Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



28.11.09

Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες.



Επιχειρώντας μια περιήγηση στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κάποιος πως ούτε μπορούσε να φανταστεί τι είδους δηλητήρια κρύβονται, μέσα στα διάφορα στρώματα του πάγου. Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων, μάλιστα, απέδειξε πως με το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνονται επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν εντελώς συμπωματικά ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν...


επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία πως στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, οι δυο Ελβετοί επιστήμονες πήραν δείγματα από το έδαφος των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν ότι το χώμα περιείχε επίσης τις ουσίες αυτές.

Μιλώντας στη «ΝΒ», ο Πέτερ Σμιτ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια

Κινδυνεύουν και οι άνθρωποι;

Οι δυο επιστήμονες δε χρειάστηκαν πολύ χρόνο, ώστε να αντιληφθούν πως οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες απελευθερώθηκαν από τους πάγους που έλιωσαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν λίμνες, που είχαν δημιουργηθεί από τέτοιου είδους πάγους και η εικόνα ήταν πάντα η ίδια: υψηλή συγκέντρωση δηλητηρίων. Την επιβεβαίωση, τους την έδωσε ο επίσης Ελβετός επιστήμονας Μάρτιν Λίτι, ο οποίος μελετά τους πάγους.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα και απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σε άλλες εποχές, για αρκετές δεκαετίες, θα παρέμεναν σε στερεή μορφή. Όλες αυτές οι ουσίες, που ήταν μέσα στους πάγους, απελευθερώνονται και κυλούν ελεύθερα μαζί με το νερό, το οποίο χύνεται σε λίμνες και ποτάμια», τόνισε ο Μάρτιν Λίτι, μιλώντας στη «ΝΒ».

Είναι λοιπόν οι πάγοι που λιώνουν ωρολογιακές βόμβες για το περιβάλλον; «Ωρολογιακές βόμβες είναι λίγο υπερβολικά διατυπωμένο. Ότι όμως βρέθηκε μέσα σ’ αυτούς τους παγετώνες και τα παγόβουνα, κάποτε θα βγει πάλι προς τα έξω. Και τώρα που η διαδικασία του λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται, βγαίνουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες οι δηλητηριώδεις ουσίες».

«Για τους ανθρώπους, όμως, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, εάν στο δρόμο κάποιων περιπατητών βρεθεί ένα ρυάκι και θελήσουν πιούν λίγο νερό από αυτό, δεν κινδυνεύουν. Τι θα συμβεί, όμως, με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες, εάν λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγων στους πόλους, αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν.

[Πηγή].