Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



11.11.09

Στο ΑΧΕΠΑ έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης

Από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν σήμερα πιλοτικά οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά της νέας γρίπης, ενώ επισήμως θα αρχίσουν στις 16 Νοεμβρίου με τον εμβολιασμό του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων. Πρώτοι εμβολιάστηκαν ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης, ο καθηγητής παθολογίας -λοιμωξιολογίας Παύλος Νικολαϊδης και τέσσερις άλλοι γιατροί του νοσοκομείου. Τόσο ο κ. Γάκης όσο και ο κ. Νικολαϊδης διαβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.
«Δεν υπάρχουν επιφυλάξεις για την...

ασφάλεια του εμβολίου. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του από την εμπειρία των άλλων χωρών πού εφαρμόστηκε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή του είναι ασήμαντες, ενώ στη Σουηδία από τα 1,5 εκατομμύρια άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο τα 37 παρουσίασαν αλλεργικές αντιδράσεις», επισήμανε ο κ. Νικολαϊδης .
Εξάλλου ο κ. Νικολαϊδης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν περάσει τη νέα γρίπη χωρίς να το καταλάβουν είναι υψηλότερος από εκείνων που έχουν νοσήσει από την κοινή γρίπη. «Αυτά τα άτομα έχουν περάσει τη νέα γρίπη με ελαφριά μορφή σαν ένα κοινό κρυολόγημα. Λόγω της κατάστασης πανδημίας αρχίζει η έξαρση της νέας γρίπης ανάλογα με την εποχή. Θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνει. Δεν χρειάζεται να παίρνει πάντα αντιϊκά και θα πρέπει να πηγαίνει στο γιατρό ή στο νοσοκομείο όταν έχει πυρετό πάνω από 39 βαθμoύς, έχει δυσκολίες στην αναπνοή, υπόταση και ζάλη. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να το κάνουν εκείνοι που πρέπει όπως ορίζεται από το υπουργείο» πρόσθεσε ο κ. Νικολαϊδης.
Ο κ. Γάκης από την πλευρά του επισήμανε ότι «όσοι κάνουν δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου θα πρέπει να ενημερώνονται πρώτα διότι επηρεάζουν τους πολίτες και δυνητικά μπορούν να τους στείλουν στον τάφο». Παράλληλα τόνισε ότι οι επιφυλάξεις οφείλονται σε απλή αντίδραση, το εμβόλιο είναι ασφαλέστατο και θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τα σενάρια περί συνομωσίας διότι υπάρχουν τρεις εταιρείες που το παράγουν . Πρόσθεσε ακόμη ότι πρώτοι πρέπει να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έρχονται σε επαφή με τους νοσούντες και μπορεί αφενός να το μεταδώσουν σε άλλους αρρώστους και αφετέρου να νοσήσουν οι ίδιοι και να μη μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους ασθενείς.

Ο κ. Γάκης ανέφερε ότι 2000 εμβόλια έχουν έρθει στο ΑΧΕΠΑ για να εμβολιαστεί από την ερχόμενη Δευτέρα το προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ αμέσως μετά θα έρθουν όσα εμβόλια χρειαστούν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι πολίτες θα ενημερώνονται για τις ημέρες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων θα ξεκινήσει στις 23 Νοεμβρίου ο εμβολιασμός των χρονίως πασχόντων, των παιδιών με ειδικές ανάγκες, των εγκύων , των νέων ηλικίας κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, των αιμοδοτών καθώς και όσων φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών. Την 1η Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός νεολαίας ηλικίας 17-35 ετών, ενώ η ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών μαθητών θα ανακοινωθεί. Οι εμβολιασμοί των μαθητών θα γίνονται στα σχολεία ή σε εμβολιαστικά κέντρα που θα ορίσουν οι νομαρχίες για να μην υπάρχει συμφόρηση.

2 σχόλια:

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είπε...

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΕΤΟΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2008
ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ekabitis είπε...

Ο Θεός να μας φυλάει!