Με τη διαφημιστική καμπάνια για την ψηφιακή τηλεόραση και τα πλεονεκτήματά της να τρέχουν στα κανάλια, όλοι έχουν αρχίσει να ψάχνονται. Είναι όντως τόσο καλή η νέα τεχνολογία; Πότε ξεκινούν οι εκπομπές; Τι χρειάζομαι για να δω τα «νέα κανάλια»; Τι να κάνω την παλιά τηλεόρασή μου; Τι σχέση έχουν τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ με το νέο ψηφιακό σήμα;
Η τεχνολογία
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι μια σημαντική εξέλιξη στον χώρο των τηλεοπτικών πραγμάτων και ειδικά για τη χώρα μας, όπου η καλωδιακή ή η τηλεόραση μέσω Διαδικτύου δεν έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δούμε καλύτερη εικόνα και υπηρεσίες (όπως προβολή του προγράμματος της ημέρας και πληροφοριών για τις διάφορες εκπομπές). Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι...
... επιτρέπει να παρακολουθήσουμε μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και καλύτερη ποιότητα εικόνας (ακόμα και υψηλή ευκρίνεια) και ήχου στους δέκτες μας, μέσω μιας απλής συμβατικής κεραίας. Στην Ευρώπη, η τεχνολογία που έχει προκριθεί είναι η DVΒ-Τ και για την αποκωδικοποίηση του σχετικού σήματος χρειάζεται ειδικός δέκτης.
Τo κόστος
Βασικό ζήτημα για τους τηλεθεατές είναι ότι για να βλέπουν τα νέα ψηφιακά προγράμματα θα πρέπει να διαθέτουν τηλεόραση με επίγειο ψηφιακό δέκτη ή έναν αυτόνομο. Το πρόβλημα είναι ότι σύγχρονες τηλεοράσεις που πωλούνται ακόμα και σήμερα στην ελληνική αγορά δεν διαθέτουν τον σχετικό δέκτη, ενώ όσοι αγόρασαν δέκτη για τα κανάλια της ΕΡΤ (με αποκωδικοποίηση ΜΡΕG 2) μάλλον θα χρειαστεί να αγοράσουν νέο μοντέλο (με ΜΡΕG 4) ή να αναβαθμίσουν το κουτί τους (εφόσον η υπηρεσία αυτή υποστηρίζεται). Για να το πούμε πιο απλά, όσες τηλεοράσεις είναι συμβατές με το ΜΡΕG 4 μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και σήμα ΜΡΕG 2, δεν συμβαίνει όμως το αντίθετο. Επίσης, αν κάποιος δοκιμάσει να συντονίσει τον αναλογικό του δέκτη σε συχνότητα επίγειας ψηφιακής θα δει μόνο «χιόνια».
Οι τιμές των ψηφιακών δεκτών αρχίζουν από τα 50 ευρώ περίπου, ενώ οι τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας με ενσωματωμένο δέκτη κοστίζουν αρκετά χρήματα. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η έλευση της ψηφιακής τηλεόρασης σημαίνει σημαντικά κέρδη για τους κατασκευαστές του κλάδου, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους που λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν σημειώσει μεγάλη πτώση. Ήδη, μεγάλες εταιρείες λιανικής ανακοίνωσαν πρόγραμμα «απόσυρσης» παλιών τηλεοπτικών συσκευών, με επιδότηση για την αγορά νεώτερων μοντέλων. Με τα σημερινά δεδομένα, πρόκειται για μια καλή λύση για όσους δεν έχουν πρόβλημα να διαθέσουν τα 300-400 ευρώ που απαιτούνται για την αγορά ενός μοντέλου με δέκτη DVΒ-Τ και ΜΡΕG 4. Σημειώστε μάλιστα, ότι παρόμοια προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι κάτοχοι συσκευών βίντεο και εγγραφέων DVD, καθώς το σήμα θα πρέπει να περνά πρώτα από τον επίγειο ψηφιακό δέκτη.
4 σχόλια:
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Στην υπάρχουσα μου τηλεόραση πως μπορώ να δω αν έχω τον περοβόητο αποκωδικοποιητή? Είναι σχετικά καινούργια και την πληρώσαμε αρκετά τσουχτερά οπώτε πιστεύω έχει..Από την άλλη πάλι ενώ ήρθε το σήμα στη Θεσσαλονίκη λένε εγώ δεν είδα διαφορά!! Ούτε χιόνια αλλά ούτε και καμιά super duper εικόνα και ήχο..
Γεια σου Mariel.
Ένας τρόπος να δεις αν η τηλεόρασή σου υποστηρίζει MPEG 4, είναι να δεις αν πιάνεις ψηφιακά, mega ant1 κλπ. Με MPEG 2 δεν θα τα βλέπεις.
Επίσης ένας άλλος τρόπος, ο οποίος όμως έχει να κάνει με την μάρκα, είναι να πατήσεις το D.MENU από το τηλεκοντρόλ και να δεις τις υπάρχουσες πληροφορίες.
Τέλος μπορείς να κοιτάξεις το maanual της TV ή να απευθυνθείς στο ...internet!
Αν θέλεις πρόσθετες πληροφορίες, στείλε mail.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Επίσης Skroutzako. Νά 'σαι καλά, να μας χαρίζεις γέλιο!
Δημοσίευση σχολίου