Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



13.2.10

Ρουτίνα τα αναπνευστικά προβλήματα για τα Κέντρα Υγείας.

Έρευνα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ότι 3 στα 10 νοσήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια υγεία αφορούν το αναπνευστικό.

Το κάπνισμα και οι συνθήκες διαβίωσης και περιβάλλοντος είναι από τους κυριότερους λόγους που 3 στα 10 νοσήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας έχουν να κάνουν με το αναπνευστικό σύστημα. Το θέμα ανέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ειδικότερα της Πνευμονολογικής Κλινικής σε Κέντρα Υγείας της περιοχής. Σε πρώτη φάση, ζητήθηκε η σχετική εκτίμηση των διευθυντών των κέντρων υγείας και σε δεύτερη φάση γιατροί της κλινικής μελέτησαν στοιχεία από ...

...τα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Αγιάς, Φαρκαδόνας και Μουζακίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, και γενικότερα η δυσκολία της αναπνευστικής λειτουργίας είναι από τους συνηθέστερους λόγους επίσκεψης στα κέντρα υγείας του θεσσαλικού κάμπου. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, τα αναπνευστικά προβλήματα συνδέονται κυρίως με το κάπνισμα αλλά και με το περιβάλλον διαβίωσης. «Η έρευνα έδειξε ότι το 1/3 των ασθενών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάσχει από αναπνευστικό πρόβλημα είτε λόγω καπνίσματος είτε λοιμώξεων. Να σημειωθεί δε ότι η συγκεκριμένη έρευνα έλαβε χώρα πριν την έξαρση της νέας γρίπης».
Όπως τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής, κι ένας μη καπνιστής μπορεί να εμφανίσει αναπνευστικά προβλήματα αφού μπορεί να είναι παθητικός καπνιστής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η έρευνα διεξήχθη στα κέντρα υγείας του θεσσαλικού κάμπου, δηλαδή σε αγροτικές περιοχές.
Το καφενείο βλάπτει!
Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη ένας σημαντικός παράγοντας για τα αναπνευστικά προβλήματα στα χωριά είναι η αγαπημένη συνήθεια των χωριανών να συνωστίζονται στα καφενεία, και να παραμένουν εκεί για ώρες. Επίσης, ο τρόπος θέρμανσης των σπιτιών είναι και αυτό ένα αίτιο της συχνής εκδήλωσης αναπνευστικών προβλημάτων. Όπως διαπιστώθηκε γυναίκες που δεν κάπνιζαν, παρουσίαζαν ασθένειες χρόνιων καπνιστών κι αυτό οφείλονταν στις σόμπες ξύλου και στα τζάκια που ενδεχομένως να μην απορροφούν όλο τον καπνό που παράγουν.