Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



11.2.10

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.


Αύξηση κατά 149% καταγράφηκε το 2009 στις καταγγελίες για παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου.
Εκδήλωση για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο πραγματοποίησε και η Microsoft, η οποία παρουσίασε δική της έρευνα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι μόνο το 25% των γονέων χρησιμοποιεί φίλτρα γονικού ελέγχου για να εμποδίσει την πρόσβαση των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο.
Καταγγελίες.
Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή Safeline δέχτηκαν 1.778 καταγγελίες, συγκριτικά με μόλις 715 το 2008. Η αύξηση των καταγγελιών θα μπορούσε να σημαίνει ...

... είτε πραγματική αύξηση των περιστατικών είτε αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Από το σύνολο των καταγγελιών που αφορούσαν επιβεβαιωμένες παράνομες ενέργειες:

Το 29% αφορά στην οικονομική απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών
Το 20% αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων
Το 15% αφορά στην παιδική πορνογραφία
Το 16% αφορά στα παράνομα ηλεκτρονικά μηνύματα που σκοπό είχαν το phishing ('ψάρεμα' προσωπικών δεδομένων με σκοπό την κλοπή οικονομικών στοιχείων).

Σε μικρότερο ποσοστό αναφέρθηκαν εγκλήματα όπως η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, η εξύβριση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η απειλή.

Τέλος, αυξημένος ήταν και ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούσαν διαδικτυακές παραβάσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης (social networks). Από το σύνολο του παράνομων καταγγελιών που έλαβε η SafeLine, το 20% αφορούσε ιστοσελίδες όπως το Facebook, το Hi5, το ΥouΤube και το Μyspace, με το Facebook να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 85%.

Οι παραβάσεις αφορούσαν την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου των επικοινωνιών, την εξύβριση ή συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ένας μικρός αριθμός αφορούσε στην προτροπή σε αυτοκτονία και στο ρατσισμό.

Στατιστικά της γραμμής βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ

Η Γραμμή Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (τηλέφωνο 800 11 800 15, email help@saferinternet.gr) λειτουργεί επίσημα από τον Σεπτέμβριο του 2009 και τους πρώτους τέσσερις μήνες λειτουργίας της δέχτηκε 443 αιτήματα είτε μέσω τηλεφώνου είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με προβλήματα που προέκυψαν κατά τη χρήση του Διαδικτύου:

Αναζήτηση πληροφοριών ή συμβουλών (41,53%), Εξάρτηση (24,38%), Οικονομικές απάτες (12,42%), Επικίνδυνο περιεχόμενο (7,45%), Βία, εκφοβισμός (7,22%), Κλοπή προσωπικών δεδομένων (2,93%), Ανορεξία (2,03%), Αποπλάνηση ανηλίκων (1,35%),
Πρόθεση για αυτοκτονία (0,23%), Εκβιασμός (0,23%), Αλλο (0,23%).
Το προσωπικό της γραμμής δίνει συμβουλές, παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, παραπέμπει στη γραμμή καταγγελιών Safeline.gr, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περιπτώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Εκδήλωση της Microsoft

Mε την αφορμή της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Microfoft και η μη κυβερνητική οργάνωση Ομάδα Δράσης για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Εμπιστοσύνης πραγματοποίησαν εκδήλωση με τη συμμετοχή 300 μαθητών δημοτικού, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Η Microsoft διενήργησε έρευνα μέσω του δικτυακού τόπου MSN σε 11 χώρες της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία, Ιρλανδία) και με τη συμμετοχή 14.181 ατόμων.

Το πρώτο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 245 παιδιά, 81% εκ των οποίων ηλικίας 14-18 ετών και 19% κάτω των 14 ετών, από τα οποία το 61% δηλώνει ότι έχει ενεργή συμμετοχή σε social networks. Από αυτά το 6% έχει αναρτήσει τη διεύθυνσή του, ενώ το 53% φωτογραφίες ή βίντεο με προσωπικές τους στιγμές.

Ποσοστό 25% κρίνει ότι η δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών ή φωτογραφιών είναι ασφαλής/πολύ ασφαλής, ενώ το 75% ότι είναι μη ασφαλής/καθόλου ασφαλής. Ένα ποσοστό 55% έχει δεχτεί επικοινωνία από άγνωστο. Από αυτούς, το 50% δηλώνει ότι απάντησε από περιέργεια, το 36% δεν απάντησε και ταυτόχρονα μπλόκαρε το αίτημα, ενώ μόλις το 4% ενημέρωσε τους κηδεμόνες του ή τους δασκάλους του.
Από τα στοιχεία της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 669 γονείς, ποσοστό 18% χαρακτηρίζει τη γνώση του για το διαδίκτυο καθόλου καλή ή ελάχιστη, το 52% μέτρια και το 30% πάρα πολύ καλή. Μόνο το 25% αξιοποιεί τα εργαλεία Γονικού Ελέγχου, το 28% έχει τοποθετήσει τον υπολογιστή στο σαλόνι του σπιτιού, το 32% περιορίζει το χρόνο πρόσβασης των παιδιών στο διαδίκτυο, ενώ το 15% δεν έχει προβεί σε κάποια δράση.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 3.500 μαθητές και 1000 γονείς έχουν παρακολουθήσει ενημερωτικές ημερίδες της Microsoft σε 11 πόλεις της Ελλάδας.