Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



22.2.10

Μύθοι και αλήθειες για την αντισύλληψη


Νομίζεις ότι γνωρίζεις τα πάντα για την αντισύλληψη; Είσαι σίγουρη ότι δεν θα βρεθείς ένα απόγευμα με το τεστ εγκυμοσύνης θετικό; Ή μήπως πιστεύεις ακόμα σε κάποιο από τους μύθους που κυκλοφορούν περί αντισύλληψης; Μάθε ποιοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν για την αντισύλληψη και κατάρριψέ τους.

1. Όσο έχεις περίοδο, δεν μπορείς να μείνεις έγκυος:
Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αν κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν κινδυνεύουν να βρεθούν με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στο χέρι. Το γεγονός είναι ότι στη διάρκεια της περιόδου έχεις σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να συλλάβεις με τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα, ιδιαίτερα αν ...

... ο κύκλος σου είναι μικρός σε διάρκεια. Άσε που το σπέρμα μπορεί να αντέξει πέντε ολόκληρες ημέρες μέσα στο κορμί σου.

2. Ο θηλασμός μπορεί να σε προστατεύσει από μια εγκυμοσύνη:
Παρόλο που η ωορρηξία και η σύλληψη είναι λιγότερο πιθανές όσο θηλάζεις το μωρό σου, εντούτοις ο κύκλος σου θα επιστρέψει σύντομα στον φυσιολογικό του ρυθμό και μπορείς να συλλάβεις χωρίς να το ξέρεις καν.

3. Αν εκείνος τραβηχτεί πριν να τελειώσει, δεν κινδυνεύεις να μείνεις έγκυος:
Αυτός κι αν είναι μεγάλος μύθος για την αντισύλληψη. Κι όμως μπορείς να μείνεις έγκυος ακόμα κι αν ο καλός σου τραβηχτεί εγκαίρως. Πριν από την εκσπερμάτωση εκείνος εκκρίνει μικρές ποσότητες λιπαντικού υγρού που μπορεί να περιέχει και σπέρμα.

4. Για να μην μείνεις έγκυος, κάνεις κολπικές πλύσεις αμέσως μετά το σεξ:
Πολλές γυναίκες ακόμα πιστεύουν σε αυτό το μύθο. Οι κολπικές πλύσεις, το ντους, το μπάνιο και οτιδήποτε κάνεις αμέσως μετά το σεξ και ειδικά αμέσως μετά την διείσδυση χωρίς προφυλάξεις, δεν μπορεί να προλάβει μια πιθανή εγκυμοσύνη, αφού το σπέρμα έχει ήδη ταξιδέψει προς το ωάριο σου. Το αν θα καταφέρει να γονιμοποιήσει το ωάριο, είναι μια άλλη συζήτηση πιθανοτήτων!

5. Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος την πρώτη φορά που θα κάνεις σεξ:
Αν η περίοδος σου έχει ξεκινήσει, μπορείς να μείνεις έγκυος ακόμα και στην πρώτη σου φορά. Ειδικά, οι νεότερες κοπέλες είναι πολύ πιο γόνιμες από τις πιο μεγάλες, οπότε μην πιστέψεις το αγόρι σου που θα σε δελεάσει για σε χωρίς προφυλάξεις έστω και για μια φορά μόνο.

6. Δεν θα μείνεις έγκυος ούτε θα κολλήσεις κάποιο Σ.Μ.Ν αφού παίρνεις το χάπι:
Σίγουρα το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια σίγουρη μέθοδος αντισύλληψης, εφόσον η λήψη του γίνεται σωστά. Άσε που το χάπι δεν μπορεί να σε προστατεύσει ενάντια σε κανένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα. Η μόνη 100% ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι η αποχή και όχι το χάπι ή το προφυλακτικό.

7. Μια φορά χωρίς προφυλάξεις δεν μπορεί να σε βλάψει:
Μια φορά και μόνο, μην σου πω μια διείσδυση του και μόνο, είναι αρκετή για να κολλήσεις ένα Σ.Μ.Ν, τον ιό H.I.V ή να μείνεις έγκυος. Αν είσαι σεξουαλικά ενεργή, μην πεις ναι στο σεξ χωρίς προφυλάξεις ούτε για μία και μοναδική φορά, που μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη υγεία και τη ζωή σου.

8. Είσαι πολύ μεγάλη για να μείνεις έγκυος:
Όσο σου έρχεται κανονικά η περίοδος, ούτε μεγάλη είσαι, ούτε και ανίκανη να τεκνοποιήσεις. Σίγουρα, όσο μεγαλώνεις οι πιθανότητες μειώνονται αλλά οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης, μηδενίζονται ένα χρόνο μετά την πλήρη εμμηνόπαυση. Ακόμα και τότε όμως, θα πρέπει να απολαμβάνεις το σεξ χωρίς προφυλάξεις εφόσον έχεις μια μονογαμική σχέση την οποία και εμπιστεύεσαι 100%.

9.Δεν κάνεις σεξ τόσο συχνά για να χρησιμοποιείς το χάπι:
Ακόμα και έτσι, δεν πρέπει να πηγαίνεις ξυπόλυτη στ' αγκάθια. Για το περιστασιακό σεξ, προτείνεται το προφυλακτικό και το διάφραγμα που μπορείς να βάλεις και να αφαιρέσεις αμέσως.

10. Αντιμετωπίζεις τόσα γυναικολογικά προβλήματα που είναι αδύνατο να μείνεις έγκυος:
Τίποτα δεν είναι απίθανο. Ακόμα κι αν έχεις τη βεβαίωση του γιατρού ότι είναι πολύ δύσκολο να συλλάβεις εν τω μέσω ενός γυναικολογικού προβλήματος, εντούτοις οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές. Εφόσον δεν θέλεις να κάνεις παιδί με τον αγαπημένο που έχεις τώρα ή δεν θέλεις να επιβαρύνεις την υγεία σου με ένα πρόβλημα ακόμα (Σ.Μ.Ν) καλό είναι να προσέχεις.