ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

29.1.10

Οι στεφανιαίες αρτηρίες σε 3D.


Σύντομα οι καρδιολόγοι θα βλέπουν τρισδιάστατα τις στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών τους.

Τη δυνατότητα να βλέπουν τρισδιάστατες εικόνες από τις στεφανιαίες αρτηρίες των ασθενών τους, κάτι που θα τους διευκολύνει στις διαγνώσεις και στις θεραπείες, θα έχουν σύντομα οι καρδιολόγοι, χάρη σε νέο λογισμικό που παρουσίασαν αμερικανοί ερευνητές.
Η νέα τεχνολογία, που μόλις δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ...

... ανθρώπους, βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο των δοκιμών της, όπως αναφέρεται σε σχετική παρουσίαση στο περιοδικό "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.
Για "πολύ συναρπαστική και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία" έκανε λόγο ο επικεφαλής ερευνητής Τζον Κάρολ, καθηγητής ιατρικής και διευθυντής στο καρδιολογικό τμήμα του πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Η νέα απεικονιστική μέθοδος επιτρέπει στους γιατρούς να αξιολογούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα το μήκος, τη διακλάδωση και τις γωνίες των αρτηριών της καρδιάς, καθώς και τα "μπλοκαρίσμάτα" που τυχόν υπάρχουν.
Προς το παρόν, οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν εικόνες ακτινών Χ σε δύο διαστάσεις από διαφορετικές γωνίες για να αποκτήσουν όσο γίνεται πιο σφαιρική εικόνα των αρτηριών. Επίσης, με τη βοήθεια καθετήρα, πραγματοποιούν διαγνωστικές στεφανιογραφίες.
Το νέο λογισμικό, αν και χρησιμοποιεί τα υπάρχοντα συστήματα ακτινών Χ, παράγει τρισδιάστατες εικόνες, μειώνοντας την έκθεση των ασθενών σε ακτινοβολία και συντομεύοντας παράλληλα τον αναγκαίο χρόνο μέχρι τη διάγνωση.
Η μέθοδος, σε επόμενο στάδιο, θα δοκιμασθεί σε πολλά ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές νόσοι είναι υπεύθυνες για περίπου 17 εκατ. θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.