Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



16.2.10

"Στοπ" από το ΣτΕ στην εκτροπή του Αχελώου.


«Στοπ» στην εκτροπή του Αχελώου βάζει η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ’αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού, οπότε οι εργασίες σταματούν.
«Κρίμα»
Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε: «Δυστυχώς για μας επαληθεύτηκαν οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις που έλεγαν από καιρό ότι το έργο θα σταματήσει. Και δεν πιστεύω ότι ήταν ...

... λόγος αυτός να ανασταλούν οι εργασίες ότι κινδύνευε το τοπίο, όταν η σήραγγα έχει διανοιγεί, όταν η επένδυση έχει προχωρήσει κατά 50% και αν δεν γίνει η υπόλοιπη επένδυση της σήραγγας θα καταστραφεί και το κομμάτι που έχει ανοίξει.
Είναι κρίμα τόσα χρήματα περίπου 500 εκ. ευρώ να πάνε χαμένα και προφανώς θα χαίρεται η κ. Μπιρμπίλη με τις εξελίξεις αυτές. Εμείς ως ΠΑΣΕ θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, νόμιμο και πολιτικό γιατί το θέμα είναι πολιτικό, αν υπάρχει βούληση από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσουν τα έργα θα προχωρήσουν».
Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ κ.λπ.
Ειδικότερα, η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων «θα έχει ως αποτέλεσμα α) να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η φέρουσα ικανότητα του Αχελώου, αφού οι υδροταμιευτήρες της Μεσοχώρας και της Συκιάς κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν στον άνω ρου του ποταμού, δηλαδή στην κρίσιμη περιοχή, όπου τελούνται οι φυσικές διεργασίες εμπλουτισμού και ενδυνάμωσης του υδάτινου στοιχείου, β) να αλλάξει λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών το κλίμα από υποαλπικό σε λιμναίο με συνέπεια τη μείωση των χιονοπτώσεων και εν γένει την αλλαγή των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που καθορίζουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού με επιπτώσεις στο Δέλτα και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, γ) να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το κοιλαδικό και φαραγγιακό τοπίο της Νότιας Πίνδου σε στάσιμες υδάτινες επιφάνειες με έντονη πτώση της στάθμης και αντίστοιχη αποκάλυψη νεκρής ζώνης κατά τη θερινή περίοδο, δ) να υποβαθμισθεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου, ε) να εκλείψει ολόκληρος ο οικισμός της Μεσοχώρας και τμήματα πολλών άλλων παρόχθιων οικισμών, στ) να αφανισθούν δάση και δασικές εκτάσεις επιφάνειας 17.510 στρεμμάτων από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων και να προκληθούν έντονες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, ζ) να υποβαθμιστεί το Μνημείο του Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλου Τρικάλων και η) να αφανισθεί πλήθος άλλων πολιτιστικών αγαθών».