Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



22.1.10

About Hacking!!!


Τι είναι το hacking?
Ο όρος hacking προέρχεται από τα μικρά προγράμματα, που ονομάστηκαν hacks (εργαλεία κοπής), και που ήταν πολύ συνηθισμένα τον πρώτο καιρό των υπολογιστών όταν ο προγραμματισμός ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία, μόνο για πολύ λίγους και φυσικά μόνο σε γλώσσα μηχανής. Οι προγραμματιστές που δημιουργούσαν τέτοιες εντολές για να διευκολύνονται στη δουλειά τους ονομάστηκαν hackers.
Σήμερα, για τον πολύ κόσμο, ο όρος hacker σημαίνει...

...λανθασμένα τον ταλαντούχο φανατικό των ηλεκτρονικών υπολογιστών που σκορπά την καταστροφή. Οι ίδιοι οι hackers ενοχλούνται απ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό και ξεχωρίζουν τους εαυτούς τους από τους κακόβουλους hackers ή crackers (criminal hackers), οι οποίοι έχουν ως στόχο την πρόκληση ζημιών σε μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, την δημιουργία ιών (viruses) και την κυβερνο-τρομοκρατία.

Τι είναι οι hackers?

Με τον όρο hacker χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει πολλές τεχνικές γνώσεις για τους υπολογιστές αλλά και προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού, μπορεί να εντοπίσει αδυναμίες σε συστήματα υπολογιστών, να λύνει τεχνικά προβλήματα, να βελτιώνει εφαρμογές αλλά και που συνεργάζεται μ’ άλλους ομοίους για την επίλυση των προβλημάτων των υπολογιστών, χωρίς όμως να προξενεί κάποια ζημιά. Σε όλες τις περιπτώσεις (εκτός από τους script kiddie, βλέπε παρακάτω) οι hackers είναι άτομα με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης.

Κατηγορίες hackers

White hat hackers:
Άτομα που τους αρέσει να "σπάνε" την ασφάλεια συστημάτων για όχι κακόβουλους σκοπούς.
Τους αρέσει η γνώση, το να κατανοούν πως λειτουργεί κάποιο πρόγραμμα ή μηχανισμός.
(περισσότερα)

Crackers ή Black hat hackers:
Οι crackers (criminal hackers) θεωρούνται ως οι κακόβουλοι hackers και έχουν ως
στόχο την πρόκληση ζημιάς σε δίκτυα υπολογιστών, την εισβολή σε υπολογιστές χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση, την δημιουργία ιών, την παραβίαση κωδικών ασφαλείας, την καταστροφή ή και την αλλοίωση δικτυακών τόπων (Web sites) όπου αφήνουν περήφανα την δικτυακή τους σφραγίδα με το ψευδώνυμό τους, την δημιουργία πειρατικών αντιγράφων
προγραμμάτων ή τραγουδιών ή βίντεο κ.ά.
(περισσότερα)

Script kiddie:
Είναι άτομα χωρίς πολλές γνώσεις, που χρησιμοποιούν έτοιμα προγράμματα για να κάνουν επιθέσεις ή φιγούρα στους φίλους τους. Είναι άτομα που καλά καλά δεν χαρακτηρίζονται hackers.
(περισσότερα)

Hacktivists ή νέο-hackers:
Είναι άτομα που χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους με σκοπό να πουν ή προωθήσουν μια κοινωνική, ιδεολογική, θρησκευτική ή πολιτική γνώμη. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρέφουν την κεντρική σελίδα από γνωστά site ή το αλλάζουν με σκοπό να γελοιοποιήσουν τον ιδιοκτήτη. Σπάνια, χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους στο όνομα της
interneto-τρομοκρατίας.
(περισσότερα)

Πως ξεκίνησε;

Στην αρχή ήταν μια τηλεφωνική εταιρεία η Ρackard Βell. Τότε περίπου υπήρξαν οι πρώτοι hackers που δεν ξεπερνούσαν τα όρια της φάρσας, μέχρι τη δεκαετία του '60.
Οι σπουδαστές του πανεπιστημίου ΜΙΤ, είχαν τη φυσική περιέργεια για τον τρόπο λειτουργίας κάθε συσκευής που υπήρχε. Οι υπολογιστές τότε ήταν mainframes, μηχανήματα κλειδωμένα σε δωμάτια με ελεγχόμενη θερμοκρασία. Το κόστος λειτουργίας τους ήταν
απαγορευτικό και οι ερευνητές είχαν στη διάθεση τους περιορισμένο χρόνο εργασίας.
Τότε οι πιο έξυπνοι από αυτούς, δημιούργησαν τα πρώτα hacks, προγράμματα που βοηθούσαν στη γρηγορότερη εκτέλεση υπολογισμών. Αρκετές φορές τα hacks ήταν καλύτερα προγράμματα από τα αρχικά. Ίσως το καλύτερο hack της ιστορίας έγινε το 1969, όταν δύο υπάλληλοι της Βell συνέθεσαν κάποιες εντολές για να αυξήσουν την ταχύτητα των υπολογιστών, και το hack το ονόμασαν UNIX.
Τη δεκαετία του '70 το hacking ήταν εξερεύνηση και κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του νέου κόσμου. Γύρω στο 1971 ένας βετεράνος του Βιετνάμ ανακάλυψε ότι η σφυρίχτρα που έδιναν δώρο τα δημητριακά Cap 'n' Crunch παρήγαγε ήχο συχνότητας 2600 mhz. Απλά σφύριζε στην τηλεφωνική συσκευή και έκανε τηλεφωνήματα χωρίς χρέωση...
Το μόνο που έλειπε από τη σκηνή της δεκαετίας του '70 ήταν ένα εικονικό μαγαζί συγκέντρωσης των hackers. Το 1978, οι Randy Sousa και Ward Christiansen δημιούργησαν το πρώτο ΒΒS (Βulletin Βoard System) που λειτουργεί μέχρι και σήμερα.
Το 1983, η ταινία "War Games" έριξε φως στο σκοτεινό κόσμο του hacking και προειδοποίησε το κοινό για τις ικανότητες των hackers. Οι ίδιοι οι hackers πήραν διαφορετικά μηνύματα από την ταινία. Το περιβάλλον άλλαζε. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι μετακινούνταν στον ηλεκτρονικό κόσμο. Το ΑRΡΑΝΕΤ μετασχηματιζόταν σε Internet και τα ΒΒS βρίσκονταν σε εποχή άνθησης. Στο Milwaukee μια ομάδα hackers με ψευδώνυμο 414 (ο κωδικός της περιοχής τους) εισέβαλλαν στους υπολογιστές διάφορων ερευνητικών κέντρων, μέχρι να συλληφθούν από την αστυνομία. Το 1984 αποτέλεσε την αρχή του Μεγάλου Πολέμου κατά των hackers.
Τότε δημιουργήθηκε η ομάδα Legion of Doom, μέλη των οποίων αποσπάστηκαν και δημιούργησαν τους Masters of
Deception.Από το 1990 και για δύο χρόνια, οι δύο ομάδες πολέμησαν μεταξύ τους μέχρι που συνελήφθησαν από το FBI.
Με την Αμερικάνικη κυβέρνηση στο internet, τέλειωσε και η πλάκα! Το Κογκρέσο δημιούργησε το νόμο για τις απάτες με υπολογιστές. Τότε εμφανίστηκε o Robert Morris που το 1988 έκανε crash σε 6.000 online υπολογιστές και κέρδισε τον "τίτλο" του πρώτου hacker που τιμωρήθηκε από τον νόμο, με 10.000 δολλάρια πρόστιμο και ατέλειωτες ώρες κοινωνικού έργου. Ακολούθησε ο Κevin Mitnick και αρκετές φορές κάποια μέλη των Legion of Doom.
Το ευρύ κοινό παρακολούθησε τη σύλληψη του Μitnick από την κρατική τηλεόραση και τα αισθήματα του για τους hackers άλλαξαν. Οι hackers δεν ήταν πια οι εκκεντρικοί που ήθελαν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις. Η οικονομία που στηριζόταν στο δίκτυο χρειαζόταν προστασία και οι hackers χαρακτηρίστηκαν ως εγκληματίες.
Το καλοκαίρι του 1994 μια ομάδα hackers εισέβαλαν στους υπολογιστές της Citibank και μετέφεραν 10 εκατομμύρια δολλάρια από λογαριασμούς πελατών. Οι hackers συνελήφθησαν και η τράπεζα κάλυψε ξανά τα χρήματα, αλλά ο φόβος εξακολουθεί να υπάρχει στο δίκτυο...

Διάσημοι hackers:

Kevin Mitnick. Ο ποιο γνωστός hacker. Συγγραφέας και του πολύ γνωστού βιβλίου "Η τεχνική της απάτης". Σήμερα δουλεύει για τις Αμερικάνικες υπηρεσίες άμυνας. Ο πρώτος που του επιβλήθηκε η ποινή να μην ξανακουμπήσει υπολογιστή".
Eric Corley. Hacker από το 1970. Ιδρυτής του περιοδικού "2600 The Hacker Quarterly" που αναφέρεται σε θέματα παραβίασης τηλεφώνων, δικτύων κτλ. με παραδείγματα.
Fyodor. Κατασκεύασε το πρόγραμμα nMap το οποίο μπορούσε να εντοπίσει κρυμμένες συσκευές σε ένα δίκτυο και να πάρει πληροφορίες για αυτές.
Solar Designer. Κατασκεύασε το Openwall Project το οποίο είναι τμήματα προγράμματος τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια. Έχει ενσωματωθεί μεγάλο τμήμα στον πυρήνα του Linux.
Michał Zalewski. Είναι ένας εξαιρετικός ερευνητής ασφαλείας δικτύων υπολογιστών.
Gary McKinnon. Έχουν πει ότι είναι πίσω από το "μεγαλύτερο hack όλων των εποχών στο στρατιωτικό σύστημα των ΗΠΑ". Αν αποδειχτεί ένοχος θα μπει ισόβια και θα πρέπει να πληρώσει 2 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. (πηγή)

Το hacking σήμερα:

Έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, οι εταιρίες κατασκευής προγραμμάτων έχουν ανεβάσει το επίπεδό τους και οι hacker έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα εμπόδια. Πλέον το να αποκρύψει κάποιος την ταυτότητά του στο internet είναι σχεδόν αδύνατο.
Το cracking έχει φτάσει σε σημεία που για να σπάσει ένα πρόγραμμα χρειάζονται μέρες. Όσο για τις επιθέσεις στα τηλεφωνικά δίκτυα, αυτές αποτελούν παρελθόν μετά την έλευση των ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι hackers όμως υπάρχουν, καλύτερα οργανωμένοι από ποτέ. Έχουν πλέον στα χέρια τους και αυτοί πολύ δυνατά εργαλεία και απ' ότι φαίνεται ο πόλεμος θα συνεχίζεται για χρόνια..
Αν κάτι πρέπει να μείνει από αυτό το άρθρο είναι ότι οι hackers δεν είναι οι εγκληματίες του internet, τουλάχιστον όχι σε όλες τις περιπτώσεις.
[Πηγή]