ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ BLOG ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Η φωτογραφια της ημερας

Εικόνες με ...σημασία!

25.1.10

Η Microsoft έκλεισε την «τρύπα» ασφάλειας στον Internet Explorer.


H Microsoft κυκλοφόρησε την ενημέρωση ασφάλειας (update) με την οποία έκλεισε την «τρύπα» στο δημοφιλές πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Internet Explorer, την οποία είχαν εκμεταλλευθεί χάκερ που φέρονται να επιτέθηκαν στην Google.
Η Microsoft κάλεσε τους χρήστες να εγκαταστήσουν άμεσα την ενημέρωση ασφάλειας ή να αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση του Internet Explorer (IE) για βελτιωμένη ασφάλεια. Η εταιρία κυκλοφόρησε το νέο ...

... update (MS10-002) ταχύτερα του συνήθους λόγω της δημοσιότητας που πήρε διεθνώς το πρόβλημα.
H Μicrosoft, σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία, παραδέχτηκε ότι γνώριζε για αυτό το ευάλωτο σημείο από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και είπε ότι σχεδίαζε να το επιδιορθώσει μέχρι το Φεβρουάριο, αλλά στο μεταξύ ξέσπασε η διεθνής αναστάτωση.

Η Google απείλησε να αποσυρθεί από την κινεζική αγορά λόγω των κυβερνο-επιθέσεων που δέχτηκε. Οι χάκερ -που πιστεύεται ότι είναι Κινέζοι- παραβίασαν τους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο G-mail ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αποκάλυψη ότι ο Internet Explorer είχε χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις επιθέσεις των χάκερ, η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση συμβούλευσαν τους πολίτες τους να χρησιμοποιούν άλλο πρόγραμμα πλοήγησης μέχρι το πρόβλημα ασφάλειας να λυθεί.

Ήδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο ανταγωνιστικός Mozilla Firefox κέρδισε μερίδιο αγοράς διεθνώς, φθάνοντας το 40% στην Ευρώπη έναντι 45% του Internet Explorer. Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία ο Firefox έχει πλέον την πρώτη θέση. Το Ίδρυμα Mozilla μόλις κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση 3.6 του Firefox.

Εν μέσω πιέσεων, η Microsoft αναγκάστηκε να κλείσει την «τρύπα» τρεις εβδομάδες πριν την τακτική κυκλοφορία των νέων updates της (την τελευταία φορά που είχε πάλι αναγκαστεί να βγει έξω από τον μηνιαίο προγραμματισμό της, ήταν τον Ιούλιο του 2009).

Όλες οι εκδόσεις του Internet Explorer (από τον ΙΕ 5.01 έως τον ΙΕ 8) θα λάβουν και θα εγκαταστήσουν τη συγκεκριμένη ενημέρωση μέσω της αυτόματης υπηρεσίας Microsoft Update. Το πρόβλημα κυρίως αφορά την παλαιότερη έκδοση του Internet Explorer 6, όμως οι χάκερ μπορεί να βρουν τρόπο να υπερκεράσουν τις άμυνες του Internet Explorer 7 και 8.