλοιοκτήτη. Με χωρητικότητα περίπου 4.000 επιβατών, αυτή η «πλωτή πόλη» διαθέτει 55.000 τετραγωνικά μέτρα δημόσιου χώρου, που περιλαμβάνει πέντε πισίνες (μια με τσουλήθρα), δώδεκα υδρομασάζ, τέσσερα εστιατόρια, δύο μπουφέ, δεκαοκτώ μπαρ, ανεξάρτητες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα τένις, squash, μίνι μπόουλινγκ), προσομοιωτή Formula1, θέατρο χωρητικότητας 1.649 ατόμων, και δεκαεννιά χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, ο κάθε ένας με μοναδικό σχεδιασμό και διακόσμηση. Επίσης, διαθέτει 1.700 τετραγωνικά μέτρα SPA με δεκαπέντε δωμάτια μασάζ και τρεις χώρους θαλασσοθεραπείας. Μια άλλη καινοτομία των δίδυμων αυτών πλοίων είναι το MSC Yacht club: ένας αποκλειστικός χώρος επισήμων (VIP) με ιδιωτικούς χώρους, υπηρεσία μπάτλερ και αποκλειστική εξυπηρέτηση.
Το «MSC Splendida», το οποίο είναι σχεδιασμένο από ένα από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της ναυτικής αρχιτεκτονικής τον Ντε Τζόριο Ντιζάιν, συνδυάζει την κομψότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, πολυτέλεια και άνεση στους επιβάτες.
Πάσχα με το εντυπωσιακό πλοίο
Δέκα ημέρες και εννιά νύχτες περιλαμβάνει το πασχαλινό πρόγραμμα του «Splendida» στη Δυτική Μεσόγειο. Το πακέτο ξεκινά από 930 ευρώ και η τιμή περιλαμβάνει: Αεροπορικό Εισιτήριο Αθήνα - Μιλάνο με επιστροφή, οικονομικής θέσης, Μεταφορά Μιλάνο - Malpensa - Γένοβα Λιμάνι, Γένοβα Λιμάνι - Μιλάνο - Ξενοδοχείο, Μιλάνο - Αεροδρόμιο Malpensa, Πλήρη διατροφή (Full Board) κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας, καθημερινά προγραμμάτων διασκέδασης στο πλοίο! (Formula 1, bowling, δέκα διαφορετικά bar / lounge, opera, casino, «θερινό» σινεμά κοκ), 2 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο Μιλάνο σε κεντρικό ξενοδοχείο 3 αστέρων / 4 αστέρων (BB), Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης.
Δεν περιλαμβάνονται: Λιμενικοί φόροι και φόροι αεροδρομίων (περίπου 164 ευρώ το άτομο), φιλοδωρήματα στο πλήρωμα (συνιστώμενο ποσό επτά ευρώ την ημέρα).
Προαιρετικές εκδρομές, προσωπικά έξοδα (spa, shopping κ.τ.λ.), ποτά, αναψυκτικά και ό,τι ρητά δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα. Ειδικές τιμές ισχύουν για το Yacht Club (99 VIP πριβέ σουίτες με μπάτλερ, ξεχωριστή reception, δωρεάν γεύματα στα premium a la Carte εστιατόρια κ.τ.λ.).
Ανάλογες κρουαζιέρες διοργανώνονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ προσφέρονται τιμές-προσφορές για έγκυρες κρατήσεις. Το κρουαζιερόπλοιο θα εκτελεί τακτικές προσεγγίσεις μεταξύ των λιμένων Γένοβας και Νάπολης Ιταλίας, καθώς και Κατακόλου, Πειραιά, Ρόδου και Ηρακλείου, με προφανή ωφέλεια για τον ελληνικό τουρισμό.
Περισσότερες πληροφορίες προσφέρονται στην ιστοσελίδα www.mscsplendida.com.

Ουρανοξύστης

Σημειώνεται ότι το πλοίο ανήκει στη σειρά κρουαζιερόπλοιων Fantasy Class και αποτελεί το δέκατο του στόλου της εταιρίας. Με μήκος 333,3 μέτρα και ύψος 66,8 μέτρα, υψηλότερο από έναν 23όροφο ουρανοξύστη. Η ολική χωρητικότητά του ανέρχεται σε 137.936 κόρους και διαθέτει 18 καταστρώματα συνολικής επιφάνειας 450.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 27.000 τ.μ. είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Διαβάστε περισσότερα...

25.3.10

Αλαλούμ με το δώρο Πάσχα


Λόγω της χαρακτηριστικής αργοπορίας του υπουργείου σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες το δώρο θα καταβληθεί κανονικά χωρίς την παραμικρή περικοπή, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του δώρου θα παρακρατηθεί από τον επόμενο μισθό.
Στο «παραπέντε» 24 μόλις ώρες πριν το δώρο του Πάσχα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει σήμερα διευκρινιστική εγκύκλιο για την μείωση του κατά 30%.
Λόγω της χαρακτηριστικής αργοπορίας του υπουργείου σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες το δώρο θα ...

... καταβληθεί κανονικά χωρίς την παραμικρή περικοπή.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στις περιπτώσεις αυτές το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του δώρου θα παρακρατηθεί από τον επόμενο μισθό.
Ακόμη και στις υπηρεσίες των οποίων το τμήμα προσωπικού «έκοψε» το δώρο αυτό έγινε με βάση την δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και όχι βάση της απαραίτητης διευκρινιστικής εγκυκλίου.
Είναι απορίας άξιο γιατί το Γενικό Λογιστήριο τη στιγμή που η εισοδηματική πολιτική έχει ψηφιστεί από τις αρχές του μήνα δεν προχώρησε εγκαίρως στην έκδοση της εγκυκλίου ώστε να αποφευχθεί το αλαλούμ κάποιοι υπάλληλοι να πάρουν δώρο ?άδωρον.
Δηλαδή να πάρουν το σύνολο του δώρου του Πάσχα και στη συνέχεια να τους παρακρατηθεί από τον μισθό τους.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε μείωση των ονομαστικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων 6,9% κατά μέσο όρο και των πραγματικών αποδοχών κατά 9,5% εφόσον ο πληθωρισμός διαμορφωθεί εφέτος στο 3%.
Όσον αφορά το εισόδημα των συνταξιούχων αυτό θα μειωθεί κατά 1,4%.

Διαβάστε περισσότερα...

24.3.10

Το 4006 το τέλος του κόσμου


Ο
Κώδικας Ντα Βίντσι είναι πραγματικός. Αλλά δεν είναι αυτός που περιγράφεται στο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, υποστηρίζει μελετήτρια του Βατικανού.
Υστερα από λεπτομερή παρατήρηση του έργου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «Ο Μυστικός Δείπνος», η Σαμπρίνα Σφόρτσα Γκαλίτζα κατέληξε πως «ο Ντα Βίντσι είχε προβλέψει ως ημερομηνία τέλους του κόσμου, την 1η Νοεμβρίου του 4006».

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, στο μισοφέγγαρο που απεικονίζεται στο παράθυρο, πάνω από τη μορφή του Χριστού, περιέχεται ένας ...

... «μαθηματικός και αστρολογικός γρίφος» τον οποίο εκείνη αποκωδικοποίησε.
Πιστεύει ότι ο Ντα Βίντσι μάντεψε ότι το τέλος του κόσμου θα γίνει με μια «παγκόσμια πλημμύρα» που θα αρχίσει στις 21 Μαρτίου του 4006 και θα τελειώσει την 1η Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Υπάρχουν μάλιστα ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο Ντα Βίντσι πίστευε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει «μια νέα αρχή για την ανθρωπότητα».

Εχοντας μελετήσει πρωτύτερα χειρόγραφα του Ντα Βίντσι, η Σφόρτσα Γκαλίτζα ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα βιβλίο στο οποίο θα εξηγήσει τον κρυπτογραφημένο «κώδικα» του Ντα Βίντσι που περιέχει σύμβολα του ζωδιακού κύκλου, καθώς και τη χρήση των 24 γραμμάτων της Λατινικής αλφαβήτου που αναπαριστούν τις 24 ώρες της ημέρας.

Τελευταίος υπολογισμός

Ο Ντα Βίντσι είχε δει την ιστορία της ανθρωπότητας να οδηγείται «στην άθροιση όλων των πραγμάτων, στον τελευταίο υπολογισμό» όπως περιέγραφε στο βιβλίο του, «The Book of Revelations», και όπως είχαν γράψει ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, είπε η Γκαλίτζα στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η τοιχογραφία «Μυστικός Δείπνος» (4,6μ Χ 8,8 μ.) που καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντε λα Γράτσιε στο Μιλάνο, φιλοτεχνήθηκε από τον Ντα Βίντσι από το 1495 έως το 1498.

Διαβάστε περισσότερα...

23.3.10

Γνωρίστε τη νόσο ναρκοληψία


H
ναρκοληψία είναι μία νόσος άγνωστη στο ευρύ κοινό και εκδηλώνεται με υπερβολική ημερήσια υπνηλία ,καταπληξία, ψευδαισθήσεις κατά την μετάβαση από την εγρήγορση στον ύπνο και αντίθετα καθώς και υπνική παράλυση.
Έτσι ο ασθενής αποκοιμάται συχνά κατά την διάρκεια της ημέρας σε στιγμές μονοτονίας αλλά και σε καταστάσεις που απαιτούν εγρήγορση όπως είναι η οδήγηση ή μία συζήτηση.
Επίσης υπάρχει πιθανότητα να σωριαστεί κάτω από αδυναμία των μυών, ενώ οι ψευδαισθήσεις είναι κυρίως οπτικές κατά τις οποίες ο ασθενής αναφέρει την παρουσία κάποιου ατόμου ή σκιάς.
Η υπνική παράλυση είναι μία κατάσταση στην οποία ο πάσχων αν και ξύπνιος αδυνατεί να ...

... κινητοποιήσει τους μύες του( ακόμη και να ανοίξει τα μάτια του) βιώνοντας αίσθημα παράλυσης.
Η διάγνωση και η θεραπεία της ναρκοληψίας γίνεται σε εξειδικευμένα ιατρεία ύπνου αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μόνιμη λύση.
Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι πάσχουν από αυτή την σπάνια ασθένεια 5000- 7000 άτομα

Διαβάστε περισσότερα...

Καμπανάκι για τις επιπτώσεις της πειρατείας


Σε έσοδα και θέσεις εργασίας

Πολλά συνδικάτα και οργανισμοί της καλλιτεχνικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, μουσική κτλ.) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις "δραματικές επιπτώσεις" της πειρατείας, κυρίως μέσω του διαδικτύου, στις θέσεις εργασίας και τα έσοδα του κλάδου, ζητώντας ταυτόχρονα να ληφθούν μέτρα για την μείωση της.
Ο Γουίλιαμ Μονιέ, πρόεδρος του δίκτυου EURO-MEI (Δίκτυο Ένωσης Ευρωπαϊκών Μέσων, Ψυχαγωγίας και Τεχνών) υπογράμμισε "την ανάγκη να υιοθετηθούν" τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο "πολιτικές σε σχέση με το διαδίκτυο που θα προστατεύουν καλύτερα τις καλλιτεχνικές δημιουργίες από τη...

... διανομή τους μέσω μη εξουσιοδοτημένων δικτύων".
"Η ανάπτυξη των δικτύων διανομής, κατεβάσματος και της παράνομης ζωντανής αναμετάδοσης καλλιτεχνικών έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα είναι μία σημαντική απειλή για την καλλιτεχνική βιομηχανία από την άποψη της απώλειας θέσεων εργασίας και εσόδων", δήλωσε.
Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της πειρατείας θα χαθούν από την καλλιτεχνική βιομηχανία 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 240 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα μέχρι το 2015.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 2008 η καλλιτεχνική βιομηχανία αποτελεί το 6,9% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (860 δισεκατομμύρια ευρώ) και προσφέρει 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, όμως η πειρατεία ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, μουσικής και λογισμικών έχει ήδη προκαλέσει απώλεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και 185.000 θέσεων εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα...

22.3.10

Το νέο χάπι κατά της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης


Μετά το χάπι της επόμενης μέρας, ένα εγκεκριμένο χάπι «εκτάκτου ανάγκης», ήρθε να δώσει λύση στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αφού μπορεί να αποτρέψει την κύηση ακόμα κι αν ληφθεί 5 μέρες μετά τη σύλληψη. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές το νέο φάρμακο ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο και δεν ήθελαν να κυκλοφορήσει μέχρι να πιστοποιηθεί η ασφάλεια του. Όμως το σκεύασμα διατίθεται ήδη από τα φαρμακεία με συνταγή ιατρού.
Σκοτσέζοι ερευνητές βρήκαν ότι η ουσία ulipristal acetate μπορούσε να αποτρέψει την κύηση, εφόσον μία γυναίκα τη λάμβανε εντός μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος από τη σεξουαλική πράξη, σε σύγκριση με το ...

... διάστημα 3 ημερών εντός του οποίου πρέπει να ληφθεί το πλέον διαδεδομένο σήμερα φάρμακο αντισύλληψης μετά τη σεξουαλική πράξη, η λεβονοργεστρέλη.
Η επείγουσα αντισύλληψη χρησιμοποιεί ορμόνες που είτε αποτρέπουν την έξοδο ωαρίου από την ωοθήκη τις επόμενες ώρες μετά τη σεξουαλική πράξη είτε σταματούν την εμφύτευσή του στη μήτρα.
«Η επείγουσα αντισύλληψη είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά δεν πρέπει να αντικαθιστά τις αντισυλληπτικές μεθόδους» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη (17/03), ο επ. καθηγητής Μαιευτικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νικόλαος Σαλάκος.
Η κυκλοφορία του νέου σκευάσματος, πρέπει να σημειωθεί, είναι βαρύνουσας σημασίας για την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, καθώς ο μέσος όρος έναρξης της σεξουαλικής ζωής των παιδιών στην Ελλάδα είναι τα 15 χρόνια..

Διαβάστε περισσότερα...

Οι γυναίκες οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια


Οι γυναίκες οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια, είναι λιγότερο επιθετικές και προκαλούν λιγότερα ατυχήματα σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με μία μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση Club Europe (ACE). Η οργάνωση ανέλυσε τα στοιχεία από περισσότερα από 320.000 τροχαία στη Γερμανία κατά το 2008 και διαπίστωσε ότι τα δύο τρία από τα ατυχήματα (217,843) προκλήθηκαν από άνδρες. Σε αντίθεση, μόνο το 37% των ατυχημάτων μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά σε γυναίκες οδηγούς, ανακοίνωσε η ACE. Βέβαια, τα στοιχεία μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά αν ...

... συγκρίνουμε τον αριθμό των ωρών που οι άνδρες και οι γυναίκες περνούν πίσω από το τιμόνι.
Κατά μέσο όρο, ένας άνδρας στη Γερμανία διανύει καθημερινά 30 χιλιόμετρα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη γυναίκα είναι μόλις 12, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη γερμανική κυβέρνηση το 2002. Ωστόσο, η γερμανική υπηρεσία που καταγράφει τις σοβαρές οδικές παραβάσεις, ανέφερε ότι το 2008 μόνο το 21.7% των παραβάσεων διαπράχτηκαν από γυναίκες οδηγούς.

Διαβάστε περισσότερα...

20.3.10

Νοσοκομείο του Λονδίνου προσφέρει θεραπεία απεξάρτησης από το διαδίκτυο


Έπειτα από πολλές απελπισμένες εκκλήσεις γονιών

Νοσοκομείο στο Λονδίνο προτείνει θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για τους εφήβους που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο, ένα φαινόμενο που μπορεί να διαταράξει "σημαντικά" τη ζωή των νέων, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου.
Το νοσοκομείο Capio Nightingale, στο κέντρο του Λονδίνου, δήλωσε ότι έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα "Young Person's Technology Addiction" (Εθισμός των Νέων στην Τεχνολογία), έπειτα από πολλές απελπισμένες εκκλήσεις γονιών.
"Το να περνάνε το χρόνο τους χωρίς όρια στο διαδίκτυο, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό ...

... μειονέκτημα στη ζωή" των νέων, εξήγησε ο γιατρός Ρίτσαρντ Γκράχαμ, υπεύθυνος του προγράμματος θεραπείας.

Η θεραπεία "προσαρμόζεται ξεχωριστά σε κάθε έφηβο και ποικίλει, ξεκινώντας από μία εντατική θεραπεία στην κλινική μέχρι ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες". "Βασικός στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι κοινωνικές δραστηριότητες που δεν συνδέονται με το διαδίκτυο και να αναπτυχθούν στρατηγικές με τις οποίες οι έφηβοι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στο διαδίκτυο, όπως η παρενόχληση", δηλώνει το νοσοκομείο.

Η θεραπεία έχει επίσης στόχο κατά τη διάρκεια των συνεδριών να αυξήσει την εμπιστοσύνη των εφήβων "στην πραγματική ζωή" και να τους βοηθήσει να "διαχειριστούν την ενέργεια και την διέγερση που ακολουθεί έπειτα από τις πολλές ώρες που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια".

Πολλοί γονείς έχουν αναφέρει ότι τα παιδιά τους γίνονταν "τρελά από θυμό" όταν τους ζητούσαν να κλείσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε τέτοιο βαθμό, ώστε κάποιες φορές ήταν απαραίτητη η παρέμβαση της αστυνομίας, δήλωσε ο Γκράχαμ σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Evening Standard.

Διαβάστε περισσότερα...

Το 40% εργάζεται και μετά τη σύνταξη


Αναγκασμένοι να δουλεύουν και μετά τη συνταξιοδότησή τους «για να τα βγάλουν πέρα» είναι πάνω από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 43%) συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που έχουν υπάρξει μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Την ίδια ώρα, το 20% πιστεύει ότι η σύνταξη που λαμβάνει είναι ικανοποιητική, σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 69% και υψηλή τη θεωρεί μόλις το 1%.
Το 82% των συνταξιούχων τίθεται κατά του ...

... παγώματος των συντάξεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια άποψη διατυπώνει και το 79% των ενεργών ασφαλισμένων. Πάντως, σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) «δείχνουν» τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ως αίτιο για προβλήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη της εταιρίας «Interview», για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), σε δείγμα 705 ατόμων (ενεργών μελών και συνταξιούχων), στο διάστημα 12-16 Μαρτίου.
Ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό, έξι στους δέκα ενεργούς επιχειρηματίες-ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ συμφωνούν με την καθιέρωση -από το 2018- βασικής ενιαίας σύνταξης (περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα συν την ανταποδοτική).
Το 75% τάσσεται υπέρ σταθερής και θεσμοθετημένης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ από τον δημόσιο κορβανά, σε ποσοστό 0,64% του ΑΕΠ.
Έξι στους δέκα ερωτηθέντες, που σημειωτέον είναι άνδρες σε ποσοστό περίπου 80%, διαφωνούν με την εξομοίωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 40%. Επίσης, το 70% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ενιαίου Ταμείου Ελεύθερων Επαγγελματιών και το 81% δηλώνει υπέρ της ένταξης στον ΟΑΕΕ όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.
Άμεση ψήφιση νόμου για τον υπολογισμό της διαδοχικής ασφάλισης με ενιαίο τρόπο ζητά το 90% των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Σωτήρη Μαγόπουλο, τα προβλήματα με τη διαδοχική ασφάλιση, που αφορούν το 60% των ερωτηθέντων (οι οποίοι υπήρξαν ασφαλισμένοι και σε άλλα ταμεία εκτός ΟΑΕΕ), επιβάλλεται να λυθούν.
"Υπάρχουν άνθρωποι με 37 χρόνια εργασίας, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη, ενώ άλλοι συνταξιοδοτούνται με 20", είπε και επανέλαβε την πρόταση του ΒΕΘ για τη δημιουργία Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων, υπέρ της οποίας τίθεται και το 64% των ερωτηθέντων. "Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον διαδραματίσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο", συμπλήρωσε. Ζήτησε δε, να "νοικοκυρευτεί" το Ταμείο και σε ό,τι αφορά τις συντάξεις-μαϊμού.

Στο μεταξύ, στα 1.107 ευρώ οριοθετείται ο μέσος όρος σύνταξης των συνταξιούχων ΟΑΕΕ, που κατά μέσο όρο συνταξιοδοτούνται στα 61,8 έτη. Ο μέσος όρος χρόνων καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) είναι τα 32,7 έτη. Λίγο έως καθόλου ευχαριστημένο από τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες του Ταμείου δηλώνει το 59% ενώ αρκετά έως πολύ το 33%. Για καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στον ΟΑΕΕ πριν την συνταξιοδότηση κάνει λόγο το 90% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι έχει καλύτερες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στο ΙΚΑ όντας στη σύνταξη.


Διαβάστε περισσότερα...

17.3.10

Η πραγματική έννοια της φτώχειας!
Ένας υπερόπτης πατέρας με μεγάλη οικονομική άνεση,
θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια,
τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες
στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό.

Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία
Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο,
ο πατέρας ρώτησε το γιο του:

«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία» απάντησε ο γιος ονειροπολώντας
«Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας
Ο γιος απάντησε:

- Εμείς έχουμε έναν σκύλο…
…ενώ αυτοί έχουν άλογα, σκύλους, γάτες, κατσίκια και κουνέλια.
Εμείς έχουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου…
…ενώ αυτοί ένα πανέμορφο ποταμάκι δίχως τέλος.
Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη…
…ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα.
Εμείς παίζουμε και ζούμε στην εικονική πραγματικότητα του play station...
.........συνεχίζεται.....
Διαβάστε περισσότερα...

16.3.10

Τα πιο παράξενα ρεκόρ του κόσμου


Κατσαρίδες, φίδια, γαστριμαργία, ξεπουπουλιάσματα είναι μερικά από τα περίεργα κι όμως αληθινά ρεκόρ που έχουν καταγραφεί και έχουν πιστοποιηθεί από το Guinness World Record. Ο άνθρωπος ανέκαθεν προσπαθούσε να αφήσει παρακαταθήκη πίσω του και να νικήσει είτε τα στοιχεία της φύσης, είτε τους νόμους της φυσικής είτε της γεννητικής. Τις περισσότερες φορές τα ρεκόρ που θέτουν είναι άκρως εντυπωσιακά και θαυμαστά, όπως περιπτώσεις αθλητών, αλλά πολλές φορές είναι αχρείαστα, περιττά και μερικά αηδιαστικά. Ενδεικτικό είναι ότι η πρώτη έκδοση του βιβλίου Guinness World Record χρονολογείται το 1955 στην Αγγλία, κι έκτοτε δεν έχει σταματήσει η έκδοσή του. Εάν έχετε κάποιο ταλέντο και θέλετε να το μοιραστείτε με τον υπόλοιπο κόσμο, το Guinness World Record θα είναι εκεί να το καταγράψει και το όνομά σας να γραφεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ. Ιδού λοιπόν μερικά από τα πιο περίεργα, αηδιαστικά και παράξενα παγκόσμια ρεκόρ που έχουν καταγραφεί.
...


Ο He Pingping από τη Μογγολία, ο οποίος είναι ο πιο μικροσκοπικός άνθρωπος στον κόσμο (74.61 cm) φωτογραφίζεται ανάμεσα στα πόδια της Svetlana Pankratova από τη Ρωσία, της γυναίκας με τα μακρύτερα πόδια στον κόσμο. Η φωτογράφηση έγινε στο Λονδίνο για το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.


Ο Τόμας Μπάλθορν από το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να σηκώσει με τη γλώσσα του 11,025 χλγρ. και αυτό το ταλέντο τού έδωσε μια θέση στο πάνθεον των ρέκορντμαν του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες.


Ο Μισέλ Λοτίτο έχει το παρατσούκλι Μεσιέ Μανζενούτ, το οποίο σημαίνει ο κύριος που τα τρώει όλα. Και όταν λέμε τα τρώει όλα, εννοούμε ότι η δίαιτά του είναι πολύ περίεργη. Από το 1959 καταναλώνει τροφές πλούσιες σε... σίδερο. Μέχρι το 1966 είχε φάει 18 ποδήλατα, 15 καροτσάκια του σούπερ μάρκετ, 7 τηλεοράσεις, 6 πολυελαίους, 2 κρεβάτια, ένα ζευγάρι πέδιλα του σκι, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα αεροσκάφος τύπου Τσέσνα.

Ο Ντόναλντ Γκορσκ, πολίτης των ΗΠΑ, εδώ και 32 χρόνια καταναλώνει σε καθημερινή βάση αποκλειστικά MacDonalds. Μάλιστα μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες, όταν έφαγε το 20.000ό χάμπουργκερ.

Φοιτητές του Brigham Young University κατάφεραν να κάνουν το απίστευτο εξής ρεκόρ: Εξισορρόπησαν 1.290 αβγά σε έξι ώρες και τριάντα λεπτά. Υστερα σου λένε ότι δεν μαθαίνεις τίποτα στα πανεπιστήμια.

Ο Κεν Εντουαρντς θα μπορούσε να αλλάξει το όνομά του και σε κατσαριδάκιας. Ο λόγος; Για να μπει στο Βιβλίο Γκίνες έκανε το εξής αηδιαστικό ρεκόρ: έφαγε μπροστά στην κάμερα 36 κατσαρίδες. Ο εν λόγω κύριος είναι Βρετανός και το επάγγελμά του είναι κυνηγός τρωκτικών.

Ο Ντέιβιντ Χάξλεϊ από την Αυστραλία τράβηξε ένα Boeing 747-400, βάρους 187 τόνων, σε απόσταση 91 μ., μέσα σε 1 λεπτό και 27,7 δευτερόλεπτα. Το πρώτο αεροσκάφος που τράβηξε ο Χάξλεϊ ήταν ένα Boeing 737 βάρους 37 τόνων, το 1991. Στη συνέχεια τράβηξε ένα Concorde, βάρους 105 τόνων και μήκους 143 μ., και τέλος το Boeing 747, σε ηλικία 39 ετών.

Ο Βίνσεντ Πίλκινγκτον από την Ιρλανδία έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Μπορεί να ξεπουπουλιάσει μέσα σε ένα λεπτό και τριάντα δευτερόλεπτα μια γαλοπούλα. Αγρότης στο επάγγελμα, σίγουρα το ταλέντο αυτό του είναι χρήσιμο. Τώρα εάν είναι το ρεκόρ άξιο να καταγραφεί, είναι άλλη ιστορία.

Ο Μπέρνι Μπάρκερ είναι 66 χρόνων, κατάγεται από το Μαϊάμι Μπιτς Φλόριντα και ξεκίνησε στην ηλικία των 56 ετών ένα παράξενο επάγγελμα. Εγινε στρίπερ για να ξεπεράσει ένα πρόβλημα υγείας. Ετσι καταγράφηκε ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας στρίπερ. Σίγουρα δεν είναι η πιο ευχάριστη εικόνα που μπορεί να αντικρίσει κανείς.

Ο Ματ ΜακΑλιστερ θέλησε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο Βιβλίο Γκίνες και για να το πετύχει, επέλεξε έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου του 2006, σε απευθείας μετάδοση από την εκπομπή «The Early Show» ο Αμερικανός επιχείρησε να φορέσει όσα περισσότερα T-Shirts μπορούσε, διαδοχικά το ένα πάνω από το άλλο.

Ο Τζος Αντερσον κατέχει ένα γαστριμαργικό ρεκόρ που σίγουρα... δεν εντυπωσιάζει. Εχει το μοναδικό χάρισμα-ευλογία να μπορεί να τρώει μια ολόκληρη πίτσα μέσα σε ένα λεπτό και σαράντα επτά δευτερόλεπτα. Ο Νεοζηλανδός αναμετρήθηκε με άλλους τέσσερις και κέρδισε με διαφορά. Εις ανώτερα...

Ο Τζάκι Μπίμπι, ναι αυτό είναι το όνομά του, δεν είναι ψευδώνυμο, κατάγεται από την Αμερική -περίεργο- και είναι κάτοχος του ρεκόρ που μπορεί να σώσει τη ζωή ανθρώπων. Μπορεί να κρατάει στο στόμα του τα περισσότερα ζωντανά φίδια. Φοβερό!

Ο John Evans μάλλον δεν είχε τι να κάνει και είπε να βάλει ένα αυτοκινητάκι στο κεφάλι... Ισορρόπησε αυτοκίνητο 159.6 κιλών στο κεφάλι του για 33 δευτερόλεπτα στις 24 Μαΐου 1999.

Ενα κουτάβι που είναι διασταύρωση Τσιουάουα και Τζακ Ράσελ και, όπως βλέπετε, είναι σχεδόν ίδιο με ένα φλιτζάνι καφέ. Ο Κοντορεβιθούλης-Tiny, όπως το έχουν ονομάσει τα αφεντικά του, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τα 4 αδέλφια του, ζυγίζει μόλις λίγα γραμμάρια και έχει μήκος λιγότερο από δέκα εκατοστά από την άκρη του ρύγχους έως το τέλος της ουράς του.

Διαβάστε περισσότερα...

15.3.10

Τι διεγείρει σεξουαλικά τις γυναίκες


Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες το να κατανοήσουν τι διεγείρει σεξουαλικά τις γυναίκες, διότι η γυναικεία σεξουαλικότητα φαίνεται να είναι πιο σύνθετη από την ανδρική.
Ενα πείραμα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο J. Pers. Soc. Psychology (2007) κατέγραψε χωριστά για ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες τα οπτικά σεξουαλικά ερεθίσματα που τους διεγείρουν. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα παρακολούθησαν βίντεο με άνδρες και γυναίκες να επιδίδονται σε ετερόφυλο σεξ, σε ομόφυλο σεξ, σε αυτοϊκανοποίηση, καθώς και άσκηση (χωρίς σεξ) με γυμνά κορμιά.
Η διέγερση των συμμετεχόντων καταγραφόταν οργανικά _ με ειδικό εξοπλισμό που μετρούσε τη διέγερση των ανδρών και των γυναικών τη στιγμή που έβλεπαν τα βίντεο _ αλλά και υποκειμενικά, αφού αξιολογούσαν οι ίδιοι την ένταση της διέγερσης που ένιωθαν.
Οι οργανικές μετρήσεις της διέγερσης των ανδρών έδειξαν πως ...

... αυτή εξαρτιόταν κυρίως από το φύλο των εμπλεκομένων στη σεξουαλική δραστηριότητα και λιγότερο από το είδος της δραστηριότητας. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη εμφάνισαν σημαντική διέγερση από όλες τις δραστηριότητες που περιλάμβαναν γυναίκες. Δηλαδή ομόφυλο σεξ μεταξύ γυναικών, ετερόφυλο σεξ, καθώς και γυναικεία αυτοϊκανοποίηση. Ηπια διέγερση καταγράφηκε και με την εικόνα της γυμνής γυναίκας που γυμναζόταν. Δεν καταγράφηκε διέγερση από ομόφυλο σεξ ανδρών, αυτοϊκανοποίηση ανδρών ή άσκησή τους.

Η διέγερση των γυναικών εξαρτιόταν κυρίως από το είδος της σεξουαλικής δραστηριότητας και όχι από το φύλο των εμπλεκομένων. Η υψηλότερη διέγερση καταγράφηκε στις εικόνες που περιλάμβαναν σεξουαλική επαφή, ηπιότερη διέγερση καταγράφηκε στις εικόνες αυτοϊκανοποίησης και ακόμα πιο ήπια διέγερση στις εικόνες γυμνών γυναικών και ανδρών να γυμνάζονται.

Η διέγερση των γυναικών δεν εξαρτιόνταν από το φύλο αυτών που συμμετείχαν στη σεξουαλική δραστηριότητα: καταγράφηκε παρόμοια διέγερση όταν έβλεπαν γυναίκα να κάνει σεξ με γυναίκα, άνδρα να κάνει σεξ με άνδρα και άνδρα να κάνει σεξ με γυναίκα.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι πιο ευέλικτη συγκριτικά με των ανδρών ως προς τις ομόφυλες σεξουαλικές συμπεριφορές. Αυτή η «ευελιξία» έχει διαφανεί και σε παλαιότερες μελέτες της γυναικείας σεξουαλικότητας, ενώ έχει παρατηρηθεί και σε θηλαστικά.

Οι οργανικές μετρήσεις της διέγερσης των ανδρών συμφωνούσαν με τις υποκειμενικές τους αναφορές, ενώ στις γυναίκες διαπιστώθηκε διαφωνία ανάμεσα στις οργανικές μετρήσεις και σε όσα οι ίδιες ανέφεραν πως τις διεγείρουν. Για παράδειγμα, ενώ καταγράφηκε σημαντική οργανική διέγερση στις γυναίκες που έβλεπαν ομόφυλο σεξ, οι ίδιες δήλωσαν πως η διέγερση που αισθάνονταν δεν ήταν μεγάλη.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι:

Α) Η σεξουαλικότητα των ανδρών είναι αρκετά διαφορετική από των γυναικών.

Β) Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευέλικτες συγκριτικά με τους άνδρες ως προς τις ομόφυλες σεξουαλικές συμπεριφορές.

Γ) Στις γυναίκες, η σωματική διέγερση δεν συνεπάγεται αντίστοιχη επιθυμία προσωπικής εμπειρίας.

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την αναγκαιότητα μιας απενοχοποιημένης και ειλικρινούς προσέγγισης της γυναικείας σεξουαλικότητας κάθε φορά που προσπαθούμε να απαντήσουμε στο δύσκολο ερώτημα του τι είναι αυτό που θέλουν οι γυναίκες!

Η Εύη Κυράνα είναι ψυχολόγος υγείας, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση: ΤΑ ΝΕΑ, Της Εύης Κυράνα

Διαβάστε περισσότερα...

Για πρώτη φορά επιστήμονες "διάβασαν" μνήμες ανθρώπων


Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, "σαρώνοντας" ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London -UCL), υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), έδειξαν ...

... σε δέκα "καλωδιωμένους" εγκεφαλικά εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήσαν σε θέση (με τη βοήθεια λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους), μελετώντας απλώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια μνήμης, ενώ σε απώτερο στάδιο θα μπορούσε ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και του Αλτσχάιμερ. Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, μέσα από το "σκανάρισμα" του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία. Τώρα πια, αυτή η ικανότητα "ανάγνωσης" του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μια προηγούμενη από την ίδια ερευνητική ομάδα, που είχε μπορέσει να καταλάβει που "στεκόταν" νοητικά ένα άτομο σε ένα εικονικό δωμάτιο, "διαβάζοντας" τον εγκέφαλό του. Ο αλγόριθμος του υπολογιστή, που έχουν αναπτύξει οι βρετανοί ερευνητές και ο οποίος αναλύει τα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, δεν "διαβάζει" στην πραγματικότητα τις μνήμες, αλλά μπορεί να ξεχωρίσει τη μια από την άλλη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μνήμες βρίσκονται σίγουρα μέσα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. "Τώρα που έχουμε δει που βρίσκονται, έχουμε την ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς οι μνήμες αποθηκεύονται και πώς μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου", δήλωσε η Μαγκουάιρ.

Οι νευροεπιστήμονες έχουν, τα τελευταία χρόνια, κάνει σημαντικές προόδους στο "διάβασμα" του εγκεφάλου. Μεταξύ άλλων, έχουν μπορέσει να καταλάβουν ποιόν αριθμό είδε ένας άνθρωπος, ποιο γράμμα σκοπεύει να πληκτρολογήσει κ.α.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:


Διαβάστε περισσότερα...

14.3.10

Η Ελληνική αστυνομία στο Twitter


Στην υπηρεσία Micrblogging Twitter άνοιξε λογαριασμό η Ελληνική αστυνομία σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στους χρήστες του ίντερνετ και τις μικρότερες ηλικίες.
Από το πρωί της Τετάρτης 10 Μαρτίου έκανε την εμφάνισή του ο λογαριασμός στο Twitter της Ελληνικής Αστυνομία με πρώτο το μήνυμα: «Από σήμερα τουιτάρουμε τα νέα μας, χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές! Ελπίζουμε να στηρίξετε τη νέα μας διαδικτυακή προσπάθεια!».
Πολλοί χρήστες αντέδρασαν αρνητικά κάνοντας ...

... έκκληση να μπλοκάρουν μαζικά οι χρήστες το λογαριασμό της αστυνομίας στο Twitter.
Η κίνηση της αστυνομίας να ανοίξει λογαριασμό στο Twitter αποτελεί μια πρωτότυπη προσπάθεια για ακόμα καλύτερη ενημέρωση. Μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 120 άτομα ακολουθούν στο Twitter την αστυνομία.
Μπορείτε να ακολουθείτε (ή παρακολουθείτε) την αστυνομία εδώ: http://twitter.com/astynomia

Διαβάστε περισσότερα...

ΑνέκδοτοΜπαίνει η ξανθιά στο σπίτι γυρίζοντας από την δουλειά. Ο άντρας της καθισμένος στον καναπέ παρακολουθεί τηλεόραση.
- "Γεια σου Δημήτρη, που είναι τα παιδιά;" ρωτάει η ξανθιά.
- "Στα Αγγλικά." απαντάει ο άντρας.
Και η ξανθιά.
- "Ο.κ. Where are the children?"

- ?????????????????????????????????


Διαβάστε περισσότερα...

13.3.10

Πρόσκληση


Ο συγγραφέας Γιάννος Λαμπής σας προσκαλεί στη παρουσίαση του
βιβλίου ‘ΙΟΚΑΣΤΗ’
που κυκλοφορεί από τις βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις.
Το έργο θα προλογίσει η διευθύντρια των Αναζητήσεων κυρία Μαρία Στυλιανού και ανάλυση θα κάνει ο συγγραφέας Γιάννης Μελέσιος.
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ στην αίθουσα ‘ΗΛΕΚΤΡΟΝ’ στο ισόγειο του κτηρίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, στη Λευκωσία.
Τηλ. 25561963, 99692639


Διαβάστε περισσότερα...

12.3.10

Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση!


Ερώτηση:
Ποιός είναι ο ακριβέστερος ορισμός της Παγκοσμιοποίησης;
Απάντηση:
Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνας.
Ερώτηση:
Και γιατί;
Απάντηση:
Μια Αγγλίδα πριγκίπισσα, που με τον Αιγύπτιο φίλο της έχει ατύχημα σε μια γαλλική σήραγγα, μέσα σε ένα γερμανικό αυτοκίνητο με ολλανδική μηχανή που το οδηγεί ένας Βέλγος μεθυσμένος από σκοτζέζικο ουϊσκι, ενώ τους ακολουθούν από κοντά Ιταλοί παπαράτσι με γιαπωνέζικες μοτοσυκλέττες, δέχεται τις πρώτες βοήθειες από έναν Αμερικανό γιατρό με βραζιλιάνικα φάρμακα!
Και όλα αυτά τα γράφει ένας Έλληνας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Μπιλ Γκέϊτς κι εσύ πιθανώς τα διαβάζεις σε έναν από τους αμέτρητους υπολογιστές ΙΒΜ, που χρησιμοποιεί ταϊβανέζικα τσιπς και κορεάτικη οθόνη, συναρμολογημένο από εργάτες του Μπαγκλαντές σε ένα εργοστάσιο της Σιγκαπούρης, που μεταφέρανε σε φορτηγά Ινδοί και έκλεψαν Ινδονήσιοι και ξεφόρτωσαν Σικελοί λιμενεργάτες και μετέφεραν Μεξικανοί παράνομοι και τελικά σου πούλησαν Εβραίοι!

Αυτό είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ!


Εδώ γράφουμε αυτά που θέλουμε να εμφανίζονται μετά το "Διαβάστε περισσότερα".
Διαβάστε περισσότερα...

11.3.10

Νέα μέθοδος «σώζει» τα πρόωρα μωρά


Το αιμάτωμα στον εγκέφαλο είναι η πιο επίφοβη επιπλοκή που δύναται να προκαλέσει τον θάνατο των πρόωρων παιδιών. Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μια τεχνική που βασίζεται στο «καθάρισμα» του εγκεφάλου των σοβαρά ασθενών και πρόωρα γεννημένων παιδιών που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην παραμονή τους στη ζωή.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol διεξήχθη ανάμεσα σε 77 μωρά και αφορά σε μία τεχνική «αποστράγγισης» του εγκεφάλου, την ώρα που εκείνος δημιουργεί νέο υγρό, μέθοδος η οποία μπορεί να ...

... μειώσει αισθητά τον κίνδυνο θανάτων. Όπως εκτιμάται, σε περίπτωση που η έρευνα αποδειχθεί έγκυρη, τότε τουλάχιστον 100 πρόωρα γεννημένα παιδιά μπορεί να σωθούν κάθε χρόνο.

Μέχρι τώρα, η θεραπεία βασιζόταν σε συνεχή εισαγωγή βελόνων στο κεφάλι ή τη ράχη, προκειμένου να εμποδιστεί το «χτίσιμο» του υγρού στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η μέθοδος δεν είχε μεγάλη επιτυχία, καθώς το 71% των μωρών μέχρι δύο χρόνων είχε αποβιώσει. Αντιθέτως, η καινούργια τεχνική μείωσε το ποσοστό θνησιμότητας στο 54%.

Η νέα επιστήμη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι χρειάζεται πιο εντατική έρευνα, προκειμένου να προβούν σε τελικά συμπεράσματα.

Διαβάστε περισσότερα...

10.3.10

85 χρόνια Ολυμπιακός


Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ανάδοχος του συλλόγου ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος έδωσε τέλος στις όποιες διαφωνίες με την έμπνευσή του. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το "Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς" και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό.
Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο ...

... Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και βεβαίως όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.


10 Μαρτίου 1925. Η μέρα που αποφασίστηκε η ίδρυση της Ομάδας Θρύλου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και Αθλητισμού. Μία ομάδα ικανή να συνδυάζει την ευγενή άμιλλα, το ήθος, το ολυμπιακό ιδεώδες και να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα κέντρο με εμπόρους, εργάτες, νησιώτες, ναυτικούς, και μετανάστες από την Μικρά Ασία. Κόκκινο και λευκό ορίστηκα τα χρώματα. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Και σήμα του ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος- ο πάντα πρωταθλητής.

Ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος πρότεινε το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και ο Μιχάλης Μανούσκος το ολοκλήρωσε σε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».Κόκκινο και λευκό ορίστηκα τα χρώματα. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Και σήμα του ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος- ο πάντα πρωταθλητής.

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθως Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς

Πρώτος Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με Αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.

Το έμψυχο υλικό του νεοϊδρυθέντος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ήταν θαυμάσιο. Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι που αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή μέλη της ομάδας, ανέβασαν τη φήμη και έδωσαν αίγλη στο σύλλογο. Παιδιά γνωστής οικογενείας του Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους Κλειδουχάκη, Βασιλείου, Αλεκάκη, Λεκκό, Πεζώνη, Βλάσση.

Η ομάδα που έμελλε να γίνει Θρύλος με την παλικαροσύνη, τη ντομπροσύνη, την αρχοντιά και την μπέσα που απέπνεε από τους αθλητές και το φίλαθλο λαό. Τόσο στο Ποδόσφαιρο όσο και σε όλα τα Αθλήματα στα οποία αγωνίζεται.

ΘΡΥΛΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ!!!!!!!!!!

[Πηγή] Timos Nikaia
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαρθρώθηκε το μεγαλύτερο κύκλωμα χάκερ στην Ισπανία


Ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα hacker εξάρθρωσαν την Τετάρτη (3/3) οι ισπανικές αρχές, που είχαν καταφέρει να μολύνουν με ιούς 13 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να υποκλέψουν προσωπικά και τραπεζικά δεδομένα από χρήστες 190 χωρών σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, το "δίκτυο υπολογιστών ζόμπι" όπως το χαρακτήρισαν οι αρχές, δημιουργήθηκε από τρεις ισπανούς και είναι το μεγαλύτερο που έχει εξαρθρωθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Οι ύποπτοι, ηλικίας από 25 έως 31 ετών δεν διέθεταν ...

... ιδιαίτερες γνώσεις για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά αγόρασαν το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαν από τη μαύρη αγορά.
Οι τρεις χάκερ κέρδιζαν χρήματα μισθώνοντας τμήματα του δικτύου τους που έφερε το όνομα "Mariposa" (Πεταλούδα) σε εγκληματίες του κυβερνοχώρου καθώς και από τη χρήση ή την πώληση ονομάτων χρήστη (username), κωδικών πρόσβασης, πληροφοριών από διαπιστευτήρια τραπεζών και πιστωτικές κάρτες για παράνομες οικονομικές συναλλαγές.

Η εξάπλωση του ιού από το δίκτυο Mariposa ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και σταδιακά μόλυνε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στις μισές από τις 1.000 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως καθώς και περισσότερες από 40 τράπεζες.

Μάλιστα ένας από τους υπόπτους είχε αποθηκεύσει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του προσωπικά δεδομένα από περισσότερους από 800.000 χρήστες.

Τον Δεκέμβριο, η ισπανική αστυνομία, το FBI και μερικές εταιρείες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατάφεραν να εξαρθρώσουν το δίκτυο αλλά οι ύποπτοι ανέκτησαν τον έλεγχο σε μερικούς από τους μολυσμένους υπολογιστές και αντεπιτέθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι τρεις hackers συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Διαβάστε περισσότερα...

Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer
Με μία ειδική εξέταση αίματος μπορεί πλέον να γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer. Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο δημιούργησαν Νορβηγοί επιστήμονες και ελέγχει 90 γονίδια στο DNA. Η εξέταση δείχνει αν το άτομο, που υποβάλλεται σε αυτήν, έχει γονίδια τα οποία συμβαδίζουν με τα γονίδια των πασχόντων από Alzheimer. Το τεστ δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα σε 400 ασθενείς με Alzheimer και σε 400 υγιείς, η πιθανότητα της διάγνωσης είναι 88% και ήδη υπάρχει η ...

... δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το τεστ στην Αθήνα, το κόστος του είναι 90 ευρώ και δεν καλύπτεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τεστ, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών που οδήγησαν στη δημιουργία του, θα παρουσιαστούν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νόσου Alzheimer, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με άνοια, στην Ευρώπη 7.300.000 και παγκοσμίως 28.000.000. Οι αριθμοί αυτοί θα τριπλασιαστούν ως το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Ποσοστό 50-60% του συνόλου των ανοϊκών πάσχουν από τη νόσο, η οποία εξελίσσεται σε διάστημα 8-9 χρόνων», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το συνέδριο.

Η κα Τσολάκη επισήμανε ότι μπορεί πλέον να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη έρευνα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ έδειξε συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τη νόσο Alzheimer. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 88% των ασθενών με Alzheimer, οι οποίοι μελετήθηκαν ήταν θετικό στο ελικοβακτηρίδιο.

[Πηγή] AΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

9.3.10

Ζημιά στις αρτηρίες παιδιών προκαλεί το παθητικό κάπνισμα


Τα ευρήματα μιας νέας φινλανδικής επιστημονικής έρευνας ρίχνουν περισσότερο φώς στις επιπτώσεις που έχει το παθητικό κάπνισμα στην υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά 13 ετών που έχουν υποστεί το παθητικό κάπνισμα στο περιβάλλον τους, κυρίως εξαιτίας των γονιών τους, εμφανίζουν κιόλας ορατές συνέπειες στο αίμα τους, καθώς οι αρτηρίες τους έχουν ήδη σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης (αθηρωμάτωσης). Η μελέτη δείχνει ότι η ζημιά στις αρτηρίες ξεκινά από ...

... την παιδική ηλικία και έχει προκαλέσει μετρήσιμη βλάβη όταν πια το παιδί φτάσει στην εφηβεία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες καρδιαγγειακής πάθησης, όταν θα ενηλικιωθεί.
Η έρευνα -η πρώτη που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα δεν κάνει κακό μόνο στα αιμοφόρα αγγεία των ενηλίκων, αλλά ακόμα και των μικρών παιδιών- έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούρκου, υπό την δρα Καταρίνα Κάλιο, και δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για τις καρδιαγγειακές παθήσεις "Circulation", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η μελέτη αφορούσε περίπου 500 παιδιά ηλικίας 8 έως 13 ετών.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κοτινίνης, ενός υποπροϊόντος της νικοτίνης που βρίσκεται στο αίμα, αφού κάποιος εισπνεύσει τον καπνό του τσιγάρου. Μέτρησαν επίσης, μέσω υπερήχων, το πάχος των αρτηριών του αίματος. Όπως φάνηκε, τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών εμφανίζονται πιο παχιά και σκληρά, αν έχουν υποστεί ζημιά από την αθηρωμάτωση λόγω του παθητικού καπνίσματος.

Σύμφωνα με την Κάλιο, "η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου. Ακόμα και η παραμικρή έκθεσή τους στο τσιγάρο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβής για τα αιμοφόρα αγγεία τους".

Διεθνείς φορείς (Παγκόσμιο Ίδρυμα Πνεύμονος, Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου) εκτιμούν ότι ο καπνός του τσιγάρου θα σκοτώσει έξι εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς μέσα στον χρόνο, προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια, εμφύσημα κ.α., και παράλληλα επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία με 500 δισ. δολ. ετησίως. Σύμφωνα με το site των φορέων στη διεύθυνση www.tobaccoatlas.org, ένα δισεκατομμύριο άνδρες και 250 εκατ. γυναίκες καπνίζουν κάθε μέρα στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκό Ο.Κ για μεταλλαγμένες πατάτες και καλαμπόκι


Το "πράσινο φως" για την καλλιέργεια και διάθεση στις αγορές μεταλλαγμένης πατάτας, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση της για την γενετικά τροποποιημένη πατάτα του γερμανικού ομίλου BASF, παρά τις έντονες αντιδράσεις και της αμφισβήτησης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες, πέρα από την απόφαση για τις μεταλλαγμένες πατάτες, δέχθηκαν επίσης την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών ...

... διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, παράγωγες του MON 863, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων ΓΤΟ.

Το πραγματικά νέο δεδομένο είναι η έγκριση της πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.

Έντονες αντιδράσεις για την μεταλλαγμένη πατάτα

Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων Οικολόγων οι οποίοι δήλωσαν σοκαρισμένοι από την απόφαση της Ε.Ε να εγκρίνουν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης γερμανικής πατάτας.
Ο ιταλός υπουργός Γεωργίας επέκρινε επίσης σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν "κοινό μέτωπο" με την Ιταλία κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

"Είμαι σοκαρισμένος που βλέπω ότι ο επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών Τζον Ντάλι δεν χρειάστηκε παρά μερικές εβδομάδες στη νέα του θέση για να εκφράσει την τόσο προφανή υποστήριξή του στα συμφέροντα των βιομηχανιών", αναφέρει ένας από τους ηγέτες των οικολόγων, ο Μάρτιν Χόισλινγκ, σε ανακοίνωσή του.

"Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για ένα γονίδιο" της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora "που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά", πρόσθεσε.

"Σοβαρές αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον", επεσήμανε ο Χόισλινγκ, κρίνοντας την έγκριση των Βρυξελλών "στην καλυτερη περίπτωση ανώφελη και στη χειρότερη επικίνδυνη".
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "συνιστά πραγματική κήρυξη πολέμου από τη μεριά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ενάντια στους ευρωπαίους πολίτες, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών", δήλωσε από τη μεριά της η γαλλίδα φιλελεύθερη Κορίν Λεπάζ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

8.3.10

Του έκλεψαν τον νεφρό?


Μια συκλονιστική ιστορία διάβασα στο φιλικό blog Αλεπού του Ολύμπου, η οποία αναφέρει ότι είναι αληθινή! Ο συντάκτης του επίσης προτρέπει τους αναγώστες να την διαδώσουν σε όσους περισσότερους γίνεται με την φράση "ΠΡΟΣΟΧΗ....διαβαστε το και μεταδωστε το".
Πρόκειτε για έναν άντρα που παρασυρόμενος από μια νεαρή, οδηγήθηκε σε διαμέρισμα όπου τον νάρκωσαν με νερκωτικό στο ποτό και στη συνέχεια του αφαίρεσαν τον νεφρό του!
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ, και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!


Διαβάστε περισσότερα...

Άνευ σημασίας οι σταθεροί υπολογιστές σε 3 χρόνια


Το μέλλον των υπολογιστών πρόκειται να είναι οι φορητές συσκευές σύμφωνα με την εταιρία Google η οποία υποστήριξε πως οι σταθεροί (τα λεγόμενα desktops) οδεύουν προς το τέλος τους.
«Σε τρία χρόνια οι σταθεροί υπολογιστές θα είναι ασήμαντοι. Στην Ιαπωνία η αναζήτηση γίνεται μέσω smart phones και όχι desktops», είπε στην Telegraph, o αντιπρόεδρος της Global Ad Operations, John Herlihy.
Το σχόλιό του ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της Google η οποία δια στόματος του διευθύνοντα συμβούλου Eric Schmidt σκοπεύει να ...

...έχει το κινητό τηλέφωνο ως προτεραιότητα στις τεχνολογίες της.
«Το κινητό παρέχει την άμεση δυνατότητα ενημέρωσης για ότι συμβαίνει στον πλανήτη. Επειδή όμως υπάρχει πληθώρα πληροφόρησης που μπορεί να δυσκολέψει τον χρήστη, όλο και περισσότερο θεωρείται σημαντική η αναζήτηση. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους νέους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα», σημείωσε ο Eric Schmidt.
Μάλιστα, η «επιμονή» της Google στην αναζήτηση φαίνεται και από το λειτουργικό σύστημα Android που υπάρχει στα κινητά τηλέφωνα στο οποίο ο κάτοχος μπορεί να κάνει γρήγορη αναζήτηση μέσα από ένα κουτάκι και στη συσκευή του αλλά και στο ίντερνετ.
Παράλληλα, ο browser της εταιρίας, Chrome, χρησιμοποιεί την αναζήτηση ενώ στα τέλη του χρόνου αναμένεται ο Chrome OS που θα προέρχεται από συνεργασία με κατασκευαστές υπολογιστών και θα συνδυάζεται η αναζήτηση με την περιήγηση στο διαδίκτυο ως κύρια οδό μέσω της οποίας θα λειτουργούν οι υπολογιστές.

Διαβάστε περισσότερα...

Το εγκεφαλικό δεν έχει ηλικία


Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων. Η νέα έρευνα διαπίστωσε πως όλο και μικραίνει η μέση ηλικία του πρώτου εγκεφαλικού στους ενήλικες με αποτέλεσμα, παιδιά να παθαίνουν εγκεφαλικά και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο.
Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην ...

... παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.

Η έρευνα, υπό τη νευρολόγο-παιδίατρο Ρεβέκα Άϊκορντ του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για τα εγκεφαλικά στο Τέξας, κάλυψε τις περιπτώσεις 90 παιδιών με μέση ηλικία έξι ετών, που θεραπεύτηκαν για εγκεφαλικό μεταξύ των ετών 2003-2009.

Δώδεκα παιδιά (13% του συνόλου) εμφάνισαν επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο, τα περισσότερα μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο επεισόδιο. Στα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχε διαγνωστεί καν το πρώτο εγκεφαλικό, μέχρι να συμβεί το δεύτερο.
Τα εγκεφαλικά μπορεί να εμφανιστούν ακόμα σε πολύ μικρά παιδιά ως επιπλοκή άλλων ασθενειών, όπως της δρεπανοκυτταρικής νόσου που προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος, ή λόγω κάποιας καρδιοπάθειας που δεν έχει διαγνωστεί.

Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού στα παιδιά μοιάζουν με αυτά σε έναν ενήλικο και περιλαμβάνουν κυρίως ξαφνική απώλεια διαφόρων νευρολογικών λειτουργιών, όπως η όραση, ο λόγος, η αστάθεια στο βάδισμα, η αδυναμία σε μια πλευρά του προσώπου ή του σώματος κ.α. Απλώς στα παιδιά τα συμπτώματα είναι πιο ανεπαίσθητα, ενώ τα ίδια δεν έχουν την ικανότητα ενός ενηλίκου στην περιγραφή του τι νιώθουν.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πού οφείλεται αυτή η τάση, αλλά υποθέτουν ότι η επέκταση του διαβήτη, της υπέρτασης και της παχυσαρκίας σε νεαρότερες ηλικίες συμβάλλει σε
αυτό.

Εξάλλου, στην ίδια διεθνή συνδιάσκεψη στο Τέξας, παρουσιάστηκε μια νέα έρευνα
επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Οχάιο και του Κεντάκι, σύμφωνα με
την οποία όλο και περισσότερα νεαρά άτομα παθαίνουν εγκεφαλικό, ενώ
αντίθετα φαίνεται να λιγοστεύουν τα περιστατικά στους ηλικιωμένους.

Ενδεικτικά, ο μέσος όρος ηλικίας όσων έπαθαν εγκεφαλικό στις ΗΠΑ το
2005, ήταν τρία χρόνια μικρότερος σε σχέση με το 1993. Το 2005 η μέση
ηλικία του πρώτου εγκεφαλικού ήταν τα 71,3 έτη, το 1999 τα 70,9 έτη και
το 2005 τα 68,4 έτη.

Επιπροσθέτως, το ποσοστό ατόμων ηλικίας 20-45 ετών
που έπαθαν εγκεφαλικό το 2005, ήταν 7,3% του συνόλου των εγκεφαλικών
έναντι 4,5% το 1993.

[Πηγή] ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

5.3.10

Ο ευτυχισμένος γάμος απομακρύνει το εγκεφαλικό


Ο ευτυχισμένος γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για έναν άνδρα, ενώ ο αποτυχημένος να τον αυξήσει σημαντικά, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υπό τον καθηγητή Ούρι Γκόλντμπουρτ και παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ, μελέτησε 10.000 άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών, για μεγάλο χρονικό διάστημα 34 ετών. Διαπίστωσε ότι ...

... τόσο οι άγαμοι όσο και όσοι ζουν σε προβληματικούς γάμους, έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους άνδρες έχουν έναν αρμονικό γάμο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα δείχνει τη δύναμη των σχέσεων αγάπης, αν και τόνισαν ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής ενός εγκεφαλικού είναι πάντα το υγιεινό στιλ ζωής, που περιλαμβάνει τακτική σωματική άσκηση, διατροφή με χαμηλά λιπαρά κ.α.

Απομονώνοντας άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή πίεση αίματοςκαι το κάπνισμα, η μελέτη ανακάλυψε έντονη σχέση ανάμεσα στην ευτυχίατου γάμου και σε ένα μοιραίο εγκεφαλικό.
"Δεν περίμενα ότι ένας αποτυχημένος γάμος θα είχε τόση στατιστικήσημασία (σ.σ. για εγκεφαλικό)", δήλωσε ο Γκόλντμπουρτ. Προηγούμενεςέρευνες έχουν δείξει ότι η ποιότητα των σχέσεων επηρεάζει σημαντικά τηνυγεία και ότι το άγχος μέσα σε ένα γάμο αυξάνει τον κίνδυνοεμφράγματος, ενώ αντίθετα η ευτυχισμένη σχέση μειώνει τον κίνδυνοκαρδιοπάθειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

4.3.10

Ενεργειακός θησαυρός κρυμμένος …στα κουκούτσια!


Ένας ενεργειακός «θησαυρός» βρίσκεται κρυμμένος στα κουκούτσια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Ένα παραπροϊόν, που παράγεται κατά την επεξεργασία της ελιάς στην Kρήτη και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση του πετρελαίου.
Πρόκειται για το πυρηνόξυλο, που κοστίζει μόνον το ένα τρίτο της αξίας του «μαύρου χρυσού» και χρησιμοποιείται ήδη, ευρέως στο νησί για τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε ο ...

... χημικός-μηχανικός και γενικός διευθυντής της ΑΒΕΑ (Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρεία «Ανατολή»), δρ. Ανδρέας Γεωργουσάκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Στερεά καύσιμα από υπολείμματα αγροτικής και δασικής βιομάζας», που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ανατολική ΑΕ, στο πλαίσιο της 23ης Agrotica.
Συγκεκριμένα στη Κρήτη, το πυρηνόξυλο βρίσκει πολλές εφαρμογές στην παραγωγή θερμότητας, δεδομένου ότι παράγεται σε μεγάλες ποσότητες. Σήμερα η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται περίπου στους 100,000 τόνους.
Παράλληλα, η χρήση του δεν παρουσιάζει δυσκολίες και η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία.
«Συνολικά, τα πυρηνελαιουργεία της Kρήτης, επεξεργάζονται περίπου 200,000 τόνους ελαιοπυρήνα και παράγουν 100,000 τόνους πυρηνόξυλο, από το οποίο αυτοκαταναλώνουν για τη λειτουργία τους 43,000 τόνους και το υπόλοιπο το διαθέτουν για πώληση», τόνισε ο κ. Γεωργουσάκης.
Ενδεικτικά, τα πυρηνελαιουργεία αγοράζουν τους 200,000 τόνους ελαιοπυρήνα προς 15 ευρώ τον τόνο και παράγουν 8,500 τόνους ακατέργαστο πυρηνέλαιο, συνολικής αξίας 5,525 εκατομμυρίων ευρώ και 100,000 τόνους πυρηνόξυλο αξίας 5 εκατ. ευρώ.
«Mάλιστα, το εργοστάσιο της ABEA είναι το πρώτο πυρηνελαιουργείο στην Eλλάδα, αφού λειτουργεί από το 1889 στα Xανιά της Kρήτης», επισήμανε ο ίδιος.
Στις βασικές εφαρμογές του πυρηνόξυλου στη Κρήτη, συγκαταλέγονται η παραγωγή ενέργειας για αγροτικές βιομηχανίες (πυρηνελαιουργεία, ελαιουργεία, ραφιναρία λαδιών, σαπωνοποιείο), για βιοτεχνίες – βιομηχανίες (τυροκομία, φούρνοι, πλυντήρια ρούχων, καζάνια τσικουδιάς, ασβεστοποιείες), καθώς και για θέρμανση κατοικιών, ξενοδοχείων, θερμοκηπίων αλλά και για παραγωγή πρώτης ύλης σε ζωοτροφές.

Διαβάστε περισσότερα...