...εμας τους ίδιους και στις υπόλοιπες εφαρμογές που προσθέτουμε.
Τα κακής ποιότητας προγράμματα καθυστερούν τον υπολογιστή καταναλώνοντας μνήμη και ξοδεύοντας επεξεργαστική ισχύ. Η αλόγιστη χρήση antivirus επιβαρύνει τον υπολογιστή με άσκοπους ελέγχους. Και όταν ο σκληρός δίσκος δεν έχει ελεύθερο χώρο τότε ο τελευταίος που φταίει είναι τα Windows. Ο πρώτος είναι αυτός που κάθεται πίσω από τον υπολογιστή και μετά την εγκατάσταση των Windows (και των απαιτούμενων drivers) ανοίγει τον internet browser και εγκαθιστά αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα παραβλέποντας σιγά σιγά τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης. Αυτό είναι ο λόγος που ξοδεύουμε ώρες να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας, αντίγραφα των εφαρμογών και να τα κάνουμε όλα από την αρχή.
Προβληματικό λογισμικό.
Διάφορα προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι γενναία στις υποσχέσεις και φτωχά στη λειτουργικότητα. Πάρα πολλά από αυτά είναι κακογραμμένα, γεμίζουν το σκληρό δίσκο με άχρηστα αρχεία όπως DLL, εικονίδια, εικόνες και το registry με άχρηστες πληροφορίες. Παράλληλα στην εγκατάσταση τους είναι προεπιλεγμένη η εγκατάσταση toolbars, επιπλέον προγραμμάτων που δεν έχουν σχέση με αυτό που θέλουμε να κάνουμε και η εκτέλεση του προγράμματος κατά την εκκίνηση του συστήματος.
Οδηγοί.
Αν χρησιμοποιούμε τους generic οδηγούς που εγκαθίστανται με τα Windows πρέπει να γνωρίζουμε ότι η συσκευή που θέλουμε να υποστηρίξουμε, όπως κάρτα δικτύου, μπορεί να λειτουργεί αλλά όχι με άριστα ενώ πολλές φορές μπορεί το σύστημα να αναζητά την τελευταία έκδοση οδηγού χωρίς να το βλέπουμε.
Οι οδηγοί συσκευών που χρειαζόμαστε είναι πάντα οι επίσημοι οδηγοί του κατασκευαστή που συνήθως προσφέρονται online από την ιστοσελίδα του. Πρέπει απαραίτητα η έκδοση τους να υποστηρίζει το μοντέλο της συσκευής και το λειτουργικό σύστημα που χρειαζόμαστε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία.
Εργαλεία συντήρησης.
Τα περισσότερα από τα εργαλεία συντήρησης που χρειαζόμαστε όπως για Defragment, Backup, Restore υπάρχουν μέσα στα Windows και δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για third-party εφαρμογές. Τα εργαλεία των Windows λειτουργούν μια χαρά για τις βασικές εργασίες.
Antivirus και πάλι antivirus.
Μέχρι τώρα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι ένα «απλό» antivirus και μεγάλη προσοχή στο να μην ανοίγουμε ύποπτα και αμφιλεγόμενα αρχεία (γιατί πιθανόν περιέχουν ιούς) ήταν αρκετά για να προστατεύσουν. Μέχρι τώρα. Γιατί με την εισαγωγή των Microsoft Security Essentials, το antivirus πακέτο των Windows λύθηκε και αυτό το πρόβλημα. Είναι αποτελεσματικό και πάνω από όλα «αέρινο».
Εργαλεία ταχύτητας.
Αυτή η κατηγορία προγραμμάτων, αυτά που λένε "Speed Up" ή "Optimize", στην καλύτερη περίπτωση δεν προσφέρουν τίποτα ουσιώδες. Στη χειρότερη περίπτωση καθυστερούν τον υπολογιστή προσθέτοντας άχρηστη πληροφορία και αρχεία.
Αντί για εργαλεία ταχύτητας και με την προϋπόθεση ότι έχουμε μια ικανοποιητική γνώση των ρυθμίσεων στο control panel που έχουμε στον υπολογιστή μας μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας να τρέχει πιο γρήγορα καταργώντας μερικά γραφικά, το auto indexing στους σκληρούς δίσκους και πάνω από όλα περιορίζοντας την εκκίνηση προγραμμάτων κατά την εκκίνηση του συστήματος στα απολύτως απαραίτητα.
Για τα Windows XP μπορείτε να δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ. Για τα Windows 7 ισχύουν σε γενικές γραμμές τα ίδια πράγματα αλλά χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Εργαλεία καθαρισμού.
Αυτή είναι μια κατηγορία εργαλείων στην οποία τα third party λογισμικά υπερτερούν των εργαλείων που υπάρχουν στα Windows. Η καλύτερη πρόταση είναι το CC Cleaner για τον καθαρισμό των πεδίων αναζήτησης, των cookies, των προσωρινών αρχείων κ.α. ενώ μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά και το registry ή να απομακρύνει εφαρμογές με επιτυχία. Για πιο ενδελεχή καθαρισμό του registry προτείνεται το Registry Mechanic που, επιπλέον, κάνει compacting στο registry για μεγαλύτερες ταχύτητες.
Browser Plug In.
Τα Plug In που εγκαθιστούμε στον Internet Explorer ή στο Mozilla (τελευταία και στον Chrome) καθυστερούν τη λειτουργία των προγραμμάτων περιήγησης. Γι’ αυτό εγκαθιστούμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα.
2 σχόλια:
Περιττό να σου πω πως η ανάρτησή σου αυτή είναι άπαιχτη φίλε μου Εκαβίτη. Πάω να δοκιμάσω τις οδηγίες που δίνεις στο λίνκ επάνω, γιατί το σύστημά μου σ-έ-ρ-ν-ε-τ-α-ι στην κυριολεξία τελευταία.
Και εγώ την βρήκα πολύ χρήσιμη, φίλε Νίκο, γι αυτό και την δημοσίευσα. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους τους χρήστες του internet, bloggers ή μη.
Δημοσίευση σχολίου