Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



28.3.10

Νo smoking και στο αυτοκίνητο


Είκοσι από τους πιο επιφανείς ιατρούς της Βρετανίας, ένωσαν τις φωνές τους σε μία προσπάθεια να προωθηθεί η απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στο αυτοκίνητο, με σκοπό την προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς συνέπειές του.
«Και γιατί να σταματήσουμε εκεί ; Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Η απαγόρευση του καπνίσματος και μέσα στο σπίτι;», ρωτήθηκε, σύμφωνα με την Telegraph, ένας από τους προτείνοντες την απαγόρευση μέσα στο αυτοκίνητο.
Απαντώντας στην εν λόγω ερώτηση, ο ιατρός απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ακραίο, καθώς δε θα υπήρχε τρόπος να ...

... ελεγχθεί η εφαρμογή του μέτρου.
Στο βιβλίο «Κακοί Νόμοι», του αρθρογράφου, που επιμελήθηκε το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Telegraph, αναφέρεται πως απαγορεύσεις όπως αυτή, όχι μόνο δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα, αλλά αντίθετα, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη έκθεση των παιδιών στον καπνό, αφού οι γονείς, μην μπορώντας να καπνίσουν σε εξωτερικούς χώρους, απολαμβάνουν τη συνήθειά τους κατεξοχήν στο σπίτι, όπου βρίσκονται και τα παιδιά τους.
Ο ίδιος διερωτάται κατά πόσο αυτή η απαγόρευση ξεπερνά κάθε όριο λογικής, επισημαίνοντας πως «αφού τα παιδιά είναι στις μέρες μας σαφώς πιο παχιά από όσο ήταν και η παχυσαρκία είναι εθνικό πρόβλημα, γιατί αν μην απαγορεύεται στους γονείς να αγοράζουν burgers ή άλλα παχυντικά φαγητά στα παιδιά».
Σε έξι επαρχίες του Καναδά ωστόσο, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη από το 2007.
Σύμφωνα με το CBS, ο Dr. David Saltman, ογκολόγος της κλινικής κατά του καρκίνου St. John's στο «Newfoundland and Labrador» , υπογραμμίζει πως πρόκειται για τη μόνη επαρχία της ευρύτερης περιοχής Atlantic Canada, όπου δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση καπνίσματος για τις περιπτώσεις που στο αυτοκίνητο επιβαίνουν και παιδιά.
Η πόλη Nova Scotia του Wolfville ήταν η πρώτη περιοχή, όπου το 2007 απαγορεύτηκε το κάπνισμα εντός αυτοκινήτων, παράδειγμα το οποίο έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες επαρχίες του Καναδά.
Το 2008, μία δημοσκόπηση έδειξε πως το 82% των Καναδών τασσόταν υπέρ της σχετικής απαγόρευσης.
Στον Καναδά εκτιμάται ότι 1.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από τον καρκίνο και καρδιακά νοσήματα, που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα, το οποίο θεωρείται πως επηρεάζει τα παιδιά δυσανάλογα περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες.

6 σχόλια:

Eva F. είπε...

Μακάρι να γινόταν ΟΛΙΚΗ απαγόρευση του καπνίσματος....
Πιστεύω ότι ήταν σωτήριο για πολλές περιπτώσεις....

Υ.Γ.
Υπόψιν ότι υπήρξα καπνίστρια και μάλιστα φανατική (το λιγότερο 3,5 πακέτα την ημέρα και μάλιστα Oscar)μέχρι 17 ΝΟΕ 2000.

ekabitis είπε...

Και εμείς που θα καπνίζουμε Εύα?

pgetsos είπε...

na min kapnizete !!!

ekabitis είπε...

Θα προσπαθήσουμε Πετράν.

thomas είπε...

Είναι δυνατόν να συζητούμε αν πρέπει να καπνίζουμε ή όχι στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι? Εννοείται ότι δεν πρέπει να καπνίζει κανείς σε χώρους που υπάρχουν παιδιά !!! Μόνο "ζώα" θα κάπνιζαν στο αυτοκίνητο όταν έχουν μαζί τα παιδιά τους.

ekabitis είπε...

Πολύ σωστά το επισημαίνεις Θωμά.
Τα παιδάκια, που είναι και πιο ευαίσθητα, δεν φταίνε σε τίποτα να γίνονται παθητικοί καπνιστές!