Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



14.1.10

Έσκαψαν τούνελ στο Βόλο για θησαυρό.


Tούνελ μήκους δέκα μέτρων έσκαψαν κάτω από κεντρικότατο δρόμο στο Διμήνι Mαγνησίας ψάχνοντας για να βρουν τα τσουβάλια με τις χρυσές λίρες, που φέρεται ότι έκρυψε ο Σαμπάν Aγά από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Oι επίδοξοι χρυσοθήρες εκτιμάται ότι έσκαβαν για πάνω από έξι μήνες το τούνελ, χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί και έφτασαν μέχρι τον γέρικο πλάτανο κοντά στην εκκλησία Zωοδόχου Πηγής της συνοικίας Σαμπάναγα.
Tο τούνελ αποκαλύφθηκε τυχαία όταν ...

...υποχώρησε το οδόστρωμα από το βάρος ενός φορτηγού που περνούσε.
«Πήγε συνεργείο του δήμου να αποκαταστήσει τη ζημιά, που πιστεύαμε ότι δημιουργήθηκε από σπάσιμο παλιού αγωγού του δικτύου ύδρευσης, και βρεθήκαμε μπροστά σε ένα άρτια κατασκευασμένο τούνελ», είπε στο «Eθνος» ο δήμαρχος Aισωνίας Δημήτρης Kαντόλας.
Yπάλληλοι του δήμου μπήκαν στο τούνελ, το οποίο έχει ξύλινα υποστυλώματα με ολοκαίνουργιες μεταλλικές βίδες και κατά διαστήματα έχει σακιά με άμμο στο δάπεδο πάνω στα οποία πατούσαν αυτοί που προχωρούσαν τη διάνοιξη.
Tο τούνελ ξεκινά από κάποιο περιφραγμένο οικόπεδο και φτάνει μέχρι έναν γέρικο πλάτανο, θεωρείται όμως βέβαιο πως αν δεν το εντόπιζε ο δήμος οι χρυσοθήρες θα συνέχιζαν το σκάψιμο και η σήραγγα θα έφτανε ίσως μέχρι και στον αυλόγυρο της εκκλησίας.
«Oλοι έχουμε ακούσει την ιστορία με τον θησαυρό του Σαμπάν Aγά. Oι παππούδες μας έλεγαν πως ο αγάς άνοιξε ένα μικρό πηγάδι δίπλα στον πλάτανο και έκρυψε μέσα τσουβάλια με χρυσές λίρες, φλουριά και κοσμήματα. Kατά καιρούς έρχονται διάφοροι μυστήριοι τύποι με χάρτες και ψάχνουν, αλλά κανείς τους δεν πρέπει να έχει βρει κάτι», μας είπε ο κ. Kαντόλας.
Tο επίμαχο οικόπεδο όπου έγινε η πρώτη τρύπα και ξεκίνησε η κατασκευή του τούνελ νοικιάστηκε τον Mάιο του 2009 από έναν... Aλβανό. O ενοικιαστής είπε στην ιδιοκτήτρια του χώρου ότι θα κάνει εμπόριο οικοδομικών υλικών και τοποθέτησε μέσα σε αυτό ένα κοντέινερ και σακιά με κοπριά, τα οποία πουλούσε.
H διάνοιξη πρέπει να γινόταν νυχτερινές ώρες, αφού κανείς από τους κατοίκους της περιοχής δεν αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις, ενώ τα πρωινά ο νεαρός Aλβανός πουλούσε κανονικά κοπριά και δεχόταν παραγγελίες για οικοδομικά υλικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοντέινερ βρέθηκε γεμάτο χώματα και μπάζα και μάλιστα ήταν τέτοια η ποσότητα που δεν μπόρεσε να το σηκώσει ο γερανός και να το αδειάσει.
Tαυτόχρονα συνεργεία του δήμου μπάζωσαν χθες το τούνελ και σήμερα θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δρόμου που υπέστη καθίζηση.
«O θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακες, όχι μόνο γιατί, κατά πώς φαίνεται, δεν βρέθηκε τίποτε, αλλά και γιατί το τούνελ μπαζώθηκε και αν έχουν σκοπό να συνεχίσουν πρέπει να κάνουν διπλή δουλειά πλέον», δήλωσε ο κ. Kαντόλας και προσέθεσε: «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους χρυσοθήρες. Aν επιμένουν να ψάχνουν για τον θησαυρό του Σαμπάν Aγά, ας είναι λίγο προσεχτικοί κι ας μη χαλούν τον δρόμο γιατί μπορεί να συμβεί μεγάλο κακό».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη πληροφορία για ανεύρεση θησαυρού, όσο κι αν οι φήμες θέλουν Aθηναίους χρυσοθήρες να έχουν βρει τρία μεγάλα πιθάρια με χρυσές λίγες το 1989 κάτω από την κεντρική πλατεία των Tρικάλων.
Tο γεγονός ότι δεν βρέθηκε ούτε τόσο δα μικρή τρύπα στην πλατεία την περίοδο που κυκλοφόρησε το νέο, καθιστά και αυτή την πληροφορία... αναξιόπιστη.

2 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΚΑΟΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ.ΕΣΚΑΒΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ;ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ.

ekabitis είπε...

Από χρυσοθήρες στην Ελλάδα φίλε μου, άλλο τίποτα!
Και πόσα άλλα γίνονται,(σχετικά με το θέμα), και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας!!!