Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



8.2.10

Αιωνία σας η μνήμη!


8-2-1981. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!

Σαν σήμερα, 21 παλικάρια έχασαν την ζωή τους στο τραγικό δυστήχημα της Θύρας 7 στο στάδιο -τότε- Καραϊσκάκη.
Περάσανε 29 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, για τον Ελληνικό αθλητισμό, αυτή της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου του 1981. Μια μέρα που μετά από 29 ολόκληρα χρόνια συγκινεί ακόμα όλους τους φιλάθλους της Ελλάδας. Μιλάω για τους υγιείς φιλάθλους και όχι τους κάφρους που πηγαίνουν στα γήπεδα για να βρίσουν νεκρούς, σπίτια, μανάδες και αδελφές.
Συνάμα, ήταν και μια μέρα ποδοσφαιρική, όπως άλλωστε οι περισσότερες Κυριακές για τους έλληνες φιλάθλους, καθώς τότε ο κόσμος σύρρεε κατά κόρων στα γήπεδα, καθώς δεν υπήρχαν οι τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων, όπως συμβαίνει σήμερα. Ήταν από το πρωί μια μέρα ηλιόλουστη, μια μέρα που μόνο ευχάριστα μπορούσε να σε προδιαθέσει και που τίποτα δεν προμήνυε τα όσα επρόκειτο ν' ακολουθήσουν το απόγευμα.

Για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα ήταν η 20η αγωνιστική του, και σ' αυτήν, οι ερυθρόλευκοι του Κάζιμιρ Γκόρσκι υποδέχονταν στο στάδιο Καραϊσκάκη την ΑΕΚ, που βρισκόταν δύο βαθμούς πίσω τους. Τα 35.450 εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για το παιχνίδι, είχαν γίνει ανάρπαστα.
Πιτσιρικάς εγώ, δεν μπόρεσα να βρω εισιτήριο, και έτσι βρέθηκα στις εξέδρες ...του γηπέδου της Ν. Σμύρνης με το ραδιοφωνάκι όμως στο αυτί. Ίσως να ήταν γραφτό μου, καθώς αν έβρισκα εισιτήριο θα ήταν στη θύρα 7, όχι από υπέρμετρο οπαδισμό, αλλά λόγω του χαμηλού κόστους του εισιτηρίου.

Στο γήπεδο η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή, αφού στο κατάμεστο στάδιο τα τραγούδια, τα συνθήματα, και οι ιαχές των οπαδών των δύο ομάδων έδιναν και έπαιρναν. Το παιχνίδι έληξε με θριαμβευτική νίκη του Ολυμπιακού με 6-0. Για την ιστορία τα γκολ σημείωσαν οι: Τρία γκολ πέτυχε ο Μάικ Γαλάκος, και από ένα γκολ οι Βαγγέλης Κουσουλάκης, Κώστας Ορφανός και Νίκος Βαμβακούλας.

Το χρονικό της τραγωδίας:

Το πανηγύρι από τους φιλάθλους είχε αρχίσει πολύ πριν το 90΄ και η ...

... ιαχή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, δονούσε την ατμόσφαιρα. Όμως η μοίρα εκείνη τη στιγμή είχε άλλα σχέδια. Πολλοί από τους φιλάθλους του Θρύλου που βρίσκονταν στη ΘΥΡΑ 7, έτρεξαν πριν από τη λήξη του αγώνα να βγουν έξω, προκειμένου να πάνε στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές.

Η ώρα ήταν 16:58 και το παιχνίδι ήθελε δύο λεπτά για να τελειώσει. Κάποιος από τους φιλάθλους που έτρεχαν χαρούμενοι, πάτησε κάποιο μαξιλαράκι και γλίστρησε στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο. Η μοιραία πόρτα ήταν κλειστή ή μισάνοιχτη σύμφωνα με άλλους και το κακό δεν άργησε να γίνει, καθώς δεκάδες άτομα έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο και ποδοπατήθηκαν, αφού από πίσω έρχονταν ανυποψίαστοι φίλαθλοι κατά κύματα.
17:03: Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να ξεριζώσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.
17:15: Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στον Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.
17:30: Αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το Τζάνειο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
17:50: Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κάνουν έκκληση σε γιατρούς να προσέλθουν στο Τζάνειο ώστε να ενισχύσουν τους εφημερεύοντες αλλά και για αιμοδότες. Κινητοποιείται επιπλέον προσωπικό και στο Κρατικό Πειραιώς όπου μεταφέρονται κάποιοι βαριά τραυματισμένοι.
18:20: Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος και δίνονται εντολές για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση γιατρών και αιμοδοτών.
18:30: Το Κέντρο Άμεσης Δράσεως ζητάει από τα πληρώματα των περιπολικών και τους αστυνομικούς εθελοντές αιμοδότες να σπεύσουν στα δύο νοσοκομεία. Εκατοντάδες αστυνομικοί προσφέρουν αίμα.
18:50: Φτάνουν στο Τζάνειο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας και παράγοντες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.
19:00: Με εντολή του διευθυντή του ΚΑΒ κ. Καραβά ζητείται να τεθεί σε επιφυλακή και το ΚΑΤ, για να δεχτεί τραυματίες που έχουν ανάγκη νευροχειρουργικής επεμβάσεως.
19:15: Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώνονται έξω από τον Τζάνειο και με αγωνία ζητούν να μάθουν τα ονόματα νεκρών και τραυματιών.
19:30: Αθρόα είναι η προσέλευση γιατρών και αιμοδοτών, ενώ δεκάδες γυναίκες λιποθυμούν από την αγωνία.
19:40: Ο Υπουργός κ. Δοξιάδης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό κ. Ράλλη, ο οποίος δίνει εντολή να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Καραμανλή
19:45: Χρειάζεται να μπλοκάρουν το Τζάνειο δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο από την κεντρική είσοδο για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους γιατρούς και στους αιμοδότες. 20:00: Σκηνές αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στο Τζάνειο από τους συγγενείς. Αναγνωρίζονται τα τρία πρώτα θύματα. Είναι οι Γιάννης Κανελλόπουλος, Γιάννης Διαλυνάς και Βασίλης Μάχος. Δυστυχώς ακολούθησαν και άλλοι και ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 21.
20:15: Οι αστυνομικοί του 7ου Αστυνομικού τμήματος αρχίζουν την πραγματογνωμοσύνη στην ΘΥΡΑ 7, αναζητώντας τις αιτίες του τραγικού γεγονότος.
20:30: Στο Τζάνειο φτάνει ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης ενώ σοβαρά τραυματίες μεταφέρονται στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Γιατροί και νοσοκόμες βγαίνουν με καταματωμένες τις μπλούζες στους διαδρόμους και φωνάζουν ονόματα τραυματιών. Αρκετοί από τους συγγενείς λιποθυμούν.
20:50: Τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα αρχίζουν να μεταδίδουν πένθιμη μουσική, ενώ παράλληλα, σε ένδειξη πένθους έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους.
21:00: Γύρω στα 300 με 400 άτομα με άγριες διαθέσεις προσπαθούν να μπουν στο στάδιο Καραϊσκάκη και να βρουν τους υπεύθυνους. Απομακρύνονται από μια διμοιρία των ΜΑΤ.
21:15: Ο διοικητής του Τζανείου κ. Απέργης βγαίνει στο διάδρομο και κάνει έκκληση στον κόσμο να απομακρυνθεί από την είσοδο του νοσοκομείου γιατι εμποδίζουν την κυκλοφορία περιπολικών και ασθενοφόρων, ενώ εκκλήσεις για τον ίδιο λόγο γινόντουσαν και από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
22:00 Ο κόσμος αρχίζει να απομακρύνεται σιγά - σιγά από τα δύο νοσοκομεία...

Κλείνοντας την μικρή αναφορά μας στο δραματικό χρονικό των γεγονότων της 8ης Φεβρουαρίου 1981 θα σταθούμε για να αποκρυπτογραφήσουμε τα αίτια της τραγωδίας της ΘΥΡΑΣ 7 στα λόγια -όπως τότε ειπώθηκαν- ενός από τους τραυματίες, του 18χρονου τότε, Ηλία Λύτρα ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έπεσαν στα σκαλοπάτια της ΘΥΡΑΣ 7. Η πόρτα ήταν μισάνοιχτη. Όταν έφτασα όμως στα τελευταία σκαλοπάτια, γλίστρησα και έπεσα. Πριν καταλάβω καλά-καλά τι έγινε, άρχισαν να πέφτουν από πάνω μας ένας, δύο, τρεις…, δέκα..., εκατό.
Τα θύματα της τραγωδίας που έλαβε χώρα εκείνη την αποφράδα ημέρα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, είναι οι ακόλουθοι.

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!


Το Σάββατο 6/2, όπως κάθε χρόνο έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της θύρας 7.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, και πριν από την κατάθεση των στεφάνων, έλαβε χώρα μια άκρως συγκινητική σκηνή.
Ο κ. Ηρακλής, την περίοδο που έγινε το θλιβερό συμβάν, ήταν οδηγός ταξί. Εκείνο το απόγευμα μετέφερε στο Τζάνειο νοσοκομείο, τον δεκατετράχρονο τότε νεαρό Πάνο Τουμανίδη, βαριά τραυματισμένο. Ο νεαρός έρερε μαζί του μια ματωμένη σημαία του Ολυμπιακού. Δυστυχώς το παλικάρι δεν βγήκε ποτέ από το νοσοκομείο να παραλάβει την σημαία του καθώς ήταν ένα από τα θύματα του τραγικού συμβάντος.
Το Σάββατο λοιπόν βρέθηκε ο κ. Ηρακλής στον τόπο του τελέστηκε το μνημόσυνο, και μέσα σε βαρύ συγκινησιακό κλίμα και χειροκροτήματα, παρέδωσε την ματωμένη σημαία στη χαροκαμένη μητέρα του Πάνου.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ 6-0