Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



11.11.09

Επικίνδυνη αύξηση των διαβητικών στην Ελλάδα

"Κλειδί" η πρόληψη του διαβήτη αλλά και η εκπαίδευση των διαβητικών για να περιοριστούν οι επιπλοκές. Σημαντική η αύξηση των ασθενών παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
Ανησυχία διατυπώνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ο οποίος και στην Ελλάδα την τετραετία 2002-2006 σημείωσε αύξηση 16%. H Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη δίνει έμφαση στην πρόληψη της νόσου γι' αυτό και στο σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας τονίζεται η ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στον...

τρόπο ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, (14 Νοεμβρίου), η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (EΔE) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης για το διαβήτη, σύμφωνα με τις οποίες:

α) Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας πανδημίας του διαβήτη,

β) Η εκπαίδευση των διαβητικών είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο.

O διαβήτης τύπου 2 αφορά εννιά στους δέκα διαβητικούς. Xωρίς τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου οι διαβητικοί από 250 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 340 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Γι' αυτό και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πρέπει, όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα, να επισκεφθούν το γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε μέτρηση σακχάρου αίματος νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (όπου απαιτείται), οι οποίες δείχνουν την ύπαρξη ή τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Eπίσης, στόχος κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτών), όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορός, περιλαμβάνεται στους βασικούς στόχους της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από 35 έως 40%.

O πρόεδρος της EΔE A. Σωτηρόπουλος, Eπιμελητής A' του Γ' Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Kέντρου Γ.N. Νίκαιας - Πειραιά σημείωσε ότι δεν αρκεί να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη. Πρέπει να μάθει να ζει σωστά μ' αυτόν. Σ' αυτό έγκειται και η προτεραιότητα που δίνεται στο ρόλο της εκπαίδευσης, που αποτελεί τη βασική έννοια της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.
Τα θέματα στα οποία εστιάζει η εκπαίδευση για τους ασθενείς με διαβήτη είναι:
-Να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος
-Να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους
-Να γυμνάζονται τακτικά
-Να προσαρμόζουν τις διατροφικές συνήθειές τους συναρτήσει του διαβήτη
-Να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές του διαβήτη, που μπορεί να προκληθούν από τη λανθασμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Οι στόχοι της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2009-2013 επικεντρώνονται στα:
1. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη
2. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του
3. Κάθε διαβητικό άτομο πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη εκπαίδευση η οποία θα το βοηθάει να ρυθμίζει καλύτερα το διαβήτη.
Δυσοίωνα στοιχεία για την Ελλάδα
Τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από Διαβητολογικό Κέντρο του Γεν. Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά στη Σαλαμίνα τα έτη 2002 και 2006 και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έδειξαν σημαντική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2.
Το συνολικό ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 προσαρμοσμένου ως προς την ηλικία του πληθυσμού της Ελλάδος από 8,2% το 2002 (8,5% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες), δηλαδή 700.000 άτομα, αυξήθηκε σε 9,5% το 2006 (9,3% στους άνδρες και 9,7% στις γυναίκες), δηλαδή 800.000 άτομα. Οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μία συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια (ετήσια αύξηση 4%, δηλαδή 100.000 άτομα). Τα επιμέρους ποσοστά με βάση το φύλο των διαβητικών ατόμων ήταν 14% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.
Επικίνδυνος ο διαβήτης και για την οικονομία
Η εκρηκτική αύξηση του διαβήτη αναμένεται να κατακλύσει τα διεθνή συστήματα υγείας και να επισκιάσει την οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη τριών διαβητολογικών κέντρων της χώρας μας ("Λαϊκό" Νοσοκομείο, Τζάνειο Νοσοκομείο και Νοσοκομείο Νίκαιας) έδειξε ότι μεταξύ των ετών 1998 και 2006 επιτεύχθηκε καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση των διαβητικών ατόμων, η οποία συνοδεύτηκε όμως από σημαντική αύξηση του κόστους της θεραπείας με αντιδιαβητικά φάρμακα κατά 130% (από 166,5 ευρώ το 1998 σε 382,1 ευρώ ανά ασθενή-έτος το 2006).
Η αύξηση ήταν 142% για τους θεραπευμένους με δισκία (από 124,7 σε 302,5 ευρώ) και 101% για τους ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς (από 277,7 σε 559,1 ευρώ).
Το κόστος θεραπείας για τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 137% (από 116,2 σε 368,4 ευρώ) και για τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα κατά 537,3% (από 55,8 σε 355,6 ευρώ).

[Πηγή]