Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



19.11.09

Η Μαύρη σοκολάτα κατά του στρες.

Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες σύμφωνα με μικρής κλίμακας μελέτη διεθνών ερευνητών. Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι καταναλώνοντας καθημερινά 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες μειώνονται τα επίπεδα των...

ορμονών του στρες στους ανθρώπους που είναι πολύ αγχωμένοι. Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, η οποία είναι πλούσια σε μία σειρά από βιοενεργά συστατικά, διόρθωσε μερικώς και άλλες ελλείψεις ισορροπίας που συνδέονται με το στρες κάνοντας έτσι το γλύκισμα αυτό ένα φυσικό τρόπο για να απαλλαγεί κάποιος από το στρες.
Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 30 εθελοντών που είχαν από λίγο έως πολύ άγχος. Οι ερευνητές κατέγραψαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες σε δείγματα αίματος και ούρων των εθελοντών που συνέλλεξαν αρκετές φορές στη διάρκεια της μέρας για να μετρήσουν τις αλλαγές του μεταβολισμού. Οι εθελοντές κατανάλωσαν 20 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας το πρωί και μετά ως σνακ το μεσημέρι. Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με έντονο στρες έχουν ένα ευκρινές μεταβολικό προφίλ και οι αλλαγές που προέκυψαν από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας εμφανίστηκαν έντονα μετά δύο εβδομάδες με τις μειωμένες ορμόνες του στρες και άλλων σχετιζόμενων με το στρες βιοχημικών δεικτών. Ωστόσο, οι ίδιοι είπαν ότι η μελέτη είναι μικρής κλίμακας και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ενώ οι διατροφολόγοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι η σοκολάτα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, γεγονός που προκαλεί την αύξηση βάρους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Proteome Research και συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία τα αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών και άλλων ασθενειών.

[Πηγή]: REUTERS