Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



10.3.10

85 χρόνια Ολυμπιακός


Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Ανάδοχος του συλλόγου ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος έδωσε τέλος στις όποιες διαφωνίες με την έμπνευσή του. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το "Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς" και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα. Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό.
Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο ...

... Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου. Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και βεβαίως όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.


10 Μαρτίου 1925. Η μέρα που αποφασίστηκε η ίδρυση της Ομάδας Θρύλου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και Αθλητισμού. Μία ομάδα ικανή να συνδυάζει την ευγενή άμιλλα, το ήθος, το ολυμπιακό ιδεώδες και να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα κέντρο με εμπόρους, εργάτες, νησιώτες, ναυτικούς, και μετανάστες από την Μικρά Ασία. Κόκκινο και λευκό ορίστηκα τα χρώματα. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Και σήμα του ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος- ο πάντα πρωταθλητής.

Ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος πρότεινε το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και ο Μιχάλης Μανούσκος το ολοκλήρωσε σε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».Κόκκινο και λευκό ορίστηκα τα χρώματα. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Και σήμα του ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος- ο πάντα πρωταθλητής.

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθως Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς

Πρώτος Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με Αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.

Το έμψυχο υλικό του νεοϊδρυθέντος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ήταν θαυμάσιο. Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι που αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή μέλη της ομάδας, ανέβασαν τη φήμη και έδωσαν αίγλη στο σύλλογο. Παιδιά γνωστής οικογενείας του Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους Κλειδουχάκη, Βασιλείου, Αλεκάκη, Λεκκό, Πεζώνη, Βλάσση.

Η ομάδα που έμελλε να γίνει Θρύλος με την παλικαροσύνη, τη ντομπροσύνη, την αρχοντιά και την μπέσα που απέπνεε από τους αθλητές και το φίλαθλο λαό. Τόσο στο Ποδόσφαιρο όσο και σε όλα τα Αθλήματα στα οποία αγωνίζεται.

ΘΡΥΛΕ ΜΑΣ ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ!!!!!!!!!!

[Πηγή] Timos Nikaia

4 σχόλια:

Ἀχιλλεῦς είπε...

ετσι ρε Ολυμπιακάρα!

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

χρονια πολλα στον ΟΣΦΠ
αν ολα πανε καλα θαρθω 20 του μηνα

ekabitis είπε...

Σύλλογος μεγάλος,
δεν υπάρχει άλλος ...
Γειά σου Θοδωρή.

ekabitis είπε...

Όταν αποφασιστεί, στείλε mail Φωτεινή. Να κανονίσουμε για καφέ αν έχεις χρόνο.