Η φωτογραφια της ημερας


Εικόνες με ...σημασία!.


Hide / Show



9.11.09

Πέντε χρόνια Firefox

Σαν σήμερα, πριν από πέντε χρόνια, η Mozilla Foundation παρουσίαζε την έκδοση 1.0 του Firefox. Έτσι ξεκίνησε η επιτυχημένη ιστορία ενός browser, η οποία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Αρχικά ο Firefox αποτελούσε συστατικό στοιχείο της Mozilla Suite, μιας συλλογής εργαλείων για το Internet. To 2002 από αυτό το project άρχισε να αναπτύσσεται ένα λιτοδίαιτος browser, o οποίος δεν θα διάθετε επιπρόσθετα εργαλεία, όπως έναν email client ή ένα irc client. Αυτός ο browser ήταν τότε γνωστός με το όνομα...

Phoenix, κυκλοφόρησε σε πολλές προεκδόσεις και δοκιμάστηκε από μια μεγάλη κοινότητα έως ότου το 2004 να δει το φως της δημοσιότητας η πρώτη τελική έκδοση του.
Εξαιτίας μιας διαμάχης που είχε ξεσπάσει σχετικά με την ονομασία του, ο Phoenix έπρεπε να αποκτήσει ένα άλλο όνομα - αρχικά "βαπτίστηκε" σε Firebird και αργότερα μετονομάστηκε σε Firefox.
Αν συγκρίνει κανείς την πρώτη έκδοση του browser με την τωρινή δεν θα εντοπίσει με την πρώτη ματιά σημαντικές διαφορές . Ωστόσο στα ενδότερα του browser έχει γίνει σημαντική δουλειά, μετατρέποντας τον σε ένα από τους πιο αγαπητούς της αγοράς. Σε αυτό συμβάλουν και τα πολυάριθμα add-ons, με τα οποία ο browser μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας.
Σήμερα ο Firefox δεν αποτελεί κάποιο πρόγραμμα που αναπτύσσεται στη βάση ενός παλιού project. Ο Firefox αποτέλεσε πρότυπο για την ανάπτυξη πολλών νέων εφαρμογών, όπως είναι, για παράδειγμα, η φορητή έκδοση του Fennec ή ο Web 2.0 browser Flock. Η, δε, επιτυχία του συμπαρέσυρε μαζί και άλλα προϊόντα της Mozilla, όπως είναι ο email client Thunderbird.
Στην παρούσα φάση η Mozilla Foundation εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη της έκδοσης 3.6, η ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στη συνέχεια η Mozilla θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της έκδοσης 4.0.